Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, Lietuvoje iki šiol Kūčių ir Kalėdų stalas turi gilias tradicijas ir prasmę. Autentiški patiekalai anksčiau buvo gaminami iš tų maisto produktų, kuriuos lietuviai naudojo ir iki krikščionybės Lietuvoje priėmimo – ant stalo negalėjo būti valgių iš mėsos, paukštienos, žuvies ir kiaušinių.
„Senovės lietuviai tinkamais produktais ant Kūčio stalo laikė daržoves, grūdus, riešutus, vaisius, uogas, grybus ar kitas miško gėrybes. Tik vėliau atsirado kisielius, aguonų pienas su kūčiukais arba virtinukai su grybais, kurie dabar laikomi neatsiejamais šventinio stalo patiekalais. Tiesa, stalas būdavo neįsivaizduojamas ir be desertų – įvairių kepinių su riešutais, cinamonu, marcipanu ir, žinoma, aguonomis“, – pasakoja maisto ekspertė.
Jos teigimu, išvardintus patiekalus ir tuomet, ir dabar nėra sunku pasigaminti, o ir jiems reikalingi produktai nėra brangūs. „Beje, viena iš Kūčių vakaro patiekalų grupių yra košės, kurių gamyba tikrai nereikalauja didelių finansinių išlaidų“, – pastebi maisto ekspertė. Pavyzdžiui, anksčiau būdavo verdama grucė – stambių miežinių arba perlinių kruopų košė su aguonomis, likusiomis nuo aguonpienio. Taip pat buvo ruošta šutynė, kuriai tereikėjo bulvių, pupų, žirnių ir kviečių.
„Pati populiariausia košė, gaminama iš žirnių ir bulvių buvo kniukė – ją gaminant reikėjo atskirai išvirti žirnius ir bulves, o vėliau juos sudėti į bendrą puodą ir sugrūsti. Košės be reikalo nuvertintos – jų galima pasigaminti ne tik kaip garnyro, bet ir kaip pagrindinį patiekalą, tereikia žinoti proporcijas ir skaniausius derinius“, – pasakoja V.Juodkazienė ir atskleidžia 4 paprastų šventinių patiekalų receptus.
Virtinukai su džiovintų baravykų įdaru
Ingredientai:
tešlai:
- 300 ml verdančio vandens;
- 350 g miltų;
- ½ arbat. šaukšt. druskos.
įdarui:
- 40 g džiovintų baravykų;
- 1 svogūnas;
- 5 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. česnako miltelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą – pusę miltų nuplikykite verdančiu vandeniu ir intensyviai išmaišykite, kad visi miltai sušlaptų. Tuomet berkite druską ir po truputį – likusius miltus. Kai tešla šiek tiek atvės – išminkykite tešlos kamuoliukus virtinukams, juos susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Pradėkite gaminti įdarą – užpilkite grybus verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti apie 20 minučių, kol jie suminkštės.
3. Kol grybai mirksta, smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite ant silpnos ugnies. Kai svogūnas suminkštės, suberkite išmirkytus grybus, pagardinkite prieskoniais ir kelias minutes viską patroškinkite. Palikite įdarą atvėsti.
4. Pastovėjusius tešlos kamuoliukus plonai iškočiokite ir sudėkite įdarą – padrėkinkite kraštelius vandeniu ir užlenkite. Taip pat galite naudoti specialiai virtiniams skirtas formas.
5. Virtinukus virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens apie 5 minutes – iki tol, kol jie iškils į paviršių.
Žemaitiška žirnių ir bulvių košė
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės skaldytų ir vandenyje išmirkytų žirnių;
- 4 bulvės;
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia virkite žirnius tol, kol šie sukrenta. Tada atskirai išvirkite bulves bei jas sugrūskite.
2. Sumaišykite trintas bulves su sukritusiais žirniais, pagardinkite druska bei pipirais.
Norėdami košei suteikti pikantiškesnio prieskonio, galite naudoti egzotiškesnius prieskonius, pvz., ciberžolę, karį. Galite košę valgyti vieną ar patiekti kaip garnyrą prie kitų, tarkime, žuvies, patiekalų.
Kūčių vakaro burokėlių mišrainė su pupelėmis
Ingredientai:
- 4 virti burokėliai;
- 2 stiklinės pupelių;
- 2 virtos bulvės;
- 2 rauginti agurkai;
- 4 valg. šaukšt. majonezo;
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Burokėlius, bulves ir raugintus agurkus supjaustykite smulkesniais kubeliais ir sudėkite į dubenį. berkite pupeles, dėkite majonezą ir viską gerai išmaišykite.
2. Pagal skonį pagardinkite mišrainę druska ir pipirais bei leiskite šiek tiek pastovėti.
Silke įdarytos bulvės
Ingredientai:
- 5 bulvės;
- 200 g sūdytos silkių filė;
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 1 valg. šaukšt. majonezo;
- 0,5 poro;
- šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
2. Nuplaukite bulves ir keliose vietose subadykite jas šakute, ištepkite aliejumi bei kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol bulvės taps minkštos.
3. Kol bulvės kepa – paruoškite silkės įdarą. Supjaustykite svogūnus mažais gabaliukais bei pakepinkite. Suberkite tarkuotą morką, plonais griežinėliais pjaustytą porą bei dar keletą minučių pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet jas sumaišykite bei dėkite nedideliais gabaliukais pjaustytą silkės filė bei šaukštą majonezo. Pagardinkite viską druska bei pipirais.
4. Iškepusias bei šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis ir išskobkite jas, palikdami maždaug 0,5 centimetro storio bulvės „dubenėlio“ sieneles.
5. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute bei įmaišykite į silkės įdarą.
6. Paruoštu silkės įdaru pripildykite bulvių puseles ir tiekite ant švenčių stalo.