Tradicinės šakšukos versijos pagrindą sudaro pomidorai, svogūnai ir prieskoniai, o padarius šiame mišinyje duobutes mušami kiaušiniai. Tad pasigaminti patiekalą namuose visai nesudėtinga, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Teigiama, jog šakšuka buvo Osmanų imperijos karalių delikatesas, todėl šis patiekalas toks populiarus Šiaurės Afrikoje. Jis greitai paplito ir po aplinkines teritorijas, o vėliau juo mėgavosi tiek izraeliečiai, tiek turkai. Šiandien galima rasti daugybę šakšukos receptų, pavyzdžiui, su briuselio kopūstais ir špinatais arba su sviestiniais moliūgais. Būtent dėl įvairių variacijų šis patiekalas iš kiaušinių iki šiol yra toks mėgstamas daugelyje pasaulio šalių.
Galimas net veganiškas variantas
Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, paprastai šakšuka gaminama iš troškintų pomidorų, prieskonių ir kiaušinių, tačiau bet kuriuos šio patiekalo ingredientus galite keisti savo mėgstamais ar randamais šaldytuve: „Pavyzdžiui, žaliosiomis paprikomis, morkomis, moliūgais, porais ar kitais prieskoniais, o jei norite 100 proc. veganiško patiekalo, kiaušinius galite pakeisti tofu sūriu.“
Nors pagal originalų izraelietišką receptą ruošta šakšuka paprastai būna gana aštri, kulinarijos technologė siūlo aštrumą pasirinkti pagal savo skonį. „Paprastai šakšuka ruošiama iš kiaušinių, pomidorų, svogūnų, česnakų ir prieskonių (dažnai kumino, ciberžolės ir aitriosios paprikos) bei patiekiama su pita duona, ją šiek tiek pamerkiant į kiaušinio trynį, o paskui į padažą, kuris susidaro iš daržovių. Tačiau gaminant namuose visai šeimai prieskonių galima dėti mažiau, o aitriąją papriką pakeisti saldžiąja. Taip patiekalas bus tinkamas valgyti ir vaikams“, – pataria kulinarijos specialistė ir dalijasi receptu.
Gardžioji šakšuka
Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 6 dideli kiaušiniai;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 1 raudonoji paprika, be sėklų, supjaustyta kubeliais;
- 4 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
- 2 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. kumino;
- ¼ arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių;
- 1 skardinė konservuotų neluptų pomidorų savo sultyse;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- 1 nedidelis ryšelis šviežių kalendrų, susmulkintų;
- 1 nedidelis ryšulėlis šviežių petražolių, susmulkintų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite supjaustytą papriką ir svogūną ir kepkite 5 minutes arba kol svogūnas taps permatomas.
2. Dėkite česnaką, berkite prieskonius ir kepkite dar minutę.
3. Į keptuvę supilkite pomidorų skardinę su sultimis ir dideliu šaukštu sumaišykite pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais ir užvirinkite padažą.
4. Dideliu šaukštu padaže padarykite nedideles duobutes ir į kiekvieną jų muškite po kiaušinį. Uždenkite keptuvę ir kepkite 5–8 minutes, kol baltymai sutvirtės, tačiau tryniai dar bus skysti.
5. Tiekite pabarstę žalumynais. Be to, ant viršaus dar galima užberti trupinto fetos arba ožkos sūrio. Tradiciškai šakšuka yra patiekiama su duonele, vadinama pita.