Išbandome dar prieš rugsėjį: 3 įdomūs užkandžiai mokyklinukams

Artėja nauji mokslo metai, pakeisiantys ir vaikų, ir suaugusiųjų dienotvarkę. Dar prieš rugsėjį tėvai suka galvas, kaip suruošti atžaloms kuo geresnę ir sveikesnę priešpiečių dėžutę. Skubame į pagalbą su sveikų ir gardžių užkandžių trejetuku!
Javainių batonėliai
Javainių batonėliai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, jog mokyklinio amžiaus vaikams svarbu valgyti kokybišką ir sveiką maistą, kuris padėtų atgauti energiją ir susitelkti mokymuisi.

„Į mokyklinuko priešpiečių dėžutę įdėti daržovių reikėtų kasdien arba bent kas keletą dienų. Jos gali būti šviežios, virtos, troškintos ar keptos orkaitėje – priklausomai nuo jūsų vaikų norų. Daržovių šiaudeliai su humusu, orkaitėje kepti saldžių bulvių traškučiai, daržovių suktinukai ir net keksiukai su cukinijomis – tai tik maža dalis idėjų sveikesniems užkandžiams,“ – pasakoja maisto ekspertė.

V.Juodkazienė primena, kad į priešpiečių dėžutės meniu galima įtraukti ir namuose pagamintų užkandžių iš pieno produktų. „Daugelis vaikų mėgsta jogurtą, sūrelius, ar kitus pieno desertus, kuriuos įsigyjame parduotuvėse. Visgi, kartais juose būna nemažai cukraus, todėl, ruošiant užkandžius vaikams, siūlyčiau pirkti arba namuose pasigaminti natūralų jogurtą ar varškę. Taip pat galite išbandyti grūdėtos varškės, bananų ir šilauogių salotas arba graikišką jogurtą su riešutais ir medumi,“ – pataria V. Juodkazienė.

Į gaminimą įtraukite ir mažuosius

Anot maisto ekspertės, vaikams patinka riešutai, ypač – traškūs. Todėl, nors į priešpiečių dėžutę galima įberti paprastą riešutų ir džiovintų vaisių mišinį, V.Juodkazienė siūlo išbandyti naminio riešutų batonėlio receptą – tereikia sumaišyti mėgstamiausius mokyklinuko riešutus ir vaisius su medumi.

Auginantiems pradinukus, kurių dauguma būna išrankūs maistui, ekspertė pataria valgymo procesą paversti smagiu nuotykiu. „Jeigu jūsų vaikas atsisako valgyti šviežias daržoves, pabandykite jas įdomiai supjaustyti. Parduotuvėje galima įsigyti įvairiausių formų – žvaigždučių, žuvyčių, debesėlių ir pan. Taip pat, jei gaminate užkandžius iš daržovių, pakvieskite vaiką padėti virtuvėje – tikėtina, kad vėliau mokyklinukas kitaip žiūrės į savo priešpiečių dėžutės meniu,“ – sako V.Juodkazienė ir pateikia 3 sveikų užkandžių receptus.

Bananų ir cukinijų keksiukai

Ingredientai:

  • 250 g pilno grūdo kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 sutrinti bananai;
  • 1 sutarkuota cukinija;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 0,5 stiklinės kokosų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. pilno grūdo kvietinių miltų;
  • šviežiai malto cinamono, pagal skonį;
  • 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.

2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.

4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.

5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.

6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!

Vida Press nuotr./Cukinijų keksiukai
Vida Press nuotr./Cukinijų keksiukai

Daržovių suktinukai

Ingredientai:

  • 4 pilnagrūdės tortilijos lakštai;
  • 2 valg. šaukšt. neriebaus kreminio sūrio;
  • 1 vidutinio dydžio morka;
  • 1 vidutinio dydžio agurkas;
  • plėšytų salotų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Užtepkite po pusę šaukšto kreminio sūrelio ant kiekvienos tortilijos.

2. Smulkiai sutarkuokite morką ir pabarstykite ant kiekvienos tortilijos.

3. Labai plonais griežinėliais sutarkuokite agurką ir gražiai jį išklokite ant tortilijos. Po lygiai padalinkite salotas ir užberkite ant agurkų viršaus. Gražiai susukite ir įvyniokite į maistinę plėvelę.

Suktinukus laikykite šaldytuve.

Fotolia nuotr./Suktinukai
Fotolia nuotr./Suktinukai

Naminiai riešutų batonėliai

Ingredientai:

  • 1 stiklinė migdolų;
  • 50 g anakardžio riešutų;
  • 50 g skrudintų žemės riešutų;
  • 2 arbat. šaukšt. linų sėmenų;
  • 1 valg. šaukšt. nesaldintų kokosų drožlių;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 2 valg. šaukšt. rudųjų ryžių sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės;
  • žiupsnelis druskos;
  • šiek tiek smulkiais gabalėliais supjaustyto džiovinto mango.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Didelį dubenį ir mentelę, kuria maišysite, patepkite aliejumi. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Migdolus ir anakardžio riešutus suberkite ant kepimo skardos ir tuomet skrudinkite juos orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet visus riešutus suskaldykite į gabalėlius ir suberkite į dubenį.

3. Suberkite linų sėmenis, mangą, kokosą bei viską išmaišykite.

4. Imkite vidutinio dydžio keptuvę, įkaitinkite, ir supilkite medų bei rudųjų ryžių sirupą, kol įkais iki 130 laipsnių – sudėkite vanilę ir išmaišykite. Visą skystį užpilkite ant riešutų ir dar kartą viską gerai išmaišykite.

5. Paruoštą masę sudėkite ant kepimo skardos ir mentele išlyginkite, kad būtų vienodo storio.

6. Riešutų lakštą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį ir vėliau supjaustykite į norimo dydžio riešutų batonėlius.

7. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę – joje batonėliai išliks traškūs iki dviejų savaičių.

A. Černės nuotr./Sveikuoliški batonėliai
A. Černės nuotr./Sveikuoliški batonėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų