Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi 5-iais nuostabiais receptais.
Bananų duona
Bananai suteikia duonai natūralaus saldumo ir malonaus aromato, todėl šis kepinys gali tapti puikia pradžia tiems, kurie nori sumažinti vartojamo cukraus kiekį.
Ingredientai:
- 3 sunokę bananai;
- 2 kiaušiniai;
- 60 g sviesto;
- 250 g maltų avižinių dribsnių;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Išplakite kiaušinius, sutrinkite bananus, suberkite cinamoną, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.
2. Gautą masę sumaišykite su ištirpintu sviestu ir miltais.
3. Pagamintą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.
Kriaušių pyragas
Kriaušėse gana daug skaidulų – kiekviename vaisiuje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos. Šios medžiagos teigiamai veikia virškinimo traktą ir mažina skrandžio vėžio riziką, todėl iš jų gaminami kepiniai ir desertai būna ne tik natūraliai saldūs, bet ir lengvai virškinami.
Ingredientai:
- 1 kg gerai prinokusių kriaušių;
- 3 kiaušiniai;
- 250 g miltų;
- 250 g manų kruopų;
- 250 g sviesto;
- 300 ml pieno.
Gaminimas:
1. Sviestą palaikykite šaldiklyje apie valandą. Atšaldžius stambiai jį sutarkuokite ir sumaišykite su pienu, miltais, manų kruopomis ir kiaušiniais.
2. Kriaušes stambiai supjaustykite ir suberkite į sviestu išteptą kepimo formą. Ant jų užpilkite tešlą ir kepkite apie 50 minučių iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Morkų keksiukai
Morkos yra ypač saldžios daržovės, todėl kepiniuose puikiai pakeičia cukrų. Kepinyje cukrų pakeitę į porą stiklinių tarkuotų morkų sumažinsite jame cukraus kiekį perpus, o pačiam desertui suteiksite išskirtinę spalvą ir aromatą.
Ingredientai (10–12 keksiukų):
- 3 stiklinės tarkuotų morkų;
- 400 g miltų;
- 440 ml aliejaus;
- 5 kiaušiniai;
- 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
- vanilės;
- cinamono.
Gaminimas:
1. Išplakite kiaušinius su medumi, supilkite aliejų, dar kartą išplakite. Pagardinkite vanile, cinamonu ir dar kartą išmaišykite.
2. Sudėkite visą masę į riebalais pateptas keksiukų formeles, kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Datulių saldainiai su kokoso drožlėmis
Datulių minkštimą sudaro net apie 70 proc. cukraus, todėl jų nerekomenduojama valgyti kasdien, tačiau kartais pasilepinti tikrai galima. Juolab kad iš jų pagaminti saldainiai papildys mūsų organizmą tokiomis medžiagomis kaip baltymai, kalio druska, magnis ir geležis.
Ingredientai (15 saldainių):
- 120 g datulių;
- 160 g kokoso drožlių;
- vandens.
Gaminimas:
1. Išimkite datulių kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir įpilkite šiek tiek vandens. Datules sutrinkite iki vientisos masės.
2. Gautą datulių masę sumaišykite su kokoso drožlėmis ir gaminkite mažus rutuliukus. Gautus saldainius apvoliokite kokoso drožlėse ir kelioms minutėms palikite šaldytuve.
Šokoladinis burokėlių keksas
Burokėliai kepiniuose puikiai dera su juoduoju šokoladu. Sumaišius šiuos du skonius, sunku suprasti, jog valgomas desertas pagamintas iš daržovių, todėl patiks net vaikams, kurie dažnai šios daržovės vengia. Taip pat burokėliai kepiniams suteikia drėgnumo, todėl neverta baimintis, kad iškeptas keksas ar kiti desertai bus sausi ir beskoniai.
Ingredientai:
- 500 g burokėlių;
- 150 g migdolų miltų;
- 3 kiaušiniai;
- 100 g sviesto;
- 1 stiklinė vandens;
- 200 g juodojo šokolado;
- 150 ml skysto medaus;
- 1 arbat. šaukšt. kakavos miltelių;
- 250 g graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Burokėlius stambiai supjaustykite, sudėkite į didelį indą, užpilkite vandeniu, uždenkite plėvele ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 12 minučių, kad burokėliai suminkštėtų. Ištraukite juos ir įdėkite į trintuvą kartu su stambiai supjaustytu sviestu, šokoladu, kiaušiniais ir medumi.
2. Gautą masę papildykite miltais, pagardinkite kakavos milteliais, graikiniais riešutais ir gerai išmaišykite.
3. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 30 minučių iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.