Sriubos:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
1.Petražoles susmulkinkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, salierą suraikykite griežinėliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles, minkštimą supjaustykite. Česnako skilteles susmulkinkite. Apelsiną nuplaukite, nutarkuokite pusę žievelės, likusią nulupkite, o vaisių supjaustykite.
2.Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Jame pakepinkite petražoles ir svogūnus, užpilkite vandeniu, vynu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite lašišų rinkinį, įmeskite laurų lapelį, uždenkite ir virkite 20 minučių. Nuovirą nukoškite.
3.Jūrų lydekų filė supjaustykite mažais gabalėliais. Įkaitinkite likusį aliejų. Jame apkepinkite salierus, česnakus ir pomidorus, užpilkite nukoštu nuoviru.
4.Sudėkite tarkuotas ir pjaustytas apelsino žieveles, minkštimą, įberkite šafrano, aitriosios paprikos ir virkite 5 minutes. Sudėkite jūrų lydekų filė gabaliukus ir virkite dar 5 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų.
2. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, laurų lapelį, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės.
3. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsinų sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
Sriuba tiršta, soti ir aromatinga. Kiek egzotiškai kvepianti apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.
1. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės.
2. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir bulves ir patroškinkite 5 min. ant vidutinės ugnies.
3. Daržoves užpilkite sultiniu, sudėkite šalavijų lapelius, įberkite ciberžolės. Puodą pridenkite ir palikite virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.
4. Apelsiną nuplikykite karštu vandeniu, nušveiskite šveistuku ir smulkia tarka nutarkuokite žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspauskite sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.
5. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į puodą. Sudėkite tarkuotą apelsino žievelę.
6. Virkite dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.
7. Išimkite šalavijų lapelius, sriubą sutrinkite rankiniu maišytuvu. Supilkite išspaustas apelsino sultis.
8. Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepkite plonu sviesto sluoksneliu, supjaustykite kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberkite cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį/maišelį uždarykite, užriškite ir gerai pakratykite, kad duona apliptų.
9. Suberkite į kepimo formą arba skardą ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.
10. Sriubą pašildykite – jei atrodytų per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti. Paragaukite – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstykite į gilias lėkštes ar puodelius.
11. Patiekite su cinamoniniais skrudinukais.
Skanaus!
Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste, kol suminkštės ir gardžiai pakvips.
2. Imbiero šaknį sutarkuokite smulkia trintuve, sukrėskite į svogūnų troškinį, apie 5 min. pakaitinkite, tada suberkite nutarkuotas citrinos žieveles, saldžiąją papriką.
3. Lęšius kelis kartus perplaukite, gerai nuvarvinkite, suverskite į puodą su sultiniu ir virkite, iki suminkštės.
4. Apelsiną nulupkite, būtinai pašalinusios baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis ir šiek tiek pasmulkinkite.
5. Kai lęšiai baigs troškintis, suverskite svogūnų troškinį, sumeskite apelsinų skilteles, dar šiek tiek pakaitinkite, nukelkite puodą nuo ugnies ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
6. Sriubą pasūdykite, pagardinkite citrinų sultimis. Tiekite su kalendrų lapeliu ir skrudintomis migdolų drožlėmis.
Salotos:
- Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
- Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
- Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite.
- Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
- Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
- Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
- aruoštu užpilu apliekite salotas.
- Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.
- Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
- Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
- Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
- Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.
- Į pasirinktą indą suberkite kuskusą ir sumaišykite su salotų lapais.
- Apelsiną nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir kartu su pusžiedžiais pjaustytu svogūnu išdėliokite tarp salotų lapų.
- Ant viršaus gabalėliais sudėkite konservuotą tuną ir mocarelą.
- Padažui skirtus ingredientus suplakite šluotele, įtarkuokite apelsino žievelę, pasūdykite, įberkite pipirų. Padažu apšlakstykite paruoštas lėkštėje salotas.
Recepto autoriai: „Virtuvės mitų griovėjai“
- Vištiena supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite aliejumi įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai paskrus.
- Į lėkštę sudėkite pjaustytųs salotų lapus, vyšninius pomidoriukus, apelsiną.
- Ant viršaus uždėkite keptą paskrudusią vištieną, užberkite tarkuotu sūriu ir pabarstykite sėmenų sėklomis.
- Sūris labai gražiai pasilydo ant šiltos vištienos. Ant salotų užpilame šiek tiek padažo.
Receptą atsiuntė Indrė R.
- Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
- Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
1. Nuplaukite, nusausinkite pankolius. Pašalinkite išorinius lapus, atšakas. Plonai supjaustykite aštriu peiliu arba pjaustykle taip, kad griežinėliuose būtų matomas daržovės skersmuo. Sudėkite į dubenį ir pabarstykite druska.
2. Išspauskite pusę citrinos sulčių ir išmaišykite pankolius. Palikite pusvalandžiui. Tiek laiko reikės tam, kad pankoliai prarastų ne visiems malonų anyžių kvapą.
3. Nulupkite apelsiną, supjaustykite griežinėliais, sulaistykite alyvuogių aliejumi.
4. Patiekdami lėkštėje, patiekalą paryškinkite juodomis alyvuogėmis. Pabarstykite juodais pipirais iš malūnėlio.
1. Nulupę apelsinus supjaustome juos griežinėliais.
2. Susmulkiname mėtas ir bazilikus. Bulvių skustuku supjaustome cukiniją (išskyrus sėklų viduriuką) pailgais ir labai plonais griežinėliais. Supjaustome piquilo pailgais ir plonais šiaudeliais.
3. Dubenyje sumaišome cukinijas, piquilo, mėtas, bazilikus, išspaudžiame pusės arba visos citrinos sultis, užbarstome druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir įpylę šlakelį alyvuogių aliejaus viską atsargiai išmaišome.
4. Į lėkštes dedame apelsinus, tada ant viršaus cukinijų salotas, o galiausiai gražuoles buratas. Apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi. Valgome su šviežia čiabata.
1. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, po vieną išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite balzaminio padažo, citrinų sulčių ir aliejaus užpilu, pagardinkite prieskoniais ir, iki apskrus kaip traškučiai, kepkite orkaitėje.
2. Apelsinus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perpjaukite per pusę, išskobkite vidų, nuo išimtų apelsinų skiltelių pašalinkite baltąją odelės dalį ir apelsinus kiek pasmulkinkite.
3. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
4. Kedrines pinijas paskrudinkite, ožkų pieno sūrį supjaustykite kubeliais.
5. Giliame dubenyje sumaišykite riešutus, kriaušes, apelsinus, ožkų pieno sūrį ir po truputį krėskite į išskobtas apelsinų puseles. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių trakučių ir po salotos lapelį.
6. Užkandėlę apliekite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių