Ingredientai:
- 150 g čederio sūrio (taip pat tinka ir kitas puskietis ryškaus skonio sūris – ožkų pieno, su mėlynuoju pelėsiu ir pan.), sutarkuoto;
- 50 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo indui patepti);
- 2–3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
- 50 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių (nebūtina);
- 280 ml pieno;
- 4 kiaušiniai, tryniai ir baltymai atskirti;
- sauja jaunų špinatų lapelių, nuplikytų ir smulkiai sukapotų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
Pastaba: suflė geriausiai kepti specialiam nedidelio diametro (14–15 cm) inde aukštais kraštais. Tinka ir maži porcijiniai indeliai, tinkantys kepti orkaitėje.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu – ir dugną, ir šonus, o tada pabarstykite džiūvėsėliais. Apverskite ir džiūvėsėlių perteklių nupurtykite.
2. Nemažame puode ant vidutinės kaitros išlydykite sviestą, tuomet suberkite miltus ir garstyčių miltelius, maišydami kaitinkite, kol masė ims burbuliuoti, tada po truputį pilkite pieną nenustodami maišyti. Taip supilkite visą pieną, mišinys turi tapti gana tirštas, vientisas. Nukaiskite ir suberkite į jį sūrį, druską bei kapotus žalumynus, išmaišykite, kad sūris ištirptų, o žalumynai tolygiai pasiskirstytų. Atidėkite kuriam laikui į šoną, kad masė kiek pravėstų.
3. Į jau nebekarštą mišinį po vieną pilkite trynius kaskart juos gerai įmaišydami.
4. Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus, o tada sukrėskite juos į bendrąją masę ir sukamaisiais judesiais atsargiai įmaišykite. Labai svarbu, kad baltymai gerai pasiskirstytų, tačiau kartu nepermaišyti – mums reikia baltymuose susikaupusio oro, mat šis ir padės kilti suflė kepant.
5. Sukrėskite pagamintą masę į kepimo indą, atsargiai palyginkite paviršių. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 25–30 min., kol suflė įšils, gal net suplyšinės, viršus bus rusvas, tačiau pakračius indą kepinys dar tirtės. Tiekite nieko nelaukdami!