Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandykite: įdomūs patiekalai Naujųjų sutikimui iš skirtingų Europos šalių

Be skanaus maisto neįsivaizduojamos nė vienos šventės, todėl norint 2022-uosius pasitikti sotiems ir laimingiems, svarbu pasirūpinti šventinio stalo meniu. Kad būtų lengviau nuspręsti, kokius valgius gaminti per šventes, idėjų galima pasisemti ir žvalgantis į skirtingų Europos šalių virtuves.
Šventinių stalų pristatymas
Šventinis stalas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, Europos šalyse Naujųjų metų stalas atrodo skirtingai. Egzistuoja net tokių naujametinių patiekalų, kurie, kai kuriose šalyse simbolizuoja sėkmę, todėl smagu jų pasigaminti žengiant į naujus metus.

Vokietija. Vienas iš tradicinių Naujųjų metų išvakarėse Vokietijoje skanaujamų valgių – rauginti kopūstai. Manoma, kad valgant raugintus kopūstus ateinančius metus lydės laimė ir turtas.

Vokiški troškinti kopūstai dešrainyje
Receptas: Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Dešrelės: 1.00 kg (Bratwurst tipo)
Alus: 2.00 vnt. (skardinės; pilsner tipo vokiško)
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Garstyčių sėklos: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai pjaustyti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (10 cm ilgio gabaliukas, pjaustytas plonais griežinėliais)
Medus: 2.00 valg. š.
Raudongūžis kopūstas: 0.50 vnt. (smulkiai pjaustyto)
Vyno actas: 60.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dešreles sudėkite į puodą, užpilkite alumi, įpilkite vieną stiklinę vandens, sudėkite kmynus, kalendros ir garstyčių sėklas, svogūnus ir imbierą. Užvirinkite ir sumažinę kaitrą pavirkite apie 5 minutes. Uždenkite dangčiu, nuimkite nuo karščio ir palikite pastovėti 15 minučių.

2. Išimkite dešreles. Nukoškite skystį į kitą puodą (tirščių nebereikės).

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kopūstus ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Tada įpilkite stiklinę dešrelių nuoviro ir troškinkite dažnai pamaišydami, kol kopūstai suminkštės (skysčio galima įpilti ir daugiau, „iš akies“, kad kopūstai troškintųsi, bet nebūtų pernelyg daug drėgmės). Maždaug po 15 minučių įdėkite medų, actą, druskos, pipirų ir dar pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes.

4. Sudėkite kopūstus į dubenį ir patiekite, pavyzdžiui, su dešrainiais.

Kaip garnyras tinka ir prie kitų mėsiškų patiekalų. Skanūs šie kopūstai ir šalti.

Suskleisti

Dar vienas vokiečių mėgstamas ingredientas – jūros gėrybės ir žuvis. Vienas populiariausių Naujųjų metų stalo patiekalų – karpis. Jis dažniausiai patiekiamas keptas orkaitėje, keptuvėje, kepsninėje arba rūkytas.

Įdarytas karpis
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Suskleisti

Kitos jūros gėrybės, pavyzdžiui, upėtakis, lašiša, eršketai, unguriai ar austrės, taip pat dažnai puikuojasi ant šventinio stalo. Kaip ši tradicija prasidėjo – nežinia, tačiau teigiama, kad žmonės po sočių Kalėdų norėdavo lengvesnių patiekalų, todėl Naujųjų metų šventei rinkosi mažiau riebų maistą – jūros gėrybes ir žuvį.

Prancūzija. Šioje šalyje per Naujuosius skanaujamos austrės. Kasmet per šią šventę Prancūzijoje suvalgoma net apie 80 tūkstančių tonų austrių!

Vida Press nuotr./Grilyje keptos austrės
Vida Press nuotr./Grilyje keptos austrės

Dar vienas populiarus šios šventės patiekalas – anties arba žąsies kepenėlių paštetas foie gras. Be austrių, prancūzai skanauja ir kitas jūros gėrybes, kurias patiekia tiesiog ant ledo: tam puikiai tinka ir midijos, krevetės, jūros ežiai.

Ančių kepenėlių paštetas
Receptas: Ančių kepenėlių paštetas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Antis: 600.00 g (400 g kepenėlių ir 200 g krūtinėlių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 70.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (Marinatui; nutarkuotų pusės apelsino žievelių ir pusės apelsino sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir marinatui taip pat)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Portveinas; marinatui 2.00 valg. š.
Brendis; marinatui 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite plėves ir susmulkinkite.

2. Ančių krūtinėles taip pat šiek tiek pasmulkinkite. Kepenėles ir smulkintas krūtinėles pamerkite į marinatą, paruoštą iš nutarkuotų apelsino žievelių, pusės apelsino sulčių, portveino ir brendžio, ir palaikykite per naktį.

3. Keptuvėje išlydykite trečdalį sviesto ir apie 10 min. pakepinkite jame kepenėles – jos turi apkepti, bet neperkepti.

4. Keptas kepenėles sumalkite mėsmale, įmaišykite kiaušinį, supilkite lydytą sviestą, masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, supilkite į stačiakampę platoką skardą ir kepkite orkaitėje apie 40 min.

5. Paštetą atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve.

6. Tiekite supjaustytą griežinėliais su skrudinta baltos duonos riekele ir figomis.

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti

Naujųjų metų šventė Prancūzijoje neįsivaizduojama ir be sraigių. Jos dažniausiai ruošiamos su česnakiniu sviestu ir pagardinamos petražolėmis.

Anglija. Britai Naujųjų metų išvakarėse dažniausiai skanauja jautienos kepsnius, įvairiausių skonių naminius pyragus, „kempininį“ pudingą ar morenginį desertą su uogomis.

Jautienos kepsnys su rozmarinais
Receptas: Jautienos kepsnys su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š.
Jautiena: 1500.00 g (1,5–1,8 kg jautienos sprandinės)
Druska: 2.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Morkos: 2.00 vnt. (didelių)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 60.00 g
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (kelios šakelės šviežių rozmarinų arba šaukštelis džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.
  2. Mėsą kruopščiai įtrinkite druska ir pipirais.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
  4. Išimkite į lėkštę. Kiek atvėsinkite ir perriškite kepsnį kepimo virve.
  5. Susmulkinkite morkas, salierą ir svogūną. Suberkite į orkaitėms tinkamą keptuvą, dėkite ant ugnies ir maišydama kaitinkite, iki daržovės išskirs sultis.
  6. Sudėkite sviestą ir dar maišydama kepinkite apie 5 minutes.
  7. Suberkite smulkintus rozmarinus, išmaišykite.
  8. Ant viršaus padėkite mėsą ir uždenkite. Kepkite orkaitėje 2,5–3 valandas. Jei reikės, prieš tiekdama pagardinkite druska ir pipirais.
Suskleisti

Užkandžiams šios šalies gyventojai renkasi dešrelių suktinukus, įdarytus arba škotiškus kiaušinius, kurie yra gaminami į kiaulienos faršą įvyniojant virtą kiaušinį ir viską iškepant riebaluose. Dar vienas populiarus patiekalas – apkepas su dešrelėmis vadinamas toad in the hole. Na, o tie, kurie laiko virtuvėje praleisti nenori, šioje šalyje tiekia ir traškučius, krekerius bei sūrius.

Ispanija. Tam, kad ateinantys metai būtų sėkmingi, Ispanijoje Naujųjų metų išvakarėse tradiciškai suvalgomos 12 vynuogių, simbolizuojančius 12 ateinančių mėnesių. Tačiau ši tradicija – toli gražu ne vienintelė. Ispanijoje Naujųjų metų išvakarių šventė prasideda nuo užkandžių. Šioje šalyje dažnai gaminami krevetėmis įdaryti kroketai, vėrinukai su marinuotomis daržovėmis, tokiomis kaip paprikos, svogūnai, alyvuogės. Šalia jų puikuojasi ir putpelių kiaušiniai bei ančiuviai.

Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
Receptas: Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelių)
Sūris: 200.00 g (tepamo gali būti ir su žalumynais)
Kumpis: 200.00 g (Serano, galima rinktis ir kitą)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
  2. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
  3. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
  4. Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.

 

Suskleisti
Įdaryti kiaušiniai
Receptas: Įdaryti kiaušiniai su ispaniškais akcentais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Majonezas: 3.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Druska: 0.25 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 valg. š.
Rūkyta lašiša: 3.00 vnt. (riekelės; arba Serano kumpio (nebūtinai))
Saldžiosios paprikos milteliai: 3.00 žiupsnelis (labai tinka ir rūkyta)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius (nesvarbu, jei šie sutrupės). Baltymus sudėkite į didelę lėkštę – juos beliks įdaryti.

2. Įdarui į dubenį sudėkite trynius, majonezą, garstyčias, berkite po žiupsnį druskos, pipirų ir kruopščiai sutrinkite. Tam geriausiai pasitarnaus elektrinis trintuvas.

3. Gauta mase pripildykite baltymų puseles (jei esate estetiką vertinanti asmenybė, galite naudotis konditeriniu švirkštu). Palaikykite šaldytuve valandą.

4. Prieš patiekiant kiaušinių viršų pabarstykite malta paprika, smulkiai kapotomis petražolėmis, jei pageidaujate, uždėkite po mažytę juostelę lašišos ar kumpio.

Suskleisti

Vakaro pradžioje dažnai skanaujamos ir konservuotų artišokų, saulėje džiovintų pomidorų ir ožkos sūrio salotos. Ir, žinoma, tradicinis bulvių užkandis – patatas bravas. Pagrindiniam patiekalui ispanai dažnai renkasi tradicinį jūros gėrybių troškinį.

V.Juodkazienė siūlo ir 3 skirtingų Europos šalių įkvėptus receptus, puikiai tiksiančius naujametiniam jūsų stalui.

Austrės su marinuotais raudonaisiais svogūnais

Ingredientai:

  • 16 austrių;
  • 1 didelis raudonasis svogūnas;
  • 150 ml raudonojo vyno acto;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Gaminimas:

1. Svogūną labai smulkiai supjaustykite, sumaišykite su actu, druska bei pipirais ir mažiausiai 30 minučių šaldykite padažą šaldytuve.

2. Praverkite austrių geldeles – tik atsargiai, neišpilkite jose esančio skysčio. Į kiekvieną iš jų dėkite šaukštelį marinuoto svogūno ir ragaukite.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Austrės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Austrės

Traškūs kiaušinių kamuoliukai

Ingredientai:

  • 5 kiaušiniai;
  • 3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos;
  • ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • ¼ arbat. šaukšt. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių;
  • 400 g smidrų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

padažui:

  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių.

kepimui:

  • 200 ml saulėgrąžų aliejaus.

Gaminimas:

1. Pusiau kietai išvirkite 4 kiaušinius, perliekite juos šaltu vandeniu ir nulupkite.

2. Likusį kiaušinį išplakite, o atskiroje lėkštėje sumaišykite druską ir džiūvėsėlius.

3. Virtus kiaušinius išvoliokite kiaušinio plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir merkite juos į gerai įkaitintą saulėgrąžų aliejų. Kamuoliukai apkeps greitai, todėl akylai stebėkite ir, vos tik džiūvėsėlių apvalkalas taps traškus, ištraukite juos iš puodo.

4. Smidrus švariai nuplaukite, nupjaukite kietuosius jų kotelius ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Kai smidrai suminkštės, juos nusausinkite ir trumpai iš visų pusių apkepkite keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje.

5. Padažą pagaminti dar lengviau: tiesiog susmulkinkite česnaką ir išmaišykite visus ingredientus kartu. Belieka patiekti: padažą verta supilti į atskią indelį, o lėkštę papuošti šviežiomis petražolėmis ar krapais.

Vida Press nuotr./Škotiški kiaušiniai
Vida Press nuotr./Škotiški kiaušiniai

Citrininis upėtakis

Ingredientai:

  • 1 didelis upėtakis;
  • 2 morkos;
  • 2 citrinos;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 20 g šviežių petražolių;
  • 1 kg druskos;
  • žiupsnelis džiovintų čiobrelių;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Upėtakį labai švariai nuplaukite, išvalykite ir įpjaukite išilgai.

2. Ištirpinkite sviestą, į jį suberkite smulkintą česnaką ir maltų pipirų. Paruoštu sviesto mišiniu ištepkite upėtakio vidų.

3. Petražoles susmulkinkite, morkas sutarkuokite, svogūną ir citrinas supjaustykite plonais griežinėliais. Susmulkintomis daržovėmis, citrina ir petražolėmis įdarykite žuvį.

4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite 500 g druskos, paguldykite žuvį ir užberkite ją likusia druska – stenkitės, kad jos nepatektų į upėtakio vidų.

5. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C, ir kepkite apie 20 minučių.

6. Nuo iškepusio upėtakio atsargiai nubraukite druskos sluoksnį ir patiekite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas