„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Iškritus sniegui metas švilpikų dienai!

Minkštulėliai, burnoje tirpstantys ir kone šimtmetį lietuvių virtuvėje skaičiuojantis bulvinukai, dar kitaip vadinami švilpikais. Prisimenate jų skonį? Vaizdas už lango sufleruoja, kad metas kaisti bulves.
Švilpikai su pievagrybiais
Švilpikai su pievagrybiais / 15min nuotr.

Švilpikams reikės:

  • 800 gramų virtų bulvių;
  • 100 gramų miltų;
  • 1 vnt. kiaušinis;
  • 1 šaukš. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 šaukšt. sviesto;

Padažui:

  • 500 mililitrų grietinėlės;
  • 200 gramų šaltai rūkytos šoninės;
  • 1 vnt. svogūnas;
  • pagal skonį pipirų, druskos.

Ruošimo būdas:

  1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Nupylę vandenį, nugarinkite ir sugrūskite. Tiesa, grūskite tol, kol jos taps lipnios (tai užtikrins patiekalo sėkmę).
  2. Tuomet, kai bulvės atvės, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
  3. Stalą pabarstykite miltais, imkite saują tešlos, iškočiokite ilgą ploną virvelę, ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižais rombais.
  4. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, išdėliokite švilpikus ir jų viršų aptepkite lydytu sviestu. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Padažui skirtą šoninę ir svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje. Tada supilkite grietinėlę, įberkite prieskonių. Maišydami padažą ilgai neužlaikykite ant ugnies, kai pradės tirštėti ir nukelkite.
  6. Iškepusius švilpikus suberkite į karščiui atsparų indą, supilkite ant jų padažą, išmaišykite, uždenkite dangčiu. Indą su švilpikais statykite į dar karštą, bet išjungtą orkaitę ir palikite 15 minučių, kad prisigertų padažo ir suminkštėtų. Kuo ilgiau paliksite orkaitėje, tuo gardesni bus. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs