Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama vaisių ir daržovių prekybos ekspertė Jolanta Sabaitienė, saldžiosios bulvės, dar vadinamos batatais, yra sveikatai naudingos daržovės, kurias verta įtraukti į kasdienį valgiaraštį: „Juose gausu vitaminų A, C, B6, magnio, kitų sveikatai palankių medžiagų.“
Anot jos, kaip ir iš tradicinių bulvių, taip ir iš saldžiųjų galima gaminti košes, kepti jas orkaitėje, gardinti įvairiausius troškinius. O, kadangi šioms bulvėms būdingas salsvas skonis, jomis gardinami netgi desertai, ypač pyragai. Tačiau vienas paprasčiausių ir skaniausių saldžiųjų bulvių paruošimo būdų – jas iškepti orkaitėje ir įdaryti įvairiausiais priedais.
Ruošiant šį patiekalą tinka patys įvairiausi šaldytuve esantys likučiai: konservuotos daržovės, mėsa, sūris, net ir džiovinti vaisiai. O tokį patiekalą pasiruošite vos per gerą pusvalandį.
Jūsų dėmesiui – 3 nebrangūs įdarytų saldžiųjų bulvių receptai!
Saldžiosios bulvės su datulėmis ir gorgoncolos sūriu
Ingredientai:
- 1 kg saldžiųjų bulvių;
- 200 g džiovintų datulių;
- 300 g gorgoncolos sūrio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 30 ml alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Pašalinkite datulių kauliukus, supjaustykite jas ir sudėkite į dubenį. Berkite kubeliais supjaustytą gorgoncolą ir viską išmaišykite.
2. Saldžiąsias bulves nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Pagardinkite druska ir ant jų pilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet paruoštus šakniavaisius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 min. 180 °C temperatūroje.
3. Iškepusias bulves traukite iš orkaitės, ant jų uždėkite paruošto datulių ir gorgoncolos įdaro. Grąžinkite skardą į orkaitę ir kepkite dar 15 min.
Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės meksikietiškai
Ingredientai:
- 800 g saldžiųjų bulvių;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 100 g raudonųjų svogūnų;
- 150 g konservuotų kukurūzų;
- 150 g raudonųjų paprikų;
- 200 g virtų juodųjų pupelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,25 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
- 1 aitrioji paprika.
Gaminimas:
1. Nuplaukite saldžiąsias bulves, nusausinkite ir supjaustykite išilgai. Pagardinkite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, tuomet uždenkite aliuminio folija ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 min. 200 °C temperatūroje.
2. Kol bulvės kepa, sumaišykite smulkiai pjaustytus svogūnus, kukurūzus, paprikas, pupeles, druską, pipirus ir aitriąsias paprikas.
3. Išimkite bulves iš orkaitės, nuimkite foliją, ant bulvių dėkite įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 5–8 min.
Saldžiosios bulvės su tofu ir špinatais
Ingredientai:
- 1 kg saldžiųjų bulvių;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 250 g špinatų;
- žiupsnis druskos;
- 200 g rūkyto tofu;
- 0,25 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
- 0,25 arbat. šaukšt. maltų aitriųjų paprikų;
- 50 ml vandens.
Gaminimas:
1. Nuplaukite saldžiąsias bulves, nusausinkite ir perpjaukite horizontaliai pusiau. Pagardinkite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštas bulves ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25–30 minučių 180 °C temperatūroje.
2. Špinatus sudėkite į gilesnę keptuvę, įpilkite vandens ir žiupsnelį druskos. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 1–2 minutes. Nuimkite dangtį, sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą tofu, pipirus ir maltas aitriąsias paprikas, viską gerai sumaišykite.
3. Išimkite saldžiąsias bulves iš orkaitės, dėkite ant jų paruošto įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 10 min.