Ingredientai:
- 1 kopūstas (tinka ir baltagūžis, ir Savojos);
- 1 indelis ar skardinė juodųjų alyvuogių be kauliukų, supjaustytų griežinėliais;
- 400 g riebios varškės;
- 5 džiovinti pomidorai aliejuje;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 poras;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
- 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių krapų;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų bazilikų (nebūtinai);
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 200 ml grietinėlės;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol gražiai apskrus, tada suberkite griežinėliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.
2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų.
4. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir kuo sandariau susukite.
5. Ant storadugnio puodo dugno dėkite kelis likusius kopūstlapius, tada guldykite suformuotus balandėlius. Supilkite grietinėlę ir truputį vandens, užvirkite, o tada sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 30 min.