Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš profesionalo lūpų: ką reikia žinoti pirmą kartą stojant prie grilio

Ar grilinti galima tik iškylaujant gamtoje? Ar pirmą kartą stojant prie kepsninės, pavyks nustebinti svečius?
Kepsninių verslo „Kamado Bono‘‘ įkūrėjas ir vadovas Tomas Petryla
Kepsninių verslo „Kamado Bono‘‘ įkūrėjas ir vadovas Tomas Petryla / 15min koliažas

Kaip pasirinkti, prie gyvenimo būdo ir aplinkybių labiausiai tinkantį grilį? Šie ir kiti klausimai kyla grilinimo naujokams, kuriuos pradėti savo kelionę grilio pasaulyje stabdo įvairios baimės ir mitai.

Kepsninių verslo „Kamado Bono‘‘ įkūrėjas ir vadovas Tomas Petryla teigia, kad pasirinkus Jums labiausiai tinkančią kepsninę, įvertinus savo galimybes ir pirmuosius kartus neapsiimant iš karto gaminti itin didelei kompanijai, įsivažiavimas į grilio pasaulį bus sklandus ir be streso.

Kaip išsirinkti tinkamiausią kepsninę, nuo ko pradėti? Į kokius aspektus atsižvelgti ją renkantis?

– Prieš renkantis kepsninę, verta užduoti sau šiuos klausimus:

1. Kur planuoju grilinti – daugiabutyje, namo/kotedžo terasoje, išvykose? Jeigu gyvenate daugiabutyje, remiantis priešgaisrinės saugos taisyklėmis, turite mažiausiai pasirinkimų – elektrinis arba dujinis grilis. Pastarasis turi dar papildomų apribojimų – leidžiama naudoti tik daugiabučiuose pastatuose iki dviejų aukštų. Jei gyvenate name/kotedže, iš esmės galite naudoti visų tipų kepsnines. Dažniausiai lietuviai renkasi kamado tipo kepsnines dėl jų universalumo, saugumo, mažų kuro sąnaudų bei geriausių rinkoje garantinių sąlygų. Išvykose patogiausias sprendimas yra kietu kuru kūrenamas kepsninės (malkos, anglys, briketai) dėl jų mobilumo. Tai gali būti ir klasikinė metalinė šašlykinė, kurią dažnas prisimena iš vaikystės laikų. Gali būti ir mažesnė kamado tipo kepsninė ar tiesiog stalo grilis, kuriuos dažnai renkasi šių laikų grilistai.

2. Ką noriu grilinti ir ko tikiuosi iš kepsninės – domina tik grilinti ir nieko daugiau ar visgi būtų smalsu išmėginti ir ,,barbekiu‘‘, karštą ar šaltą rūkymą bei kepimą kaip krosnyje? Norint atsakyti į šį klausimą, svarbu suprasti dviejų terminų - ,,grilinti‘‘ ir ,,barbekiu‘‘ – skirtumą. Tai nėra vienas ir tas pats. Grilinimu mes vadiname trumpą kepimą tiesioginėje kaitroje virš žarijų.

Griliname paprastai šašlykus, kepsnius, vištienos sparnelius, mėsainio paplotėlius, dešreles, daržoves, jūros gėrybes – viską, kas nesudėtinga ir kepa iki 10-20 min. Kai minime ,,barbekiu‘‘ kalbame apie ilgesnius kepimus, kurie trunka ilgą laiką žemesnėje temperatūroje (100-150 C).

Norint kepti ,,barbekiu‘‘ stiliumi, reikalinga įranga, kuri leistų kepti netiesioginėje kaitroje ir, svarbu, leistų kontroliuoti temperatūrą. Atviros klasikinės šašlykinės šios funkcijos, deja, neturi. Kamado tipo kepsninės turi, o netiesioginė kaitra yra išgaunama, naudojant keraminius karščio deflektorius.

Turėdami šią papildomą kepsninės funkciją, gerokai praplėsite savo grilio meniu. Jame atsiras tokie patiekalai kaip: plėšyta kiauliena (ang.pulled pork), rūkyti šonkauliukai, rūkyta žuvis ar sūris, keptas sultingas visas viščiukas ar kalakutas šventėms, antis, keptas didesnis kumpis, jautienos krūtininė.

Barbekiu stiliumi galima kepti visus didesnius mėsos gabalus ar paukščius. Ir lieka dar viena paminėjimo verta šių laikų kepsninių funkcija – ,,kepimas kaip krosnyje‘‘.

Absoliutus lyderis šioje srityje – kamado tipo kepsninės. Ar galėjote pagalvoti, kad kepsninėje galima kepti picą, duoną, saldžius ir nesaldžius pyragus, minkštutes bandeles, apkepus, lietuvių mėgstamą bulvių plokštainį, skanią lazanija? Absoliučiai visus minėtus patiekalus kepsninėje kepiau pats ir rekomenduoju išmėginti kiekvienam. Turėsite puikią patirtį.

3. Keliems žmonėms dažniausiai ruošiate maistą? Šis klausimas yra aktualus, renkantis kepsninės dydį. Situacija susiklosto panaši, kaip renkantis automobilį: kuo jis didesnis, tuo patogiau jame važiuoti didesnei kompanijai.

Taip yra ir su kepsnine – kuo ji didesnė, tuo bus lengviau pagaminti maisto didesniam kiekiui žmonių vienu metu. Turiu paminėti ir tai, kad didesnė kepsninė dažnu atveju kainuoja daugiau. Taigi šioje vietoje reikės savarankiškai priimti sprendimą – ar taupyti ar grilinti patogiau? Prioritetą renkatės Jūs.

Nuo ko pradėti ruošiantis pirmajam grilinimui? Ką grilinti pirmą kartą? Kokių įrankių, anglių, priedų neišvengiamai reikės grilinant?

– Jei grilis naujas ir tai bus pirmas kepimas, pradėti reikėtų nuo tvarkingai surinktos kepsninės, raskite jai patogią ir saugią vietą. Antra, pasirinkite paprastesnius patiekalus, kurie įveikiami naujokams, pvz.: mėsainiai, šašlykai, kepsnys.

Pradėti rekomenduoju nuo grilinimo funkcijos, pirmiausia pripraskite prie kepsninės, išmokite suvaldyti joje temperatūrą, o ,,barbekiu‘‘ palikite kitiems kartams. Trečia, išvenkite situacijos, kai pirmo kepimo metu į svečius užgriūva didelė kompanija žmonių. Mažiau streso – laimingesnis Jūs.

Tai reiškia, kad pirmojo kepimo metu gaminkite maistą tik keliems žmonėms, o ne visam giminės susitikimui. Ketvirta, turėkite tinkamus įrankius ir reikmenis pradžiai, bus paprasčiau grilinti.

Saugokite rankas, todėl karščiui atsparios pirštinės yra būtinas dalykas. Rinkdamiesi jas, ieškokite tokių, kurios pagamintos iš karščiui atsparaus deyan audinio arba būtų specialios odinės.

Taip pat neišvengiamai pravers grilio žnyplės, mentelė ar grilio šakutė, reikalingas ir šepetys grotelėms valyti.

Visada rekomenduoju įsigyti itin naudingą daiktą – momentinį maisto termometrą, kuris palengvins kepimo procesą, nes parodys, kada maistas jau iškepęs. Itin patogu kepant steikus, nes visada bus aišku, kada jis vidutiniškai keptas ir pan.

Ir, žinoma, pirmam kartui, ir ne tik pirmam, reikės – medžio anglių. Jas rekomenduoju rinktis kietmedžio, pvz., ,,Texas Club‘‘.

Jas asmeniškai naudoju savo Kamado Bono kepsninėje. Kartu pravers sausi įdegtukai ar elektrinis įdegiklis anglims įkurti. Venkite degių skysčių. Su elektriniu įdegikliu anglis įkursite vos per keletą sekundžių, tai itin patogu.

Ar minėtus dalykus lengva rasti Lietuvoje ar būtina ieškoti tik specializuotų parduotuvių, ar jų apskritai yra? Kur rasti profesionalią konsultaciją?

– Mano paminėti pirkiniai yra pradedančiojo grilintojo ,,must have‘‘ sąraše, todėl juos rasti Lietuvoje paprasta. Džiugina tai, kad didieji prekybos tinklai, tokie kaip Senukai, Maxima, Ermitažas, Technorama, Avitela suprasdami, kad grilio kultūra Lietuvoje populiarėja, susidomėjimas grilinimu tik auga, įrengė puikius grilio reikmenų skyrius, ir jie prieinami kiekvienam.

Taip pat turime ir specializuotų grilio parduotuvių, tokių kaip ,,Kamado Bono‘‘ salonai Vilniuje (Verkių g. 29J, Ogmios miestas) ir Kaune (Raudondvario pl. 131, Promo Cash&Carry), kuriuose galima rasti ne tik pradedančiojo grilisto reikmenų, tačiau kur kas platesnį asortimentą, įskaitant ir išmaniuosius termometrus, temperatūros valdiklius, elektrinius iešmus ,,Rotisserie‘‘, kamado receptų knygų ir kitų grilistui naudingų dalykų. Įdomu ir pasižvalgyti, ir pabendrauti su salono personalu, kurio nariai yra savo srities profesionalai, tarptautinių grilio čempionatų dalyviai ir prizininkai. Semtis žinių visada rekomenduoju iš savo srities geriausių. Jų patarimu galima pasitikėti.

Paminėjote, kad savo kepsninėje naudojate ,,Texas Club‘‘ medžio anglis. Ar tai vienintelis tinkamas kuras kamado kepsninėms?

– Kamado tipo kepsninėse rekomenduoju naudoti tik kokybiškas kietmedžio anglis, nes jos turi daug privalumų: lengvai įkuriamos, palieka mažai pelenų, naudojant jas, lengviau kontroliuoti temperatūrą kepsninės viduje, jos išlaiko kaitrą ilgesnį laiką.

Malkas naudoti kamado kepsninėse gamintojo drauudžiama, nes tai gali pažeisti kepsninės komponentus, o briketai nerekomenduojami, nes juos sunku įdegti, palieka itin daug pelenų, kurie trukdo oro srautui. Naudojant briketus, kontroliuoti kepsninės temperatūrą bus kur kas sunkiau, kils iššūkių.

Ko reikia, kad mėgėjas grilintojas taptų profesionalu?

– Reikia žinių ir patirties. Gera žinia ta, kad žinių galima įgyti ir gana greitai. Vilniuje ,,Kamado Bono‘‘ du kartus per mėnesį organizuoja grilio mokymus pradedantiesiems Kamado Bono gastro studijoje adresu Verkių g. 29 J. Mokymai suteikia grilio ABC žinių, kurios padės išvengti grubių klaidų ir įkvėps grilinti. Po jų drąsiai stosite prie kepsninės. Apie grilio mokymus plačiau rašome www.kamadobono.lt

O patirtį ir profesionalumą teks įgyti su laiku, nuosekliai grilinant, eksperimentuojant, nebijant suklysti, mokantis iš klaidų ir švenčiant pergales, kai viskas pavyksta taip, kaip tikėjotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas