Ingredientai:
- 180 g raudonųjų lęšių, perplautų po šaltu vandeniu;
- nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, stambiai supjaustytas;
- 2 skiltelės česnako, supjaustytos riekelėmis;
- 1 šviežia raudonoji paprika, nupjautu žaliuoju galiuku, stambiai supjaustyta;
- 1 arbat. šaukšt. kumino, nemalto;
- keli žirneliai juodųjų pipirų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. geltonųjų garstyčių grūdelių;
- 3 švieži arba konservuoti pomidorai (jei naudojate šviežius, blanširuokite ir nulupkite odelę);
- 1 laimas (žalioji citrina) arba 2 arbat. šaukšt. tamarindų pastos;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 750 ml vandens;
- sauja šviežių kalendrų patiekimui (jei mėgstate).
Gaminimas:
1. Kuminą ir juodųjų pipirų grūdelius sugrūskite prieskonių grūstuvėje ir berkite į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite ir aitriąją papriką, česnaką bei imbierą, įpilkite šaukštą aliejaus. Sumalkite viską iki rupios pastos.
2. Storadugniame puode įkaitinkite likusį aliejų, suberkite garstyčių sėklas ir minutę pakepinkite (pridenkite dangčiu, nes jos ims šokinėti). Dėkite prieš tai pagamintą pastą ir pakepinkite minutę, kol pakvips.
3. Berkite į puodą lęšius, kubeliais supjaustytus pomidorus, įpilkite 1 valg. šaukšt. šviežiai spaustų laimo sulčių (arba sudėkite tamarindų pastą) ir išmaišykite. Užpilkite vandeniu, pasūdykite ir užvirkite.
4. Sumažinkite ugnį ir virkite 25 min., kol lęšiai ir pomidorai išvirs.
5. Nupylę pusę sriubos į atskirą indą, likusią jos dalį sutrinkite iki vientisos tyrės, o tada grąžinkite atgal atidėtąją dalį. Paragaukite, ar netrūksta rūgštumo (padės citrinos sultys) arba druskos.
6. Pilkite į dubenėlius, ant viršaus berkite kapotų kalendrų.