Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 04

Ir į biurą, ir į mokyklą: 5 sočios salotos, idealiai tinkančios pietų dėžutei

Prasidėjo mokslo metai ir tėvai bei seneliai „išsivadavo“ nuo aplinkui zujančių mokinukų. Tačiau vis tiek tenka pasukti galvas, ką ruošti pusryčiams, o neretai – ir ką įdėti priešpiečiams ar pietums. Kaip bebūtų gaila, ne visų mokyklų valgyklose maistas toks, kokį vaikai valgytų su apetitu. Jei nutarėte savo atžalai dėti maisto iš namų, geras variantas – įvairios sočios salotos, kuriose daržoves papildo kruopos, ryžiai, kuskusas, makaronai. Dalinamės keliomis idėjomis. Ko gero, nereikia nė pridurti, jog visos šios salotos tinka ir pietums biure.
Pietaujanti mergina
Pietaujanti mergina / Vida Press nuotr.

Patarimai:

  • Salotas verčiausia ruošti iš vakaro, nes ryte vargiai spėsite. Galite jas iškart supakuoti į tam skirtą dėžutę.
  • Dėžutė turėtų būti sandari, nes net jei salotos nėra šlapios, šiek tiek skysčio gali prasiskverbti, o tai tikrai gali sugadinti ir kuprinės turinį, ir vaiko nuotaiką.
  • Jei tik yra galimybė, patarkite vaikui maistą mokykloje pasidėti į kuo vėsesnę vietą, idealu, šaldytuvą, jei tokią galimybę mokykla suteikia.
  • Kokį maistą priešpiečiams ar pietums beruoštumėte, aptarkite ir kartu patestuokite jį kartu su vaiku. Kas patinka ir atrodo sveika jums, nebūtinai taip pat bus vertinama pradinuko ar paauglio.
  • Jei mokyklos valgyklos maistas netenkina, padrąsinkite vaiką neštis maistą iš namų, to nereikia gėdytis, o tik didžiuotis!
Vida Press nuotr./Maistas dėžutėse
Vida Press nuotr./Maistas dėžutėse

1

Perlinio kuskuso, avinžirnių ir daržovių salotos

Vida Press nuotr./Perlinio kuskuso salotos
Vida Press nuotr./Perlinio kuskuso salotos

Ingredientai:

salotoms:

  • 1 stiklinė perlinio kuskuso (rasite didesnėse parduotuvėse);
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 mažas trumpavaisis agurkas, supjaustytas kubeliais;
  • 200 g mažų pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais;
  • saujelė alyvuogių, be kauliukų, supjaustytų griežinėliais (itin tinka kalamata);
  • keli svogūno laiškai, susmulkinti;
  • 1 maža skardinė konservuotų avinžirnių, nusunktų;
  • saujelė šviežių mėtų, sukapotų;
  • saujelė šviežių petražolių, sukapotų.

padažui:

  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo arba granatų sirupo / melasos (rasite didesnėse parduotuvėse);
  • didelis žiupsnis džiovintų mėtų;
  • 1 maža skiltelė česnako, sutrinta;
  • 0,5 nedidelės citrinos išspaustos sultys;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Užkaiskite didelį puodą vandens. Kai užvirs, pasūdykite ir suberkite kuskusą. Virkite 8–10 min. (arba kol bus išviręs, bet dar standus). Nukoškite, perpilkite šaltu vandeniu, berkite į dubenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Leiskite visiškai atvėsti.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite kuskusą, agurkus, pomidorus, alyvuoges, svogūnų laiškus ir avinžirnius.

3. Mažame dubenėlyje sumaišykite visus padažui reikalingus ingredientus.

4. Supilkite padažą ant salotų ingredientų, labai gerai išmaišykite, pabarstykite mėtų lapeliais ir tiekite.

Pastaba: šios salotos išbus šaldytuve, sandariame inde, porą dienų.

2

Makaronų ir konservuotų gėrybių salotos

Vida Press nuotr./Makaronų patiekalas
Vida Press nuotr./Makaronų patiekalas

Ingredientai:

  • 200 g makaronų, geriausiai nedidelio formato;
  • 100 g konservuotų artišokų;
  • 50 g aliejuje konservuotų džiovintų ar pusiau džiovintų pomidoriukų;
  • 0,5 nedidelio raudonojo svogūno;
  • 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • saujelė mėgstamų alyvuogių, be kauliukų;
  • žiupsnis sukapotų šviežių petražolių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • mėgstamo kietojo sūrio drožlių (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Dideliame puode užvirkite vandenį makaronams, pasūdykite ir išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės – nepervirkite!

2. Kol makaronai verda, paruoškite visus priedus. Alyvuoges supjaustykite pusiau, svogūną – itin plonais griežinėliais, pomidorus nusunkite ir supjaustykite juostelėmis, nusunkite bei pasmulkinkite ir artišokus.

3. Išvirusius makaronus nusunkite, suberkite į erdvų dubenį, tuomet dėkite visus paruoštus priedus, įberkite druskos, pipirų, įpilkite porą šaukštų aliejaus, suberkite petražoles. Viską sumaišykite ir patiekite.

4. Likučius laikykite sandariame inde šaldytuve.

Pastaba: šios salotos išbus šaldytuve, sandariame inde, trejetą dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais