Būtent tai ir siūlome jums padaryti. Žemiau esančiame vaizdo siužete pamatysite, kaip žingsnis po žingsnio šį troškinį gamina virtuvės šefas Grantas Lee Crilly.
Patiekalui reikės:
- vidutinio dydžio pomidorų (4 vnt.);
- vidutinio dydžio žaliosios cukinijos;
- vidutinio dydžio geltonosios cukinijos;
- vidutinio dydžio baklažano;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
Padažui reikės:
- svogūnų (2 vnt.);
- raudonųjų saldžiųjų paprikų (2 vnt.);
- česnako (1 galvutės);
- kelių rozmarino šakelių.
Ruošiame daržoves
Užvirkite puodą vandens ir jame maždaug 45 s pavirkite pomidorus, tuomet juos atsargiai ištraukite ir sudėkite į vandenį su ledukais. Nulupkite pomidorų odelę ir itin aštriu peiliu supjaustykite pomidorus maždaug 2 mm storumo griežinėliais.
Kitas daržoves (žaliąsias ir geltonąsias cukinijas bei baklažaną) pjaustykite specialiu pjaustymo prietaisu taip pat 2 mm griežinėliais. Daržovių galiukų neišmeskite – jie pravers padažui.
Gaminame padažą
Smulkiai supjaustykite saldžiąsias paprikas, svogūnus ir česnaką, suverskite juos į troškinimui skirtą indą ir sudėkite dalį prieš tai pjaustytų cukinijų, baklažanų bei pomidorų.
Užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska bei pipirais. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės sukris ir suminkštės. Tuomet pakeptas daržoves suberkite į maisto trintuvą, pagardinkite druska ir rozmarinais, užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską sutrinkite iki visiškai purios masės.
Formuojame troškinį
Ant troškinimui orkaitėje tinkamo indo dugno įpilkite pasigaminto padažo ir paskirstykite jį per visą dugną – sluoksnis turėtų būti gan plonas. Tuomet ratu išdėliokite daržoves, griežinėlius dėdami vieną ant kito – pamaišykite spalvas, kad patiekalas atrodytų dar įspūdingiau. Tuomet ant daržovių užpilkite alyvuogių aliejaus ir uždenkite jas dangčiu arba kepimo popieriumi. Kepkite iki 149 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 90 minučių.
Visą procesą žiūrėkite vaizdo įraše:
Siūlome išbandyti ir daugiau Ji24.lt archyvo troškinių:
- Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį išbrinkti. Išbrinkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Svogūnus, česnakus ir dešreles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi. Trumpai apkepkite.
- Sukrėskite į keptuvę pomidorų tyrę, įberkite kmynų, aitriųjų pipirų, pagal skonį pasūdykite. Jei padažas rūgštokas, įberkite žiupsnelį cukraus. Patroškinkite.
- Sukrėskite avinžirnius ir dar šiek tiek patroškinkite (geriau uždengtu keptuvės dangčiu), vis pamaišydami.
- Prieš tiekdami galite pabarstyti smulkintais šviežios kalendros lapeliais.
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
1.Filė apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
2.Storadugniame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grūstus česnakus, čiobrelius, maltą papriką ir vieną minutę pakaitinkite. Pripilkite 100 mililitrų vandens ir sudėkite trintus konservuotus pomidorus. Užvirinkite ir sumažinkite ugnį.
3.Sudėkite šiaudeliais pjaustytą papriką, 5 minutes troškinkite, pagardinkite druska. Sudėkite gabaliukais pjaustytą filė, sviestą ir troškinkite dar 5 minutes.
4.Apibarstykite kalendromis, papuoškite citrinų skiltelėmis ir tiekite.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Šalotinius svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, svogūnus supjaustykite kubeliais, česnakų skilteles išspauskite. Šoninę supjaustykite pailgais gabaliukais.
2.Pomidorus nuplaukite, perpjaukite per pusę. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite skiltelėmis. Viščiuką nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalais, pabarstykite druska ir maltais pipirais.
3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite paukščio dalis iš visų pusių ir sudėkite į ugniai atsparų kepimo indą (maždaug 25 x 30 centimetrų dydžio). Toje pat keptuvėje su kepimo riebalais trumpai apkepkite išspaustą česnaką, svogūnus, šoninę, alyvuoges, pomidorus, 3–4 šakeles čiobrelių, laurų lapelius ir bulvių skilteles. Pabarstykite druska, pipirais ir paskleiskite ant paukštienos.
4.Užpilkite vištienos sultiniu, pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite 40 minučių. Prieš tiekdami pabarstykite kapotais čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.
2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.
4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūnus paskrudinkite aliejuje apie 5 min. Sudėkite česnaką, imbierą ir supilkite sultinį.
- Užvirkite, įdėkite moliūgą ir pavirkite apie 10 min.
- Sudėkite morkas, druską, cinamoną ir česnaką. Pavirkite dar 10 min. ir patiekite.
- Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
- Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
- Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
- Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.
- Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
- Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite ~10 min. pastovėti.
- Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką ir čili susmulkinkite.
- Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
- Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
- Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
- Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
- Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
- Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
- Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
- Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
- Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir apvoliokite miltuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite žuvies gabaliukus.
2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, česnakus, sudėkite smulkintus pievagrybius, griežinėliais pjaustytas cukinijas ir maišydami kelias minutes kepkite.
3. Supilkite konservuotus pomidorus, įpilkite šlakelį acto, pagardinkite druska, cukrumi, prieskoniais, įmeskite aitrųjį pipirą ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 minučių.
4. Į keptuvę su daržovėmis sudėkite žuvies gabaliukus, krevetes ir troškinkite dar 8–10 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Morką ir obuolį sutarkuokite šiaudeliais, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską apkepinkite aliejuje.
- Į apkepintas daržoves sukrėskite raugintus kopūstus, supilkite savo sultyse konservuotų pomidorų tyrę, suberkite smulkintus džiovintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite kmynais, raudonėliais ir, vis pamaišydamos, troškinkite gilioje dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių.
- Patiekite su karštomis virtomis arba orkaitėje keptomis bulvėmis.