1. Baklažaną kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25 min. Po to atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais.
2. Baklažano griežinėlius išdėliokite lėkštėje ant stambiai suplėšytų aisbergo salotos lapų.
3. Ant baklažanų dėkite virtų putpelių kiaušinių puseles, žiedais pjaustytą mėlyną svogūną, keptas tigrines krevetes, žiedais pjaustytą čili pipirą.
4. Salotas apšlakstykite padažu, ypač keptus baklažanus.
5. Padažas: į dubenį įpilkite sojų, žuvies, austrių padažo, citrinų sulčių, augalinio aliejaus, įberkite cukraus ir maišykite kol jis ištirps. Į padažą suberkite smulkiai kapotus česnaką,imbierą ir čili pipirą.
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius |
Receptas virtuvės šefo Roberto Ščesnavičiaus
1. Baklažaną supjaustykite plonomis riekėmis, patepkite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių arba kol gražiai apskrus. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną.
2. Sumaišykite visas padažo sudedamąsias dalis.
3. Į lėkštę dėkite keptus baklažanus, avinžirnius, apibarstykite svogūnu, žalumynais ir užpilkite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.
2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.
2. Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.
4. Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Galima valgyti vienus, tinka ir jogurtinis padažas su česnakais.
1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.
2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.
3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.
1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite su aliejumi, kol suminkštės.
2. Baklažaną supjaustykite griežinėliais. Užberkite ant kiekvieno griežinėlio šiek tiek druskos ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Griežinėlius nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.
3. Papriką padalinkite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir kepkite orkaitėje, kol odelė pajuoduos (galite kepti kartu su baklažanais). Iškepusias paprikas įdėkite pusvalandžiui į sandarų indą (lengviau lupsis odelė), išėmę nulupkite odelę.
4. Iškepusias paprikas ir baklažaną supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į keptuvę su svogūnais. Supilkite ant daržovių pomidorų padažą, pagardinkite druska, pipirais ir pašildykite. Įmaišykite raudonėlius ir petražoles.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.
3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.
4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.
5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.
6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.
7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.
- Aliejų pakaitinkite ir sudėkite išspaustą česnaką, suberkite druską ir Provanso žoleles. Palikite kelioms minutėms pastovėti.
- Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
- Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki standžių putų.
- Į baltymus dėkite po vieną kiaušinio trynį ir maišykite.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išminkykite tešlą.
- Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo indą taip, kad kraštai šiek tiek užsiriestų į vidų.
- Griežinėliais supjaustykite baklažanus, apiberkite druska ir palikite kelias minutes. Atsiradusį skystį nupilkite, baklažanus nuplaukite ir nusausinkite.
- Nedideliais gabalėliais supjaustykite saldžiąsias paprikas, baklažanus ir pievagrybius.
- Daržoves, tarkuotą sūrį ir pievagrybius sumaišykite su aliejumi ir viską sukrėskite į tešla išklotą kepimo indą.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
1. Baklažaną supjaustykite šiaudeliais, apibarstykite druska ir palikite pusvalandžiui. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite.
2. Į prieskonių grūstuvą sudėkite kapotą svogūną, pjaustytus kalendrų ar petražolių kotelius, karį ir aitriąją papriką, pipirus, kepintus migdolus (šaukštą migdolų atidėkite) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
3. Nusausintus baklažanus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai paruduos.
4. Puode su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnų ir prieskonių masę, kol suminkštės svogūnai (apie 3 minutes).
5. Tuomet į puodą sudėkite baklažanus, supilkite jogurtą, daržovių sultinį, išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10-15minučių, kad baklažanai prisigertų padažo, bet nepervirtų.
6. Patiekdami pagardinkite druska, pabarstykite kalendrų arba petražolių lapeliais ir skrudintų migdolų drožlėmis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Svogūną ir česnaką nulupkite bei supjaustykite.
2. Jautieną pakepinkite keptuvėje su prieskoniais, česnaku, svogūnu. Baigiant kepti, sudėkite pomidorus ir dar patroškinkite 10 minučių. Suberkite raudonėlius.
3. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, įberkite druskos ir pakepinkite keptuvėje.
4. Dėliokite bokštelį - paeiliui mėsą ir baklažaną. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto sūrio.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė