Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Išbandykit pusryčių hitą – šakšuką. Kepsit vėl ir vėl, gal su savomis variacijomis

Kiaušiniai yra ne tik visų kulinarinių patiekalų žvaigždė, bet ir pagrindinių maistinių medžiagų, kurių mūsų organizmas pats nepajėgia pasigaminti, šaltinis. Iš kiaušinių gaminama šakšuka pastaraisiais metais Lietuvoje tapo vėlyvųjų savaitgalio pusryčių pažiba, atkeliavusia iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų. Ji gaminama iš paprastų ingredientų ir yra vegetariškas patiekalas, pažodžiui reiškiantis mišinį.
Pitarijos „Fire Place“ šakšuka
Pitarijos „Fire Place“ šakšuka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tradicinės šakšukos versijos pagrindą sudaro pomidorai, svogūnai ir prieskoniai, o padarius šiame mišinyje duobutes mušami kiaušiniai. Tad pasigaminti patiekalą namuose visai nesudėtinga, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.

Teigiama, jog šakšuka buvo Osmanų imperijos karalių delikatesas, todėl šis patiekalas toks populiarus Šiaurės Afrikoje. Jis greitai paplito ir po aplinkines teritorijas, o vėliau juo mėgavosi tiek izraeliečiai, tiek turkai. Šiandien galima rasti daugybę šakšukos receptų, pavyzdžiui, su briuselio kopūstais ir špinatais arba su sviestiniais moliūgais. Būtent dėl įvairių variacijų šis patiekalas iš kiaušinių iki šiol yra toks mėgstamas daugelyje pasaulio šalių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiama šakšuka
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruošiama šakšuka

Galimas net veganiškas variantas

Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, paprastai šakšuka gaminama iš troškintų pomidorų, prieskonių ir kiaušinių, tačiau bet kuriuos šio patiekalo ingredientus galite keisti savo mėgstamais ar randamais šaldytuve: „Pavyzdžiui, žaliosiomis paprikomis, morkomis, moliūgais, porais ar kitais prieskoniais, o jei norite 100 proc. veganiško patiekalo, kiaušinius galite pakeisti tofu sūriu.“

Vida Press nuotr./Žalioji šakšuka
Vida Press nuotr./Žalioji šakšuka

Nors pagal originalų izraelietišką receptą ruošta šakšuka paprastai būna gana aštri, kulinarijos technologė siūlo aštrumą pasirinkti pagal savo skonį. „Paprastai šakšuka ruošiama iš kiaušinių, pomidorų, svogūnų, česnakų ir prieskonių (dažnai kumino, ciberžolės ir aitriosios paprikos) bei patiekiama su pita duona, ją šiek tiek pamerkiant į kiaušinio trynį, o paskui į padažą, kuris susidaro iš daržovių. Tačiau gaminant namuose visai šeimai prieskonių galima dėti mažiau, o aitriąją papriką pakeisti saldžiąja. Taip patiekalas bus tinkamas valgyti ir vaikams“, – pataria kulinarijos specialistė ir dalijasi receptu.

Gardžioji šakšuka

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 6 dideli kiaušiniai;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas kubeliais;
  • 1 raudonoji paprika, be sėklų, supjaustyta kubeliais;
  • 4 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
  • 2 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • ¼ arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių;
  • 1 skardinė konservuotų neluptų pomidorų savo sultyse;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 nedidelis ryšelis šviežių kalendrų, susmulkintų;
  • 1 nedidelis ryšulėlis šviežių petražolių, susmulkintų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite supjaustytą papriką ir svogūną ir kepkite 5 minutes arba kol svogūnas taps permatomas.

2. Dėkite česnaką, berkite prieskonius ir kepkite dar minutę.

3. Į keptuvę supilkite pomidorų skardinę su sultimis ir dideliu šaukštu sumaišykite pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais ir užvirinkite padažą.

4. Dideliu šaukštu padaže padarykite nedideles duobutes ir į kiekvieną jų muškite po kiaušinį. Uždenkite keptuvę ir kepkite 5–8 minutes, kol baltymai sutvirtės, tačiau tryniai dar bus skysti.

5. Tiekite pabarstę žalumynais. Be to, ant viršaus dar galima užberti trupinto fetos arba ožkos sūrio. Tradiciškai šakšuka yra patiekiama su duonele, vadinama pita.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šakšuka
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šakšuka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius