Ingredientai (8–10 porcijų):
- 1/2 vidutinio dydžio raudonojo kopūsto;
- 40 g smulkios druskos;
- 1 vidutinis burokėlis, nuluptas;
- 2 didesni saldžiarūgščiai obuoliai;
- nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, nuluptas ir smulkiai sutarkuotas;
- didelis žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių;
- 4–5 gvazdikėliai;
- nedidelė lazdelė cinamono.
Jums taip pat reikės vieno 2 l arba 2 x 1 l stiklainių.
Gaminimas:
1. Nuimkite išorinius kopūsto lapus ir tuos, kurie nėra sausi ir pažeisti, pasilikite, tik kruopščiai nuplaukite. Sutarkuokite kopūstą į dubenį stambia (burokine tarka). Čia pat tarkuokite ir nuluptą burokėlį bei obuolius (jų nulupti nebūtina). Suberkite į šiuos tarkius imbierą, viską gerai išmaišykite.
2. 1 l šalto vandens ištirpinkite druską.
3. Cinamono lazdelę perlauškite pusiau, jei naudojate 2 stiklainius, ir įmeskite į juos, dėkite ir gvazdikėlius. Į stiklainius dėkite pagamintą daržovių-obuolių mišinį, įberkite aitriųjų paprikų dribsnių, o tada pilkite pasigamintą sūrymą, kad visiškai padengtą visas tarkuotas daržoves, jei reikia, pagrūskite šaukštu. O tada ant viršaus dėkite kiek pasmulkintus, kad tilptų į stiklainį, išorinius kopūsto lapus – jie padės tarkiams nekilti į paviršių.
4. Šiek tiek papurtykite stiklainius, kad išeitų mišinyje likęs oras, tada pridenkite dangteliais, tačiau jų neužsukite. Dėkite kiekvieną stiklainį ant lėkštės, o tada palikite rūgti kambario temperatūroje apie savaitę. Kasdien pradenkite dangtelį ir leiskite išeiti susikaupusiam orui, taip pat nenustebkite, jei šiek tiek skysčio ims kilti ir piltis iš stiklainio – tam ir skirta lėkštelė po juo.
5. Po savaitės ragaukite – kopūstai turi būti traškūs, bet jau sūrstelėję ir skaniai rūgštoki, jei skonio trūksta, palikite dar dienai. Kai kopūstai rūgtels, perkelkite juos į šaldytuvą ir suvartokite per kelias dienas.