Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įsibėgėjus rabarbarų sezonui – klasikinio pyrago receptas

Parduotuvių lentynas ir turgaviečių prekystalius jau nuklojo žalsvesni ar rausvesni rabarbarų stiebai. Šį su vasaros pradžia siejama gėrybė nemažai kam siejasi su vaikystėje mėgtais desertais – pyragais, rūgštokomis uogienėmis ar tiesiog traškių stiebų mirkymu cukruje.
Rabarbarų pyragas
Rabarbarų pyragas / Vida Press nuotr.

„Rabarbarai yra daug universalesni, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, – sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. – Juos galima naudoti ne tik desertams, bet ir sriuboms bei troškiniams. Žinoma, vertėtų nepamiršti, jog neapdoroti rabarbarai savyje išsaugo kur kas daugiau naudingųjų medžiagų mūsų organizmui. Tuo metu norint mėgautis rabarbarais bei juose esančiais vitaminais visus metus, juos taip pat galite nuplauti po verdančiu vandeniu ir užšaldyti ateinančiai žiemai“.

Lietuviškų rabarbarų sezono proga B.Baratinskaitė dalijasi puikaus pyrago receptu.

Tradicinis rabarbarų pyragas

Ingredientai:

  • 250 g kvietinių miltų;
  • 300 g rabarbarų;
  • 150 g kambario temperatūros sviesto;
  • 150 g cukraus;
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus (arba vanilės esencijos);
  • žiupsnelis druskos.
Vida Press nuotr./Rabarbarai
Vida Press nuotr./Rabarbarai

Gaminimas:

1. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir viską persijokite per tankų sietą.

2. Į maisto plakiklį sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir paprastą bei vanilinį cukrų – viską gerai suplakite, kol masė taps puri. Muškite vieną kiaušinį ir dar kartą viską suplakite – pakartokite šią procedūrą su likusiais 3 kiaušiniais.

4. Į suplaktą masę po truputį berkite persijotus miltus ir viską tuo pat metu maišykite šaukštu. Kai tešla taps vientisa, leiskite jai šiek tiek „pailsėti“.

5. Dabar galite pasiruošti rabarbarus – juos nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai supjaustykite. Be to, dalį rabarbarų galite supjaustyti jums gražia stambesne forma ir vėliau panaudoti pyrago papuošimui.

6. Į sviestu pateptą kepimo formą supilkite maždaug pusę tešlos ir ant jos suberkite smulkintus rabarbarus. Tuomet juos užpilkite likusia tešla ir ant viršaus norimais ornamentais išdėliokite stambiau pjaustytus rabarbarų gabalėlius. Pyragą kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Prieš ištraukiant pyragą iš orkaitės patikrinkite, ar šis jau spėjo iškepti. O tam panaudokite seną ir laiko patikrintą būdą: į pyrago vidurį įsmeikite pagaliuką – jeigu ištraukus nepastebite ant jo tešlos gabalėlių, galite būti užtikrinti, jog pyragas jau iškepęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas