Istoriniai šaltiniai liudija, jog imbieriniai sausainiai atsirado senų senovėje. Europoje jie plačiau paplito apie XI a., kai iš Artimųjų Rytų atgabenta imbiero.
Imbieriniai sausainiai gaminami pačių įvairiausių formų: mėnulio, žvaigždžių, širdelių, tačiau kalėdiniu laikotarpiu populiariausi tampa imbieriniai žmogeliukai. Įdomu tai, kad pirmasis imbierinis žmogelis buvo pagamintas specialiai Anglijos karalienei Elžbietai I, kuri kalėdiniu sezonu tokius skanėstus dovanodavo savo svečiams.
Idėja ne tik kepti imbierinius skanėstus, bet ir statyti iš jų Kalėdų simbolio tapusius namelius, gimė Vokietijos mieste Niurnberge.
Įvairausius imbierinius gaminius ypatingai mėgsta vokiečiai. Vokietija itin garsi meduoliniais gaminiais, o Niurnbergas netgi tituluojamas pasaulio imbierinių kepinių sostine. Būtent šiame mieste kilo idėja ne tik kepti imbierinius skanėstus, bet ir statyti iš jų Kalėdų simbolio tapusius namelius.
Šiuo metu imbieriniai sausainiai populiarūs visame pasaulyje: jie mėgstami ir Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, o Amerikoje imbieriniai sausainiai gardinami klevų sirupu. Be to, skirtingose šalyse, imbieriniai sausainiai turi ir skirtingus pavadinimus.
Prieš kepant – keli patarimai
- Prieš kočiojant sausainių tešlą ją reikėtų palaikyti šaldytuve. Tam prireiks kelių valandų. Atvėsusią tešlą lengviau kočioti, mat ji mažiau limpa.
- Tešlos ypatingai daug kartų perkočioti nepatartina, nes sausainiai gali išeiti ypatingai kieti.
- Imbierinių sausainių kepimui ypač daug laiko nereikia. Tinkamai paruošus tešlą, sausainiai kepa vos apie 10 minučių.
- Imbieriniai sausainiai dažniausiai gardinami pačiais įprasčiausiais žiemos prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru. Kartais juos dar mėgstama gardinti migdoliniais riešutais, kartais – šokolado kremu ar apelsininiu glaistu.
Imbieriniai sausainiai
Ingredientai:
- 300 g ruginių miltų;
- žiupsnelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
- 50 ml agavų sirupo;
- 1 kiaušinis;
- 100 ml kokosų aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- ½ arbat. šaukšt. sodos.
Dekoravimui:
- 100 g baltojo šokolado;
- 1 arbat. šaukšt. aliejaus;
- spalvotų saldainių.
Gaminimas:
1. Pašildykite medų, suberkite į jį sodą ir gerai išmaišykite.
2. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą.
3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve.
4. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti anteglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.
5. Suformuotus sausainius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.
6. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale.
7. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais saldainiais.