Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inovacijos pasiekė ir grilio pasaulį: kepsnius galima kepti ir lietui lyjant, ir šalia kepsninės nebūnant

„Pasauliui keičiantis inovacijos ir išmanūs prietaisai neišvengiamai įsiliejo ir į grilinimo pasaulį su aiškiu tikslu – palengvinti grilinimo procesą ir padaryti jį patogesnį, suprantamesnį, įveikiamą kiekvienam‘‘, – sako kepsninių verslo „Kamado Bono‘‘ įkūrėjas ir vadovas Tomas Petryla. Nė prastas oras, nė nuotolis nuo kepsninės jam ne kliūtis grilinti, nes paniręs į šį procesą jis ne dirba, o ilsisi.
Grilio šefas
Kepsninių verslo „Kamado Bono‘‘ įkūrėjas ir vadovas Tomas Petryla / Organizatorių archyvo nuotr.

Kokios technologijos pasitelkiamos grilinimo procese? Koks jų tikslas? Ką pačiam teko išmėginti?

– Pasaulis keičiasi, todėl inovacijos, išmanūs prietaisai neišvengiamai įsiliejo ir į grilinimo pasaulį su aiškiu tikslu – palengvinti grilinimo procesą ir padaryti jį patogesnį, suprantamesnį, įveikiamą kiekvienam.

Mano namų terasoje rastumėte keletą išmanių Inkbird maisto termometrų. Vienas – momentinis, skirtas per keletą sekundžių išmatuoti kepamo maisto vidinę temperatūrą. Itin patogus daiktas, kepant steikus.

Kitas – zondinis, skaitmeninis išmanus termometras, kurį pasitelkiu, pvz., kepdamas kalakutą. Jis patogus tuo, kad temperatūrą galiu stebėti ne tik jame, tačiau ir savo išmaniojo telefono ekrane, programėlėje, net ir nebūdamas namuose.

Termometras veikia per bevielio interneto ryšį, prisijungdamas prie namų WI-FI stotelės. Šis daiktas itin praverčia grilinant tada, kai lauke prastas oras – nereikia stovėti prie kepsninės.

Prie jos grįžtate tik tada, kai randate programėlėje pranešimą, kad patiekalas jau iškepė. Gudru, tiesa?

Kitas dažnai naudojamas mano grilio aksesuaras –,,Rottisserie‘‘.

Jei girdite pirmą kartą, supažindinu – tai elektrinis, savaime besisukantis iešmas, skirtas įvairiems kepimams, pvz.: kebabams, viščiukui, didesniems pjausniams. Naudojant jį, mėsa lėtai ir tolygiai skrunda iš visų pusių, taip užtikrinamas kokybiškas rezultatas įdedant mažai pastangų. Kepdami ne dirbate, o ilsitės, todėl jis man ir patinka. Ruošdamas picos tešlą, dažnai naudojuosi receptų programėlėmis – patogu, greita ir efektyvu.

Prekės ženklų Lietuvoje suskaičiuojame tikrai daug. Kaip išsirinkti kamado tipo kepsninę? Į ką atkreipti dėmesį naujokui? Į kokius kriterijus atsižvelgtumėte pats rinkdamasis kepsninę?

– Šiandien kamado tipo kepsninių prekės ženklų Lietuvoje yra bent 18. Vieni atsiranda, kiti po 1–2 metų nutraukia veiklą. Taigi vienas iš momentų, kurį rekomenduoju įsivertinti – kepsninės prekės ženklo istorija. Netikėta?

Pasidomėkite, kaip seniai prekės ženklas įkurtas, kiek laiko gyvuoja ir ar sėkmingai, kokia pirkėjų patirtis, atsiliepimai. Kodėl tai svarbu?

Išvengsite situacijos, kada įsigyjate kepsninę, kurią parduoda pardavėjas, turintis mažai žinių apie produktą, apie grilinimą, apie garantinį aptarnavimą. Galbūt tai pirmasis jo verslas ir visko jis dar tik mokosi. Jei jam trūksta žinių, kaip jis padės jums, jei reikės?

Užduokite sau klausimą, ką darysiu garantiniu atveju, jei toks būtų –ar lengvai rasiu prekės ženklo atstovybę, ar garantinis servisas bus greitas, ar pardavėjas parduoda atsargines kepsninės dalis, ar palaiko jų nuolatinį likutį.

Visi nori kepsnine naudotis netrukdomai, tiesa? Ypač vasarą. Jei ji suges vasaros pradžioje, o pataisyti pavyks tik rugsėjį, nes reikės ilgai laukti detalių, ar jus tai tenkins?

Kuo ilgiau prekės ženklas gyvuoja rinkoje, tuo didesnė tikimybė, kad jis turės daugiau patirties, žinių ir bus susistygavęs procesus įmonėje. Jei veikia sėkmingai ir dirba atsakingai, žinoma.

Kitas kriterijus, renkantis kepsninę, komplektacija. Visuomet palyginkite, kokią komplektaciją gaunate. Ne kartą stebėjau atvejį, kada žmones vilioja mažesnė kaina, tačiau pamirštama pasidomėti, kas už ją gaunama.

Galbūt kepsninės kaina maža, nes joje trūksta tokių esminių priedų kaip dviejų zonų kepimo sistema ar pelenų surinkimo sistema? Ieškokite rinkoje stipriausios komplektacijos, lyginkite.

Trečia, visada fiksuokite garantines sąlygas. Kamado kepsninė yra rimtas pirkinys, kuris jums tarnaus daug metų, todėl garantinės sąlygos yra itin svarbios, norint ateityje išvengti sunkumų.

Dauguma kamado kepsninių pardavėjų suteikia 2 metų garantiją. Ar jums priimtina sąlyga, kad po 2 metų, jei kas nutiks, pvz., keraminiam korpusui, dalis teks pirkti? Vadinasi, patirsite neplanuotų išlaidų.

Yra pardavėjų, kurie suteikia neribotą garantiją keramikai, tačiau ne visai, o tik tam tikroms dalims, pvz., korpusui ir vidaus indėklams.

„Kamado Bono“ rinkoje vertinami už tai, kad suteikia neribotą garantiją visai keramikai, įskaitant ir deflektorius.

Ketvirta, pasidomėkite, ar kepsninė turi draudimą. Tai pridėtinė vertė produktui ir jums.

Penkta, įsivertinkite, ar kepsninė turi papildomų priedų ir ar platus jų asortimentas, kur juos galima įsigyti – tik internetu, tik specializuotuose salonuose ar galima lengvai rasti ir visuose Lietuvos miestuose – ten, kur gyvenate.

„Kamado Bono“ šiuo klausimu yra absoliutus lyderis, nes kepsninių, aksesuarų, priedų prekybos partnerių tinklas yra plačiausias Lietuvoje. Mūsų produktai lengvai pasiekiami ir darbo dienomis, ir savaitgalį.

Šešta – mokymai ir profesionali konsultacija. Jei kils klausimų, kur rasite atsakymų? Jei kils iššūkių, ar turėsite galimybę išmokti naudotis produktu?

Septinta, kaina. Ką pasirinkti – žemiausią kainą ar geriausią kainos ir kokybės santykį? Renkatės jūs.

Aštunta – papildomos vertės. Tai yra ne pagrindinis kriterijus, tačiau, jei turite galimybę gauti pridėtinės vertės, įsigydami kepsninę, kodėl gi ne? Mes, „Kamado Bono“, norime padėti klientui tapti geru grilistu, todėl organizuojame grilio mokymus. Siekiame praplėsti grilistų akiratį, todėl kasmet kviečiame į mūsų organizuojamą tarptautinį grilio čempionatą, pavadinimu „Twinsmoke“ ir grilio festivalį.

Taip pat rengiame konkursus, skatindami grilistų aktyvumą ir įsitraukimą į maisto gamybą ir t.t. Kodėl? Nes mums svarbu ne tik parduoti produktą, bet ir padėti klientui juo naudotis, skatinti jį tobulėti ir kartu mėgautis puikiu laisvalaikiu.

Kaip tinkamai pasirinkti medžio anglis kepsninei? Į ką atkreipti dėmesį, norint įsigyti kokybiškas? Ką asmeniškai naudojate jūs, jūsų grilistų komanda?

– Duosiu praktinį ir naudingą patarimą, kaip pasirinkti anglis. Atkreipkite dėmesį, ar anglių kiekis pakuotėje žymimas kilogramais ar litrais. Jei kiekis nurodytas litrais, anglys bus pagamintos iš lengvos medienos (spygliuotis ar alksnio mediena). Tokios anglys tarnaus trumpiau, sudegs kur kas greičiau, todėl jų reikės žymiai daugiau, jei norėsite kepti ilgesnį laiką.

Jei kiekis nurodytas kilogramais, šios anglys bus gaminamos iš kietmedžio (ąžuolas, bukas, skroblas). Jos degs ilgai, padės išlaikyti pastovią temperatūrą, taupys jūsų pinigus. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į kitus užrašus ant pakuotės, tokius kaip „restaurant grade"’. Tokiu užrašu pažymėtos anglys dažnu atveju bus stambesnės frakcijos, sijotos, vadinasi, degs ilgiau ir su jomis bus lengviau kontroliuoti kepsninės temperatūrą, grilinimas vyks sklandžiau.

Taip pat, kad ir kaip keistai skambėtų, anglių kokybės ženklas yra ir jų populiarumas. Jei daugelyje prekybos centrų, didesnėse elektroninėse ar fizinėse parduotuvėse ilgesnį laiką pastebite konkretaus prekės ženklo anglis – tai savotiškas įvertinimas prekei. Didieji prekybos tinklai atidžiai renkasi produktus, fiksuoja klientų atsiliepimus, todėl prekiauja pirkėjų įvertintu, mėgstamu produktu.

Aš asmeniškai ir mūsų grilistų komanda jau daug metų renkamės ,,Texas Club‘‘ anglis. Jos su mumis keliauja ir į tarptautinius čempionatus siekti pergalių.

Papasakokite plačiau apie grilio mokymus, kuriuos organizuojate Vilniuje „Kamado Bono“ gastrostudijoje? Kodėl pradėjote juos organizuoti? Kas vyksta jų metu, ko galima išmokti? Kas juos veda?

– Mokymus organizuojame dėl užgimusio poreikio. Mūsų klientų skaičius sparčiai auga, natūralu, kad naujokams kyla klausimų. Vieni informaciją randa mūsų tinklalapyje www.KamadoBono.lt, kiti žinių, receptų ieško mūsų administruojamoje „Facebook“ grupėje „Lithuania grilling & smoking“, dar kiti atvyksta į mokymus, nes nori viską pamatyti, patirti gyvai.

Mokymai vyksta du kartus per mėnesį šiokiadienių vakarais ir trunka apie 3 val. Jų metu suteikiami pagrindai kamado naujokams. Grilio mokymus veda du ilgametę patirtį sukaupę grilistai profesionalai, tarptautinių čempionatų dalyviai ir prizininkai.

Mokymai naudingi tiems, kurie nori išmokti teisingai naudotis kamado kepsnine, kontroliuoti temperatūrą, kepti įvairiais būdais, nes tai daugiafunkcis įrenginys, taip pat nori išmokti tinkamai pasirinkti produktus, pvz., mėsą, prieskonius, padažus ir pan. Mokymų metu yra grilinama ir ragaujama 5 patiekalų. Po jų išvyksite ir patobulėję, ir sotūs.

Tomai, „Kamado Bono“ tapo savotišku grilinimo sinonimu Lietuvoje. Kodėl pasirinkote atstovauti būtent kamado tipo kepsninėms, ar teko grilinti ant kito tipo grilių, kaip sekėsi? Kokie skirtumai lyginant su kitomis kepsninėmis?

– Per savo grilisto karjerą išmėginau daug įvairių grilių, tačiau pasirinkau būtent kamado tipą dėl jo universalumo ir paprasto naudojimo. Grilindamas noriu ne dirbti, o ilsėtis.

Antra, noriu turėti laisvę rinktis, kada grilinti. Su kamado kepsnine tai galiu daryti visais metų laikais ir bet kokiu oru: ir lyjant, ir sningant, ir kaitinant saulei. Tai daiktas, kuris tarnauja ištisus metus.

Dar vienas privalumas, šios kepsninės yra taupios anglims, nes jose kepama laikui. Tai reiškia, kad, baigę kepti, jūs uždarote dangtį, sklendes, kepsninėje esančios žarijos užgęsta.

Kitą kartą kepate naudodami tas pačias kepsninėje esančias anglis jas šiek tiek permaišę su pora saujų naujų. Pilnai keisti anglis reikia tik tuo atveju, jei planuojate kepti itin aukštoje temperatūroje, pvz., 250–300 laipsnių (picą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas