Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išbandykit vieną skaniausių baklažanų patiekalų – sicilietišką troškinį „caponata“

Rudenį gaminti ką nors skanaus neretai įkvepia prisiminimai apie vasaros atostogas. O Italija – viena populiariausių atostogų krypčių, kur lengva pasisemti naujų idėjų. Sicilietiška „Caponata“ itin populiari didžiausioje Viduržemio jūros saloje. Tai užkandis, kuriame pirmu smuiku groja baklažanai, o jam pritaria visa gausybė kitų daržovių.
Baklažanų ir daržovių troškinys „caponata“
Baklažanų ir daržovių troškinys „caponata“ / Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, jei gaminate baklažanus, juos geriausia grilinti ar kepti orkaitėje, nes kepami keptuvėje jie linkę sugerti riebalus.

„Jei vis tik renkatės kepti keptuvėje, naudokite tik šiek tiek alyvuogių aliejaus bei apšlakstykite juos trupučiu citrinos sulčių. Baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei jie bus keletą valandų pamirkyti vėsiame pasūdytame vandenyje, be to, druska sumažins ir galimą šios daržovės kartumą. Iškeptus gabalėlius pirmiausia išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejaus perteklių, ir tik po to į lėkštes“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Vida Press nuotr./Baklažanų kepsniai
Vida Press nuotr./Baklažanų kepsniai

Naudingas ir nekaloringas

Pasak ekspertės, baklažanai turi nemažai skaidulų, antioksidantų, įvairių vitaminų bei mineralų. „Spalvą jiems suteikiantis antioksidantas – antocianinas gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, todėl šią daržovę verta įtraukti į savo mitybos racioną tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Dar viena naudinga baklažanų savybė – juose labai mažai kalorijų: 100 gramų baklažanų yra vos 20 kcal“, – pastebi dietologė.

Tiesa, ji įspėja, kad šioje daržovėje yra nemažai oksalatų: „Todėl tie, kurie geria mažai vandens arba turi polinkį inkstų akmenų formavimuisi, baklažanų neturėtų valgyti kasdien.“

123RF.com nuotr./Baklažanai
123RF.com nuotr./Baklažanai

Kaip išsirinkti ir kur laikyti?

Prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva primena, jog įsigytus baklažanus, kad jie neprarastų drėgmės ir nesuvystų, reikėtų laikyti šaldytuve.

Šviežią baklažaną atskirti padės ir kotelis – jis turėtų būti kuo žalesnis.

Renkantis baklažanus prekybos vietose vertėtų atkreipti dėmesį tiek į jų spalvą, tiek į stangrumą: „Baklažanas turėtų būti stangrus, o jo odelė – lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio ir be vytimo požymių. Šviežią daržovę atskirti padės ir jos kotelis – baklažano stiebelis turėtų būti kuo žalesnis. Tuo tarpu perpjovus baklažaną jis turėtų būti šviesaus, žalsvai gelsvo atspalvio. Tačiau nepjaustykite baklažanų, kol nesiruošiate jų gaminti, nes jie greitai genda ir ima ruduoti, tad perpjovus juos geriausia suvartoti iš karto.“

Išbandykite sicilietišką „caponatą“ – troškinį, kurį galima panaudoti įvairiausiais būdais – ir kaip garnyrą su mėsa ar žuvimi, ir kaip padažą makaronams ar ryžiams. Be to, jis skanus ir tiesiog valgyti su duonos riekele.

Daržovių troškinys „Caponata“ su makaronais

Ingredientai:

  • 250 g orkaitėje arba ant žarijų keptų paprikų ir baklažanų (galima naudoti keptus ir konservuotus);
  • 400 g pjaustytų pomidorų;
  • 350 g trumpų makaronų;
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūno;
  • 4 česnako skiltelių;
  • 1 šaukšto kaparėlių;
  • 2 šaukštų razinų;
  • saujelės bazilikų lapelių;
  • šiek tiek susmulkinto kietojo sūrio.

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite susmulkintą svogūną, kol jis pradės karamelizuotis, tada porą minučių įberkite kepti smulkinto česnako.

2. Sudėkite į keptuvą stambiai supjaustytų keptų daržovių mišinį, pomidorus, kaparėlius ir razinas. Uždengę troškinkite apie 10 min. arba kol padažas sutirštės.

3. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir sudėkite virti makaronus. Išvirusius nusunkite, pasilikdami šiek tiek vandens.

4. Suberkite makaronus į padažą, jei bus labai tirštas, įpilkite šlakelį vandens, kuriame virė makaronai. Pabarstykite patiekalą baziliko lapeliais ir kietuoju sūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas