Ingredientai:
- 200 g sviesto;
- 220 g medaus;
- 80 g rudojo cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 280 g savikėlių (self-raising) miltų (arba naudokite paprastus miltus ir 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių);
- žiupsnis druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų kvapniųjų pipirų arba gvazdikėlių.
svarainių sluoksniui:
- 10–12 svarainių, supjaustytų ketvirčiais, be sėklų ir sėklalizdžių;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- vandens.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai jums reikia paruošti svarainių sluoksnį, nes šie yra kietoki ir tuo pat metu su visu pyragu nespės iškepti. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros.
2. Svarainius odele žemyn dėliokite į apvalią kepimo skardą aukštesniais kraštais, pašlakstykite skystu medumi, įpilkite šlakelį vandens, pridenkite folija ir dėkite į orkaitę.
3. Kepkite apie valandą, kol gerokai suminkštės, bet dar nesuteš. Iškepusius nudenkite ir leiskite kiek pravėsti, kol ruošite tešlą. Kepimo indo kraštus patepkite sviestu, nes vėliau jame ir kepsite pyragą.
4. Į nedidelį prikaistuvį dėkite tešlai skirtą medų, sviestą, cukrų ir maltus kvapniuosius pipirus arba gvazdikėlius, pakaitinkite, kol viskas susimaišys, įberkite žiupsnelį druskos.
5. Perpilkite mišinį į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, o tada suberkite persijotus miltus. Išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.
6. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 180 laipsnių.
7. Pilkite paruoštą tešlą ant svarainių, išlyginkite paviršių, o tuomet dėkite kepti. Kepkite 50–60 min. priklausomai nuo pyrago storio – įbedus ir ištraukus pagaliuką šis turi būti sausas.
8. Leiskite kiek atvėsti, tuomet atlaisvinkite pyrago kraštus nuo kepimo formos šonų ir staigiu judesiu išverskite ant plačios lėkštės. Labai skanu patiekti su natūraliu jogurtu, plakta grietinėle ar ledais.