Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ingredientas, kuris leis mėgautis desertais be sąžinės graužimo

Atšilus orams visai nesinori papildomų kalorijų, tačiau saldumynai užvaldo mūsų mintis nesirinkdami metų laiko. Tam, kad galėtume jais mėgautis nevaržomai, svarbu pasirinkti nekaloringus ingredientus.
Šokoladiniai jogurto ledai su riešutų sviestu
Šokoladiniai jogurto ledai su riešutų sviestu / Shutterstock nuotr.

Sakoma, kad graikiškas jogurtas yra tikras gardumynas, puikiai tinkantis sotiems ir sveikiems pusryčiams ar įvairiems nekaloringiems desertams. Natūralus graikiškas jogurtas gaminamas be pridėtinio cukraus ir turi daugiau baltymų nei įprastas jogurtas, todėl yra idealus pasirinkimas norintiems sulieknėti ar sportuojantiems.

Graikiškame jogurte esančios gyvosios bakterijos saugo organizmą nuo kenksmingų, ligas sukeliančių bakterijų, stiprina imunitetą, slopina uždegiminius procesus žarnyne, gerina virškinimą, padeda įsisavinti maisto medžiagas ir veikia profilaktiškai nuo kai kurių vėžinių susirgimų.

Jeigu palygintumėte graikišką jogurtą su įprastu, pagrindinis skirtumas būtų šių produktų tirštumas. Pirmasis yra labiau koncentruotas, standesnės konsistencijos, todėl virtuvėje puikiai pakeičia riebius ir kaloringus produktus kaip grietinė, sūris ar netgi sviestas.

Graikiško jogurto tortas
Receptas: Graikiško jogurto tortas. Daug mažiau kalorijų!
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 105
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g (pagrindui)
Cukrus: 50.00 g (pagrindui, 150 g įdarui ir 1 valg. š. papuošti)
Sviestas: 115.00 g (tirpintas – pagrindui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. įdarui ir papuošti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas – įdarui)
Jogurtas: 600.00 g (tirštas, graikiškas – įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. citrinos sulčių ir 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės – įdarui)
Braškės: 250.00 g (šviežios – papuošti)
Vanduo: 250.00 ml (papuošti)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ

 

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.

 

2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.

 

3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.

 

4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

 

PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ

 

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.

 

2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.

 

3. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.

 

4. Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Sumaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.

 

5. Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

 

Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas

 

Graikiško jogurto tortą kepė ir aprašė Asta Černė

Suskleisti
Graikiško jogurto suflė
Receptas: Graikiško jogurto suflė
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 180.00 g (graikiško lieso)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių - 2 baltymai ir 2 tryniai)
Miltai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - nutarkuotos žievelės)
Cukrus: 25.00 g (25 - suflė ir žiupsnelis formelių apibarstymui)
Sviestas: 1.00 vnt. (mažas gabalėlis - formai patepti)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Mažu gabalėliu sviesto labai plonai ištepkite penkias mažas kepimo formeles. Apibarstykite trupučiu cukraus.
  3. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę.
  4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų.
  5. Suberkite cukrų ir toliau plakite baltymus iki standžių, bet ne kietų putų. 
  6. Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į graikiško jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite.
  7. Sudėkite likusius baltymus ir vėl lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  8. Paruoštą masę paskirstykite į penkis kepimo indelius.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol suflė iškils ir taps gražiai rusvos spalvos.
  10. Kol suflė kepa, nedarinėkite orkaitės durelių.
  11. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
Receptas: Jogurto ledai su špinatais ir miško uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Sultys: 50.00 ml (apelsinų)
Špinatai: 20.00 g
Avietės: 2.00 st. (ir / arba kitos šaldytos uogos – mėlynės, gervuogės, žemuogės)
Jogurtas: 1.00 st. (riebus graikiškas)
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  • Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.  

Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“

Suskleisti
Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais
Receptas: Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 200.00 g (graikiško)
Obuoliai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avižiniai dribsniai: 2.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 valg. š. (drožlių)
Sėlenos: 1.00 valg. š. (kviečių)
Medus: 1.00 valg. š.
Vynuogės: 1.00 sauja
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
  2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
  4. Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
Suskleisti
Desertinė pica
Receptas: Desertinė pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Datulės: 3.00 puodelis (picos padui)
Migdolai: 2.00 puodelis (picos padui)
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis (picos padui)
Kakava: 1.00 puodelis (1/2 miltelių - picos padui)
Medus: 1.00 puodelis (1/4 - picos padui)
Riešutų sviestas: 1.00 puodelis (1/4 migdolų, žemės riešutų - picos padui)
Jogurtas: 3.00 puodelis (2,5 graikiško - viduriniam sluoksniui)
Vaisiai: 2.00 st. (įvairios vasaros uogos ir vaisiai - papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Sutrinkite picos pado ingredientus iki vientisos masės ir suformuokite iš jos apvalią formą. Galite pasinaudoti kočėlu, kad padas būtų lygesnis. Prieš gamindami toliau, palaikykite picos padą šaldytuve 10-15 minučių.
  2. Po to užtepkite ant picos pado graikišką jogurtą ir papuoškite vaisiais.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos