Sakoma, kad graikiškas jogurtas yra tikras gardumynas, puikiai tinkantis sotiems ir sveikiems pusryčiams ar įvairiems nekaloringiems desertams. Natūralus graikiškas jogurtas gaminamas be pridėtinio cukraus ir turi daugiau baltymų nei įprastas jogurtas, todėl yra idealus pasirinkimas norintiems sulieknėti ar sportuojantiems.
Graikiškame jogurte esančios gyvosios bakterijos saugo organizmą nuo kenksmingų, ligas sukeliančių bakterijų, stiprina imunitetą, slopina uždegiminius procesus žarnyne, gerina virškinimą, padeda įsisavinti maisto medžiagas ir veikia profilaktiškai nuo kai kurių vėžinių susirgimų.
Jeigu palygintumėte graikišką jogurtą su įprastu, pagrindinis skirtumas būtų šių produktų tirštumas. Pirmasis yra labiau koncentruotas, standesnės konsistencijos, todėl virtuvėje puikiai pakeičia riebius ir kaloringus produktus kaip grietinė, sūris ar netgi sviestas.
PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.
2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.
3. Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.
4. Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Sumaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.
5. Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Astos Černės nuotr. / Graikiško jogurto tortas |
Graikiško jogurto tortą kepė ir aprašė Asta Černė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Mažu gabalėliu sviesto labai plonai ištepkite penkias mažas kepimo formeles. Apibarstykite trupučiu cukraus.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų.
- Suberkite cukrų ir toliau plakite baltymus iki standžių, bet ne kietų putų.
- Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į graikiško jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite.
- Sudėkite likusius baltymus ir vėl lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Paruoštą masę paskirstykite į penkis kepimo indelius.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol suflė iškils ir taps gražiai rusvos spalvos.
- Kol suflė kepa, nedarinėkite orkaitės durelių.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
- Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.
Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“
- Sausoje keptuvėje paskrudinkite migdolų drožles ir avižinius dribsnius. Įmaišykite į juos sėlenas ir medų.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite į ją obuolius, cukrų, cinamoną. Kaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps, iš obuolių išsiskirs skystis ir jie suminkštės.
- Atvėsusią obuolių masę po lygiai paskirstykite į du desertinius indelius, ant jos užkrėskite jogurtą, ant viršaus užberkite po kelias perpus perpjautas vynuoges, užberkite po du šaukštus skrudintų migdolų ir dribsnių masės su medumi.
- Sutrinkite picos pado ingredientus iki vientisos masės ir suformuokite iš jos apvalią formą. Galite pasinaudoti kočėlu, kad padas būtų lygesnis. Prieš gamindami toliau, palaikykite picos padą šaldytuve 10-15 minučių.
- Po to užtepkite ant picos pado graikišką jogurtą ir papuoškite vaisiais.