1
Matcha arbata
Matcha – tai vadinamoji miltelinė arbata, mat jos žaliava yra žaliosios arbatos arbatžolės, tik jos yra sumaltos iki miltelių. Ruošiant įprastą žaliąją arbatą vanduo pilamas ant arbatžolių ir vėliau šios pašalinamos, o geriant matcha suvartojamos ir visos arbatžolės. Būtent todėl toks gėrimas ne tik puikiai tonizuoja, bet ir suteikia daugybę organizmui naudingų medžiagų.
Renkantis matcha verta įjungti atidumą – nenaudokite gėrimui ruošti miltelių, kurie skirti konditerijai, taip pat venkite pigiausių, mat ir gėrimas bus aitrokas, grubus. Kokybiškų miltelių požymis – ryškiai žalia jų spalva.
Matcha ruošiama arbatos miltelius užpylus užvirintu ir iki 80 laipsnių atvėsintu vandeniu bei švelniai paplakus specialia bambukine šluotele.
Specialistai rekomenduoja tokį miltelių ir vandens santykį: 2 g ir 80–90 ml.
Ar sudėtinga paruošti
Vidutiniškai – reikės specialių įrankių
Ar tonizuoja
Taip, gana stipriai ir tolygiai
Kur pirkti
Specializuotose arbatos parduotuvėse
2
Yerba Mate arbata
Yerba Mate, arba tiesiog matė, – tai gėrimas, ypač populiarus Pietų Amerikoje – Argentinoje, Brazilijoje, Ekvadore, Paragvajuje, Urugvajuje. Galbūt esat matę specifinių puodelių kalebasų šiam gėrimui gerti (jis siurbiamas per šiaudelį, vadinamą bombila), jie tradiciškai gaminami iš išskobtų mažučių storažievių moliūgų, tačiau gali būti ir metaliniai, stikliniai, keraminiai.
Matė yra gana specifinio skonio, ypač, jei ruošiama taisyklingai, kai naudojamas gana didelis kiekis žolių, kelis sykius vis užpilamų šviežiu karštu vandeniu. Šis gėrimas tonizuoja stipriai, o poveikis jaučiasi ilgiau, nei išgėrus kavos, jis nėra „smūginis“, bet žymiai tolygesnis.
Matė gali būti „valyta“ ir „nevalyta“, taip pat aromatizuota įvairiais priedais. Verta žinoti, jog jei žaliavoje daugiau kotelių, ji bus stipresnio, ryškesnio skonio, o kuo daugiau lapelių, tuo matė švelnesnė. Iš tiesų susidomėjus mate nebūtina iškart pirkti spcialaus indo – galima pradėti nuo jos ruošimo tiesiog užpylus paprastame puodelyje ar pasitelkti prancūzišką kavinuką (french press).
Ar sudėtinga paruošti
Lengva – galima naudoti turimus indus. Autentiškam gėrimui prireiks kalebaso ir bombilos
Ar tonizuoja
Taip, stipriai ir tolygiai
Kur pirkti
Didžiausia pasiūla – e.parduotuvėse (yra ir lietuviškų)
3
Juodųjų beržo grybų (chaga) arbata
Čaga (chaga) – tai milteliai, pagaminti iš sudžiovintų ir sumaltų juodojo beržo grybų (lot. – inonotus obliquus). Šie grybai auga įvairiuose Šiaurės Europos kraštuose, taip pat ir Lietuvoje.
Dažniausiai galima įsigyti kapsulių su šiais milteliais, kurie traktuojami kaip maisto papildas, tačiau dažnos ir pakuotės, kuriose esančius miltelius galima naudoti gėrimui ruošti. Įprastai rekomenduojama 1 šaukštelį miltelių užpilti stikline iki 80–90 laipsnių atvėsinto vandens, palaikyti 10–15 min., o tada ragauti. Kartais šie milteliai maišomi su malta kava, tikintis, kad kava tonizuos, o čaga suteiks vertingų maistinių medžiagų, neretai toks gėrimas užbalinamas paprastu ar augaliniu pienu. Gana specifinio skonio, tad ne visi tampa jos gerbėjais.
Ar sudėtinga paruošti
Lengva
Ar tonizuoja
Ne
Kur pirkti
Ekologiškų, sveikuoliškų produktų parduotuvėse