Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir greitam valgymui, ir žiemos atsargoms – marinuoti, rauginti ir kitaip apdoroti agurkai

Vargu ar kas ginčysis, jog švieži ir rauginti ar marinuoti agurkai turi visai skirtingus charakterius. Pirmieji švelnūs, antrieji – ryškesnio skonio, pikantiškesni. Ir nors parduotuvių lentynose pilna marinuotų agurkų stiklainių, malonus iššūkis ir tikras džiaugsmas pasiruošti jų patiems.
Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais
Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais / Fotolia nuotr.
Agurkai, marinuoti su mineraliniu vandeniu
Receptas: Agurkai, marinuoti su mineraliniu vandeniu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 118
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Serbentai: 1.00 st. (lapų)
Krapai: 1.00 sauja (stiebų su žiedynais (be lapų))
Krienai: 30.00 g (3 - 6 cm šaknies)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 3.00 valg. š. (rūpios)
Actas: 3.00 valg. š. (30 proc.)
Vanduo: 1500.00 ml (mineralinio)
Kaip gaminti
  1. Ant stiklainio dugno storu sluoksniu pridėkite juodųjų serbentų lapų, ant jų – česnakų skiltelių ir vieno–dviejų centimetrų storio krieno šaknies griežinėlį.
  2. Agurkus nuplaukite ir kuo tankiau sukiškite į stiklainį. Į tarpus prikaišiokite krapų stiebų. Ant viršaus užberkite šaukštą druskos, šaukštą cukraus, įpilkite ir šaukštą acto.
  3. Šitaip užpildykite ir likusius du stiklainius, tuomet į visus iki viršaus pripilkite gazuoto mineralinio vandens.
  4. Stiklainius į puodą su vandeniu sudėkite taip, kad jų viršus maždaug apie du centimetrus liktų neapsemtas.
  5. Kaitinkite 80 laipsnių temperatūroje. Maždaug po 10–20 minučių (kai agurkų pusė paviršiaus pašviesės) stiklainius iškelkite.
  6. Iš karto sandariai uždarykite, apverskite ir palikite atvėsti.

     Mineraliniame vandenyje marinuoti agurkai būna traškesni.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Agurkai, marinuoti su garstyčiomis
Receptas: Agurkai, marinuoti su garstyčiomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 152
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Actas: 250.00 ml (9 proc. įprasto, obuolių arba baltojo vyno)
Cukrus: 250.00 g
Druska: 3.00 valg. š. (nubraukti)
Garstyčios: 6.00 valg. š. (kaupinų šaukštų - tyrės)
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius.
  2. Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant agurkų.
  3. Stiklainius pridenkite dangteliais, bet neužsukite, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (0,7 l talpos stiklainius – 10–15 minučių, didesnius ilgiau). Sandariai užsukite.
  4. Galite daryti ir kitaip. Nuplautus agurkus sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius.
  5. Pirmą kartą užpilkite verdančiu marinatu, palaikykite apie dešimt minučių ir skystį nupilkite. Antrą kartą užpilkite karštu marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
Receptas: Saldžiarūgščiai agurkai su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 142
Receptas
Ingredientai
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 3.00 kg
Vanduo: 1500.00 ml (marinatui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (žirneliai - marinatui)
Actas: 200.00 ml (9 proc. galima ir daugiau, pagal skonį - marinatui)
Cukrus: 200.00 g (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
  2. Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
  3. Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
  4. Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
  5. Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Agurkai, marinuoti su citrinų rūgštimi
Receptas: Agurkai, marinuoti su citrinų rūgštimi
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 67
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 5.00 vnt. (5 - 6 mažų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite ir sudėkite į švarų litrinį stiklainį.
  2. Įmeskite česnako skiltelę ir užpilkite verdančiu vandeniu.
  3. Po 10–15 minučių vandenį nupilkite į puodą, įberkite druskos, cukraus (galima vartoti ir kitų prieskonių). Užvirusį vandenį vėl užpilkite ant agurkų.
  4. Ant viršaus užberkite citrinų rūgšties. Sandariai uždarykite. Pavartykite, kad rūgštis ištirptų. Kai atvės, padėkite šaltai.

     Ingredientai pateikti vienam litriniui stiklainiui!

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Greitai užraugti agurkėliai iškylai
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai iškylai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 108
Receptas
Ingredientai
Juodieji pipirai: 6.00 vnt. (6 - 7 grūdeliai)
Krapai: 1.00 sauja
Agurkai: 1500.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (jūros)
Pipirai: 4.00 vnt. (4 - 5 - kvapnieji)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Mėtos: 4.00 vnt. (4 - 5 - šakelės)
Žalioji citrina: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
  2. Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
  3. Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
  4. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
  5. Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
  6. Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
Suskleisti
Šviežiai raugti agurkai
Receptas: Šviežiai raugti agurkai
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.4 / 97
Receptas
Ingredientai
Peletrūnas: 3.00 g (ryšelis)
Česnakai: 2.00 vnt.
Agurkai: 8.00 kg
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (žirneliais)
Juodieji serbentai: (lapų) 10.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Krienai: 100.00 g (5 - 6 - griežinėliai šaknies)
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens - stambios)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (sėklos)
Kaip gaminti
  1. Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
  2. Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
  3. Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite. 
Suskleisti
Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai su obuoliais
5 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (žirneliais)
Petražolės: 1.00 sauja
Obuoliai: 2.00 vnt. (žalių, rūgštesnių)
Agurkai: 1500.00 g (1500 - 2000)
Krapai: 1.00 sauja
Vyšnios: 2.00 vnt. (2 - 3 - lapų)
Juodieji serbentai: (lapų) 8.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 2.00 valg. š. (1 l - vandens)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
  2. Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
  3. Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
  4. Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
  5. Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
Suskleisti
Greitai užraugti agurkėliai maišelyje
Receptas: Greitai užraugti agurkėliai maišelyje
5 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 136
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Kaip gaminti
  1. Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
  2. Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
  3. Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
Suskleisti
Konservuoti čili agurkai
Receptas: Konservuoti čili agurkai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 72
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 6.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Actas: 200.00 ml
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (čili)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Kaip gaminti
  1. Agurkus, čili pipirus, juoduosius pipirus, laurų lapus sudėkite į stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu.
  2. Stiklainius pridenkite dangteliais.
  3. Palaikykite ~ 10 – 15 min. arba, kol rankos nedega nupilkite skystį.
  4. Skystį nuo agurkų supilkite į puodą ir virkite marinatą.
  5. Verdančiu marinatu užpilkite agurkus. Pridenkite dangteliais.
  6. Stiklainius statykite į puodą, užpilkite karštu (panašios temperatūros vandeniu, kad stiklainiai nesprogtų) iškaitinkite vidutinėje temperatūroje ~ 15 min.
  7. Išėmę stiklainius dangteliai užsukami.
  8. Stiklainiai apverskite, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Šviežiai rauginti agurkai
Receptas: Šviežiai rauginti agurkai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 131
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 kg (mažų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Serbentai: 1.00 st. (10 vnt. juodųjų serbentų lapų su koteliais)
Krienai: 1.00 g (vieno lapo)
Krapai: 1.00 sauja (4 krapų žiedynų su stiebais)
Druska: 1.00 valg. š. (1 - 2 rūpios)
Vanduo: 75.00 ml
Kaip gaminti
  1. Druską ištirpinkite vandenyje. Nulupto česnako skilteles supjaustykite į keturias dalis, žirklėmis sukarpykite krieno ir juodųjų serbentų lapus.
  2. Agurkus sudėkite į didelį indą, ant viršaus suberkite susmulkintus lapus bei česnakus, sukiškite krapus ir užpilkite pasūdytu vandeniu.
  3. Neuždengtą indą parą palaikykite virtuvėje, tuomet penkioms–šešioms valandoms įdėkite į šaldytuvą – pietums ar vakarienei turėsite traškių šiek tiek paraugintų agurkų.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Rauginti agurkai
Receptas: Rauginti agurkai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 186
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 8.00 vnt. (nedidelių, maždaug 8 cm ilgio (kiek telpa į stiklainį))
Krapų žiedynai 3.00 vnt.
Krienų lapas (galite papildomai įdėti ir šaknį) 1.00 vnt.
Bazilikai: 20.00 g (keli lapeliai)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Juodųjų serbentų lapai 5.00 vnt.
Ąžuolo žievės gabaliukas (arba 3 ąžuolo lapai) 1.00 vnt.
Druska: 200.00 g (rupios)
Kaip gaminti

1. Krapų, krienų, bazilikų lapus susmulkinkite. Česnakų skilteles supjaustykite nestorais griežinėliais, susmulkinkite krieno šaknį (jei dėsite) ir sumaišykite su lapais.

2. Ant stiklainio dugno dėkite ąžuolo ir serbentų lapus, ant jų – agurkus, vis apibarstydama susmulkintais žalumynais.

3. Kai stiklainis bus pilnas, suberkite visą druską, pripilkite šalto vandens, uždenkite keliagubu marlės sluoksniu ir trim paroms palikite įrūgti. Stiklainį retkarčiais krestelėkite, kad druska greičiau ištirptų.

4. Po 3 dienų sūrymą nupilkite, agurkus perplaukite švariu vandeniu (kelis kartus įpilkite vandens į stiklainį ir vėl nupilkite).

5. Galiausiai užpilkite švariu vandeniu, uždenkite dangteliu ir laikykite vėsioje vietoje.

Pastaba. Įrūgusius agurkus galima ir pasterizuoti, tuomet jie ilgiau neges, nereikės laikyti vėsioje vietoje.

(Produktų kiekis apskaičiuotas vienam trilitriniam stiklainiui)

Suskleisti
Pikantiški rauginti agurkėliai
Receptas: Pikantiški rauginti agurkėliai
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 65
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krienai: 20.00 g (šaknies pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š. (1 l vandens - jūros)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
  2. Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
  3. Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
  4. Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
  5. Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
  6. Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
Suskleisti
Saldi agurkų mišrainė
Receptas: Saldi agurkų mišrainė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 57
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Druska: 100.00 g
Cukrus: 300.00 g
Actas: 4.00 valg. š. (30 proc.)
Krapai: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais.
  2. Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą.
  3. Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų, parą palaikykite šaltai. Tada mišrainę supilkite į stiklainius, sandariai uždarykite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Aštri agurkų mišrainė
Receptas: Aštri agurkų mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 50
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 4.00 valg. š.
Cukrus: 700.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (šaukštas (arba kiek mažiau) maltų)
Aliejus: 7.00 valg. š.
Actas: 375.00 ml (1,5 stiklinės)
Česnakai: 2.00 vnt. (galvutės)
Kaip gaminti

1. Nuplautus agurkus supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais. Užberti druska ir palikti 6 val., kartkartėmis pamaišyti.

2. Suberti cukrų, užberti aitriųjų paprikų. Užpilti aliejaus ir išmaišyti. Supilti actą ir vėl išmaišyti.

3. Česnakus nulupti, plonai supjaustyti ir įmaišyti į mišrainę. Palikti pastovėti 12 val., kartkartėmis vis pamaišyti.

4. Pastovėjusius agurkėlius sudėti į paruoštus stiklainius, užpilti šiek tiek marinato ir užsukti.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas