„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Išbandykite: 2 kepsnių receptai, kuriems prireiks ne mėsos, bet ankštinių gėrybių

Mūsų valgymo įpročiai nuolat kinta, o įtaką tam daro daugybė veiksnių: nuo karantino, dėmesio tvarumui iki sveikesnio gyvenimo būdo tendencijų. Pastaruoju metu didėja dėmesys mėsos pakaitalams, produktams, kurie savo maistine verte ir savybėmis galėtų jai prilygti ar net pralenkti. Vieni jų – ankštinės gėrybės.
Vegetariški kepsneliai
Vegetariški kepsneliai / Vida Press nuotr.

„Vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių lietuvių, bet ir visavalgių. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų. Be to, ankštinės daržovės yra puikus baltymų šaltinis. Jose taip pat gausu įvairių mineralų, tokių kaip kalis, geležis, cinkas, selenas bei maistinių skaidulų, kurios taip pat yra labai svarbios mūsų organizmui“, – pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Vegetariškų kepsnelių formavimas
Vida Press nuotr./Vegetariškų kepsnelių formavimas

Anot jos, žmonės iš ankštinių gėrybių ruošia ne tik įvairias salotas, sriubas ar troškinius, bet ir kepa paplotėlius, kurie tinka mėsainiams, naudoja jas kaip įdarą pyragams ar blynams ir netgi kepa kepsnius, kurie savo skoniu nenusileidžia pamėgtiems mėsos kepsniams.

Kepsniams ruošti itin tinka pupelės, lęšiai ar avinžirniai.

Ji pasakoja, kad kepsniams ruošti itin tinka ankštinės daržovės, tokios kaip pupelės, lęšiai ar avinžirniai. Iš jų kepsniai ruošiami beveik vienodai, bet išsiskiria skirtingu poskoniu. Pirmiausia rekomenduojama elektriniu trintuvu sutrinti visus kepsnio masei paruošti reikiamas daržoves, skoniui sustiprinti rekomenduojama dėti svogūnų, česnakų, mėgstamų žolelių. Ypač tinka čiobreliai ar rozmarinai.

Porą alternatyvių kepsnių receptų maisto ekspertė siūlo išbandyti namuose. Šie kepsniai ne tik maistingi, bet ir skanūs bei sultingi.

Lęšių kepsnys

Ingredientai:

  • 4 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 1 valg. šaukšt. sojų padažo be kviečių;
  • ¼ arbat. šaukšt. maltų aitriųjų paprikų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 100 ml vandens;
  • 180 g kviečių glitimo;
  • 2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų sezamų sėklų.

marinatui:

  • 1 valg. šaukšt. sojų padažo be kviečių;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų granulių;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų aliejaus.

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 50 ml vandens.

salotoms:

  • 200 g geltonųjų paprikų;
  • 80 g laiškinių svogūnų;
  • 250 g vyšninių pomidorų;
  • 100 g ridikėlių;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Į elektrinį trintuvą suberkite virtus lęšius, maltas aitriąsias paprikas, pipirus bei druską, supilkite pomidorų pastą, sojų padažą, vandenį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kviečių glitimą ir mieles – masė turėtų būti gana tiršta, todėl galite ją maišyti rankomis, lyg minkytumėte tešlą.

2. Kai sumaišysite visus ingredientus, suformuokite 4 vienodo dydžio kepsnius ir juos išvirkite. Virkite apie 25 minutes dideliame puode su maždaug 2 l vandens.

3. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir apie 10 minučių jame pamarinuokite išvirtus kepsnius.

4. Per tą laiką paruoškite padažą: svogūną ir česnaką susmulkinkite ir porą minučių pakepinkite aliejuje. Į keptuvę supilkite sojų padažą, garstyčias, vandenį ir, kai užvirs, virkite apie 5 minutes. Galiausiai sutrinkite viską rankiniu trintuvu.

5. Nuplaukite daržoves, jas supjaustykite, suberkite į salotų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir pagardinkite druska.

6. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite alyvuogių aliejų ir po porą minučių iš kiekvienos pusės apkepkite lęšių kepsnelius. Apibarstykite juos juodųjų sezamų sėklomis ir patiekite su salotomis ir padažu.

Vida Press nuotr./Vegetariški kepsneliai
Vida Press nuotr./Vegetariški kepsneliai

Pupelių kepsnys

Ingredientai:

  • 100 g konservuotų raudonųjų pupelių;
  • 50 ml pomidorų pastos;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų granulių;
  • ¼ arbat. šaukšt. maltų aitriųjų paprikų;
  • 100 ml vandens;
  • 160 g kviečių glitimo;
  • 2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių.

marinatui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. agavų sirupo.

salotoms:

  • 300 g brokolių;
  • 300 g žiedinių kopūstų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • ¼ arbat. šaukšt. maltų raudonųjų paprikų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 maža aitrioji paprika;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus.

Gaminimas:

1. Į elektrinį trintuvą sudėkite pupeles, pomidorų pastą, sojų padažą, česnakų granules, maltas aitriąsias paprikas, supilkite vandenį ir viską sutrinkite. Rankomis įmaišykite kviečių glitimą bei mieles ir iš paruoštos masės suformuokite 4 vienodo dydžio kepsnius.

2. Dideliame puode užvirkite maždaug litrą vandens, sudėkite į jį paruoštus kepsnius ir virkite apie 20–25 minutes. Apvirtus kepsnius galite nusausinti arba luktelėti, kol išdžius patys.

3. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus, išvoliokite jame kepsnius ir bent 10 minučių pamarinuokite.

4. Puode užvirkite maždaug 2 l vandens, pasūdykite ir suberkite nedideliais kubeliais supjaustytus žiedinius kopūstus. Po kokių 5 minučių suberkite žiedynais išskirstytus brokolius ir dar po 5 minučių per koštuvą nupilkite vandenį.

5. Apšlakstykite daržoves sezamų aliejumi, apibarstykite maltomis paprikomis, susmulkintu česnaku bei aitriąja paprika ir viską gerai išmaišykite.

6. Įkaitintame aliejuje apkepkite marinuotus kepsnius ir patiekite juos su salotomis. Patiekalą papuoškite šviežiomis petražolėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“