Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įkyrėjo pusryčių košė? Išbandykit nebrangų avižinių dribsnių ir bananų apkepą

Jei įprasta košė rytais jau pabodo, o namuose prisikaupė prinokusių, ruduoti pradėjusių bananų, vos per kelias minutes pagaminkite avižinių dribsnių ir bananų apkepą, kurio užteks visai šeimai. Kaip rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai, tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti šiltą ir šaltą, tad jei jo liks kitai dienai, suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą.
Avižinių dribsnių ir bananų apkepas
Avižinių dribsnių ir bananų apkepas / Prekybos tinklo nuotr.

Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose – saldžius ir minkštus juos mėgsta ir maži, ir dideli. Tai puikus ir užkandis praalkus, kai iki pietų dar lieka valanda-kita.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bananai tikrai vertingi: „Juose gausu vitaminų C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti. Kiekvienas sportuojantis, daug dirbantis ar tiesiog aktyvus žmogus žino, kad jeigu nespėjo pavalgyti, tai prieš treniruotę ar kitą daug energijos reikalaujančią veiklą suvalgęs bananą pajus jėgų antplūdį.“

Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus.

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, be to, juose naudingų medžiagų randama mažiau“, – primena gydytoja dietologė.

Sunokę – kepiniams, žalsvi – užkandžiams

Nuo bananų spalvos priklausys ir jų panaudojimas. Žalsvi ar lengvai gelsvi bananai tiks užkandžiavimui, o štai geltoni su taškeliais labiausiai pravers gaminant įvairius kepinius bei desertus. Beje, kuo daugiau žalios spalvos, tuo ilgiau bananai išsilaikys nepernokę.

Vida Press nuotr./Sveikesnė bananų duona
Vida Press nuotr./Sveikesnė bananų duona

Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti.

Renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad jų žievelė nebūtų įtrūkusi. Jei norite juos dar panokinti namuose, atkreipkite dėmesį į bananų spalvą: svarbu, kad jų žievė nebūtų papilkėjusi, nes tokie greičiausiai jau labiau nebesunoks. Be to, bananų geriau nelaikyti šaldytuve – labiausiai jiems tiktų kambario temperatūra. O norėdami juos kuo ilgiau išlaikyti neparudavusius, bananų galus apvyniokite maistine plėvele – taip pristabdysite jų nokimą. Taip pat nepatariama jų laikyti šalia obuolių ir pomidorų, kurie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau.

Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti. Gabalėliais supjaustytus ir užšaldytus bananus vėliau galėsite panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti.

Bananų ir avižinių dribsnių apkepas

Ingredientai:

  • 3-4 dideli prinokę bananai;
  • 2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių;
  • 100 g smulkintų graikinių riešutų;
  • 2 puodeliai pieno;
  • 1/3 puodelio rudojo arba paprasto cukraus;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • ¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

2. Gerai sutrinkite bananus šakute ir sudėkite į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.

3. Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.
Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.

4. Gautą mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.

5. Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu.

Pastaba: jei norisi saldesnio apkepo, kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria užsivarvinti ant jo klevų sirupo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas