Švilpikams reikės:
- 800 gramų virtų bulvių;
- 100 gramų miltų;
- 1 vnt. kiaušinis;
- 1 šaukš. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 2 šaukšt. sviesto;
Padažui:
- 500 mililitrų grietinėlės;
- 200 gramų šaltai rūkytos šoninės;
- 1 vnt. svogūnas;
- pagal skonį pipirų, druskos.
Ruošimo būdas:
- Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Nupylę vandenį, nugarinkite ir sugrūskite. Tiesa, grūskite tol, kol jos taps lipnios (tai užtikrins patiekalo sėkmę).
- Tuomet, kai bulvės atvės, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
- Stalą pabarstykite miltais, imkite saują tešlos, iškočiokite ilgą ploną virvelę, ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižais rombais.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, išdėliokite švilpikus ir jų viršų aptepkite lydytu sviestu. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus.
- Padažui skirtą šoninę ir svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje. Tada supilkite grietinėlę, įberkite prieskonių. Maišydami padažą ilgai neužlaikykite ant ugnies, kai pradės tirštėti ir nukelkite.
- Iškepusius švilpikus suberkite į karščiui atsparų indą, supilkite ant jų padažą, išmaišykite, uždenkite dangčiu. Indą su švilpikais statykite į dar karštą, bet išjungtą orkaitę ir palikite 15 minučių, kad prisigertų padažo ir suminkštėtų. Kuo ilgiau paliksite orkaitėje, tuo gardesni bus. Skanaus!