Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šią savaitę lankomės augalinio maisto restorane – „RoseHip“.
- Šefė Gintautė Kuraitė
- Vadovė Gintautė Kuraitė
- Virtuvės tipas veganiška virtuvė
- Darbo laikas I–IV 11:30–22:30, V–VII 11:00–23:00
- Adresas B. Radvilaitės g. 7, Vilnius
- Internete www.facebook.com/RoseHipBistro
- Atidarymo metai 2018 m.
- Vienu metu čia telpa 30 sėdimų vietų
- Vidutinė patiekalo kaina karšto – 6,5 Eur
- Terasa nėra
- Pusryčiai nėra
- Dienos pietūs yra
- Šunims draugiški
Gintautė nuo 14 metų pati sau gamina maistą, nes vegetare, o vėliau vegane tapusios dukros tėvams buvo nesuvokiama, kaip ir ką galima jai skaniai pagaminti. Visa ši gana buitinė priešistorė dabar jau 29-erių Gintautę atvedė iki to, kad ji Vilniaus širdyje prieš tris mėnesius atidarė veganiško maisto restoranėlį „RoseHip“, kuriame norint gauti vietą – patartina rezervuotis iš anksto.
IDĖJA
Idėja šiam restoranui yra labai svarbi dalis – ne ką mažiau nei pats meniu. Ir jeigu kai kurie restoranų šefai pasimeta kalbėdami apie virtuvės tipą, čia viskas labai aišku.
Pirmiausia, Gintautė yra įsitikinusi, kad veganizmas – ateities mityba. Jai išvardijus svarbiausias to priežastis – tvarumas, ekologija, sveikata, moralė – sunku net ginčytis: „Valgant veganiškai gera darai ne tik sau, bet ir aplinkai. Juk didžioji dalis užterštumo atsiranda dėl gyvulių pramonės“, – savo motyvus valgyti veganiškai vardija Gintautė.
Kadangi būdama trylikos ji iš savo raciono išmetė mėsą, žuvį ir paukštieną, norėdama ir toliau valgyti skaniai, bet sveikai G.Kuraitė pradėjo pati kurti receptus.
Paaugusi ir vis labiau tikėdama pasirinkta mityba, ji užkūrė ir maisto blogą „Food That I Love“. Kadangi paraleliai Gintautė studijavo fotografiją, tai blogas jai rūpima veganizmo tema tapo tarsi natūralia veiklos tąsa. Toks buvo ir „RoseHip“ restorano atsiradimas.
„Iš tiesų, seniai kaupiausi savo restoranėliui. Dar dirbdama Londone galvojau, kad veganiškas restoranas – kitas mano žingsnis. Be to, Vilniuje man labai tokio trūko. Kita vertus, džiaugiuosi, kad vis daugiau valgymo įstaigų į bendrą a la carte įsiveda bent po vieną ar kelis veganiškus pasirinkimus. Taip pat vis daugiau žmonių supranta, kuo skiriasi vegetaras nuo vegano ar žaliavalgio“, – šypsosi Gintautė.
MENIU
Gintautė primygtinai neperša idėjos atsisakyti visko, kas patinka. Tačiau siūlydama naujus skonius ji skatina žmones įtraukti kuo daugiau augalinio maisto į savo mitybą.
„Veganiškas meniu gali būti skanus, įdomus ir subalansuotas. Tokį maistą ir kuriu „RoseHip“, – apie restorano a la carte pradeda pasakoti restorano šeimininkė ir meniu autorė G.Kuraitė.
Vienas iš rodiklių, kad ši vieta savo idėją pildo gana sėkmingai, yra tai, kad čia nuolat lankosi ir įprastos mitybos šalininkai (vegetarų vadinami „visavalgiais“) iš aplinkinių įstaigų ir biurų.
„Mano draugas taip pat valgo mėsą, tačiau man yra iššūkis jam pagaminti skaniai ir veganiškai. Ir man pavyksta!“ – šypsosi Gintautė, pridurdama, kad Andrius yra tarsi lakmuso popierėlis, kuris išgrynina, ko mėsos ar žuvies valgytojas galėtų pasigesti viename ar kitame veganiškame patiekale ir kaip tai išspręsti: „Tokie iššūkiai man įdomiausi“, – pasakoja jaunoji šefė.
Taip jos kurtame meniu atsirado gana nemažai lankytojų pamėgtų mėsainių. O taisyklingiau būtų sakyti „burgerių“, nes juose mėsą keičia duonvaisio, grybo, tofu ar lęšių paplotėliai, o įprastą sūrį – kokoso sūris. „Nebereikia valgant veganiškai atsisakyti sūrio skonio, nebe tie laikai. Egzistuoja puikių jo atitikmenų, yra netgi veganiškas parmezanas!“ – priduria G.Kuraitė.
Populiariausias „RoseHip“ „burgeris“ – plėšyto jackfruito, kuris po marinavimo su rūkyta paprika proceso savo konsistencija ir netgi skoniu primena plėšytą kiaulieną. Taip pat populiarumu jam nenusileidžia meksikietiškas „burgeris“ su lęšiu ir grybų paplotėliu.
Kitas itin mėgstamas lankytojų pasirinkimas „RoseHip“ – buddhos dubenėliai. Meniu yra du pasirinkimai: rožinio humuso arba tofu su kinva. Tai supermaisto prisotintas dubuo: „Po tokio pasirinkimo ne tik ilgai jaučiamas sotumas, bet ir nė kiek neapsunkstama. Priešingai, užplūsta jėgos.“
Pažiūrėjus į „RoseHip“ ingredientus išties supranti, kiek daug yra skirtingo augalinio maisto, kurio kombinacijos gali lygiai taip pat stebinti ir tenkinti skonių receptorius: nuo įprastų skirtingai fermentuotų daržovių iki grybų, riešutų, makaronų, bolivinių balandų bei daugelio kitų kruopų ir ingredientų... O kur dar visas prieskonių pasaulis ir jų derinimo menas.
DIENOS PIETŪS
Kasdien dienos pietums „RoseHip“ kunkuliuoja vis kitokia trinta sriuba. Jos kaina – 2,5 Eur. Taip pat kažkuris vienas patiekalas iš pagrindinio meniu kasdien yra siūlomas pigiau. Viso komplekto (sriuba su karštu patiekalu) kaina – 6,5 Eur.
ŠEFĖ
Tai yra pirma virtuvė, kurioje Gintautė darbuojasi kaip šefė. Tačiau jos didžiausia patirtis gaminant maistą atėjo iš poreikio gaminti veganišką maistą sau – skaniai ir įdomiai. Ir taip jau 15 metų. Taip prasidėjo ir jos blogas „Food That I Love“, kurio „Facebook“ puslapis po kelerių metų tapo jos pirmojo restorano „RoseHip“ puslapiu.
PRIEŠISTORĖ
Kaip meniu, taip ir interjerą Gintautė kūrė pati, pasitardama su interjero dizaineriu: „Man reikėjo pasitarti, kad nenuklysčiau nuo savo vizijos, tačiau pastarąją turėjau gana seniai. Pavyzdžiui, tvirtai žinojau, kad noriu rožinės spalvos šviečiančio neono“.
Taip ryškia rožine spalva šviečiantis neonas tapo realybe ir dažniausiai restorane fotografuojamu objektu. Jame – išsuktas restorano pavadinimas.
Lietuvių kalba „rosehip“ reiškia „erškėtuogę“, kuri yra priskiriama supermaisto kategorijai. O pavieniui žodis „rose“ pavadinime įkūnija rožinę restorano erdvę, o „hip“ – madingą tendenciją (maitintis augaliniu maistu): „Juk išties jėga, kai gali skaniai valgyti, bet nedaryti žalos kitiems gyviems organizmams bei gamtai.“
ĮDOMUS FAKTAS
Gintautės sesė Ona irgi yra veganė. Ji jau ketvirtus metus su vyru Adomu sėkmingai vysto veganiškų gardumynų verslą. Taip pat turi savo kavinę Totorių g. Vilniuje pavadinimu „Chaika“.
„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.
Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA