Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandykite ir jūs: kūrybiški kepėjai rungiasi duoną puošdami valgomais piešiniais

Per karantiną buvo, o ir tebėra, daug nerimo, liūdesio bei sutrikimo, tačiau ir kūrybiškumas kai kuriose srityse ištryško fontanais. Šįkart kalbame ne apie išradingai papuoštas kaukes, bet apie virtuvės kasdienybę, pavyzdžiui, itališką plokščią duoną fokačiją (ją dažnai imasi kepti pradedantieji), kurią daugybė kepėjų visame pasaulyje pavertė savotiška drobe, ant kurios gimsta puikūs kūriniai.
Menas ant fokačijos
Menas ant fokačijos / ©Instagram/cookthevineyard ir raspberry.clovers nuotr.

Itališkai duonai fokačijai tereikia kelių elementarių ingredientų – miltų, vandens, mielių arba raugo, druskos bei šiek tiek alyvuogių aliejaus. Tačiau jos viršus neretai dar papildomai paskaninamas – pradedant stambia druska ir rozmarinais, baigiant alyvuogėmis, pomidoriukais, svogūnais...

Dabar jau nežinia, kas buvo pirmasis sumanęs, jog fokačija gali tapti drobe išradingoms valgomų gėrybių kompozicijoms, tačiau faktas, jog ši mada išties suvešėjo. Karantino metu instagramo grotažymės #foccaciaart ir #foccaciagarden tapo itin populiarios. Kepėjai iš žalumynų, įvairių daržovių, alyvuogių, kitų skanėstų ėmėsi „piešti“ įspūdingus paveikslus – spalvingus, neretai ir kompoziciškai sudėtingus, kartais prajuokinančius, kartais priverčiančius išsižioti iš nuostabos.

Fokačija su pomidorais
Receptas: Fokačija su pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 12.00 vnt. (stiebelių)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š. (stambios jūros druskos apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Tešlą gaminkite pagal pagrindinį itališkos duonos receptą. Jį rasite čia: Itališka duona fokačija.

2. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis.

3. Iš jų iškočiokite (arba ištempkite pirštais) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite apie pusvalandį.

4. Pomidorus nuplaukite, padalykite pusiau.

5. Bazilikus taip pat nuplaukite, lapelius nuskabykite ir suplėšykite.

6. Į pakilusius paplotėlius įspauskite pomidorų puseles ir bazilikus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite šviežiai maltais pipirais, cukrumi ir stambia jūros druska.

7. Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Itališka fokačija
Receptas: Itališka fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (džiovintų)
Vanduo: 1.00 st. (šilto)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 4.00 st.
Druska: 1.00 valg. š. (rūpios)
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (60 ml - tešlai ir 2 valg. š. - aptepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkintų)
Parmezano sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
  2. Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
  3. Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
  4. Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
  5. Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
  6. Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
  7. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

 

Suskleisti
Itališka duona fokačija su įvairiais priedais
Receptas: Itališka fokačija su trijų rūšių pagardais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežių)
Druska: 12.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Parmos kumpis: 4.00 riekės
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Rozmarinai: 5.00 vnt. (šakelės)
Ančiuviai: 6.00 vnt. (vienetai)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Mieles susmulkinkite ir apibarstykite cukrumi. Sudėkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Tuomet įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

3. Po truputį pilkite vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišykite. Kai tešla tampa tinkama minkyti, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkykite. Tada sukamaisiais judesiais suformuokite rutulį ir įdėkite jį į miltais pabarstytą indą, gausiai užpilkite alyvuogių aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).

4. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite iškilusią tešlą. Dar kartą palikite, kad pakiltų.

5. Tada pirštų galiukais gražiai paspaudykite visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstykite šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėliokite per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikite tuščią (ant jos jau iškepus užtepsite mėgstamo tepamo sūrio ir uždėsite vytinto Parmos kumpio).

6. Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

7. Ką tik iškepusią apipilkite vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus), sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėkite likusius ingredientus, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

Suskleisti

Galbūt metas imtis fokačijos recepto ir sukurti savąjį valgomą paveikslą? O dabar dalijamės puikiais pavyzdžiais iš instagramo.

View this post on Instagram

Culinária é arte!

A post shared by ↠Boho Giz↞ (@boho.giz) on

View this post on Instagram

Garden focaccia . . ガーデンフォカッチャ 娘と一緒に食べるランチに・・・ 最近、海外の方がよく作っているフォカッチャを作りました。 ガーデンフォカッチャとかフラワーフォカッチャと呼ばれていて、いろいろな野菜を使って、お花を表現してお庭の風景のように仕上げるフォカッチャです。 私は今回、パプリカ、レッドオニオン、プチトマト、コーン、オリーブ、バジル、チャイブ、ローズマリーを使いました。 下のお花は後のせしたチーズです。 フォカッチャ生地はマッシュポテトを生地に練り込んだ、ふんわりもっちりフォカッチャです。 娘はいつも、お昼ごはんと夕ごはんのメニューを事前に聞いてくるのですが・・・ . 娘 母ちゃん、今日のお昼ごはん、何〜? . 私 今日は、インスタで最近、よく見るガーデンフォカッチャっていうのを作ってみる! 娘 何それ?庭の草でも練り込んであるの?(????) . 私 違うよ!!これこれ。(焼く前のフォカッチャを見せる。) . 娘 すごい!!本当に生えてるじゃん!笑 けっこうボーボーだね。笑 なぜかウケてる・・・。 . そして、焼き上がり。 焼けてチリチリになっているチャイブをつまんで・・・ . 娘 これ、本当に枯れた草みたいだね。. . . ※ チャイブなどの細いハーブは焼くと枯れた草になりますので、皆さんご注意下さい。 笑いながらも、美味しいよ!って食べてくれました。 . .

A post shared by maki (@zimt___zucker) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai