„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Instagram“ žvaigždė Andrius parodė, kaip tofu paruošti ypač skaniai

Augalinė mityba pritraukia vis daugiau šalininkų, o vienas populiariausių jos produktų – jau tūkstantmečius dievinamas tofu. Tai ne tik puikus baltymų šaltinis, bet ir labai dėkingas ingredientas, iš kurio galima pagaminti daug skanių ir maistingų patiekalų.
Instagrameris Andrius rodo, kaip pasigaminti tofu
Instagrameris Andrius rodo, kaip pasigaminti tofu / Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr.

Instagrame nuotaikingais filmukais apetitą žadinantis Andrius Šimulynas (@andriushim) dalijasi receptu, kuris įtikins net augalinio maisto skeptikus – su tofu paruošti nuostabiai gardų ir artimuosius nustebinsiantį patiekalą yra nebrangu, nesunku ir tikrai verta, rašoma „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./„Instagram“ receptais besidalinantis Andrius
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./„Instagram“ receptais besidalinantis Andrius

Pataria, kaip gaminti su tofu

Nusausinkite. Kad tofu taptų kompaktiškesnis ir geriau sugertų prieskonius, rekomenduojama jį pirmiausia „dehidratuoti“. Norėdami tai padaryti, suvyniokite tofu į virtuvinį rankšluostį ir padėkite jį po svoriu maždaug 30 minučių. Šis procesas padeda pašalinti vandens perteklių, todėl tofu kepant tampa traškesnis. Tiesa, to daryti nereikia su rūkytu tofu – jo tekstūra ir taip yra pakankamai tvirta.

Marinuokite. Pats tofu yra palyginti neutralaus skonio, todėl jį verta marinuoti. Marinatų pagrindą gali sudaryti sojų padažas, sezamų aliejus, česnakas, imbieras ar net BBQ padažas. Tofu gerai sugeria skonius, ypač išspaudus vandenį. Vėlgi, su rūkytu tofu šį žingsnį taip pat galima praleisti.

Kepkite. Kad tofu taptų traškus, geriausia jį kepti įkaitintame aliejuje. Prieš kepant tofu gabalėlius, galite apvolioti juos kukurūzų miltuose arba bulvių krakmole – taip jie taps dar traškesni. Tofu taip pat galima kepti arba skrudinti ant grotelių – tai suteikia jam unikalų skonį ir tekstūrą.

Mėgaukitės. Tofu galima naudoti begalėje patiekalų – nuo pagrindinių patiekalų iki užkandžių. Keptas tofu puikiai tinka salotoms, suktinukams, takams ar sumuštiniams. Labai populiaru jį apkepti „stir-fry“ metodu su daržovėmis. Jis puikiai dera troškiniuose, kariuose, nes sugeria aromatingus prieskonius.

Veganiškas mangų karis su tofu pagal Andrių

Su paprastais ir lengvai parduotuvėse randamais produktais virtuvėje eksperimentuojantis Andrius Šimulynas sako, kad šaltuoju metų laiku ypač mėgsta gaminti karius. Šie iš Indijos kilę jaukūs, sotūs patiekalai tiek skoniu, tiek ryškiomis spalvomis sušildys net ir žvarbiausią dieną.

„Neseniai draugams gaminau vištienos mangų karį ir pagalvojau, kad stiprūs skoniai ir geras prieskonių bei mangų saldumo derinys tiktų su bet kokiu baltyminiu pagrindu. Mėgstu mėsiškus patiekalus, bet dar labiau patinka vis paįvairinti savo racioną. Tad šįkart kaip patiekalo pagrindą pasirinkau naująjį tofu – rezultatas pavyko puikiai, o kažkokių įmantrių sugebėjimų čia nereikės. Skanų patiekalą sukurti pavyks kiekvienam“, – įsitikinęs receptų kūrėjas.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Andrius Šimulynas
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Andrius Šimulynas

Jis turi ir patarimą tiems, kurie dar tik pradeda savo pažintį su tofu. Jeigu jaudinatės, ar sojų sūriui pavyks suteikti sodrų skonį, naudokite jį rūkytą. Jis rūkomas su arbatos lapais, o toks metodas tofu suteikia lengvai dūminį ir išraiškingesnį skonį.

Reikės:

  • 2 pakelių tofu (rūkyto ir rūkyto su migdolais),
  • krakmolo,
  • „Garam Masala“ prieskonių,
  • aliejaus kepimui,
  • ryžių,
  • žaliosios citrinos,
  • šviežio mango,
  • kalendros.

Padažui reikės:

  • 1 svogūno,
  • 4 skiltelių česnako,
  • 5 cm imbiero šaknies,
  • 1 šaukšto „Garam Masala“ prieskonių,
  • 1 šaukšto kario pastos,
  • 50 g mirkytų anakardžių,
  • 400 mangų tyrės,
  • 75 ml kokosų gėrimo,
  • 1 raudonosios paprikos,
  • saujos žirnių ankščių.
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Andriaus paruoštas tofu
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Andriaus paruoštas tofu

Gaminame:

  1. Supjaustykite svogūną, imbierą ir česnaką ir apkepkite gilioje keptuvėje.
  2. Dėkite kario pastą, riešutus, „Garam Masala“ ir mangų tyrę. Lengvai apkepus perkelkite į trintuvą ir sutrinkite iki tyrės.
  3. Tofu supjaustykite kubeliais, apvoliokite krakmole ir „Garam Masala“ prieskoniuose. Apskrudinkite aliejuje arba oro gruzdintuvėje.
  4. Apkepkite pjaustytą papriką ir žirnių ankštis, užpilkite padažu, supilkite kokosų gėrimą ir sudėkite tofu kubelius. Viską išmaišykite ir pašildykite. Patiekite su ryžiais, kalendra, mangu ir žaliosios citrinos skiltele. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų