Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė dalinasi receptais, kurie padės sutaupyti laiko ryte ir mėgautis maistingais bei gardžiais pusryčiais.
„Jeigu atsisakote pusryčių arba pasirenkate netinkamus maisto produktus, prieš pietus ar net po jų ieškosite ko nors skanaus, jausite energijos trūkumą ir nuovargį. Sočiai papusryčiavę užkandžiauti dienos metu norėsite mažiau, todėl atsisakyti šio valgymo dėl papildomų minučių miego – nerekomenduojama“, – teigia B.Baratinskaitė.
Naminė granola su džiovintais vaisiais ir jogurtu
Ingredientai:
- 400 g avižinių dribsnių;
- 200 g migdolų;
- 100 g džiovintų spanguolių;
- 50 g sviesto;
- 50 g medaus;
- mėgstamo jogurto ar pieno.
Gaminimas:
1. Norėdami ryte sutaupyti laiko, granolą pasiruoškite iš vakaro.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą su medumi.
4. Kol sviestas tirpsta, pasiruoškite birius produktus – į didelį indą suberkite avižinius dribsnius, smulkintus migdolus bei džiovintas spanguoles. Ištirpinto sviesto ir medaus mišinį užpilkite ant birių produktų, gerai išmaišykite ir gautą masę paskleiskite ant kepimo skardos.
5. Orkaitėje kepkite granolą apie 30 minučių arba kol tolygiai apskrus. Norint paruošti traškią granolą, kepant būtina ją pamaišyti. Geriausiai – bent kelis kartus kas 10 minučių.
6. Iškeptą ir lengvai apskrudusią granolą ištraukite iš orkaitės, leiskite pilnai atvėsti ir sutrupinus suberkite į sandarų indą. Patiekite su mėgstamu jogurtu ar pienu.
Žaliasis kokteilis su špinatais ir avokadais
Ingredientai:
- 2 saujos špinatų;
- 1 bananas;
- 1 prinokęs avokadas;
- 120 ml migdolų gėrimo;
- keli šaukšteliai ispaninio šalavijo sėklų;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis malto cinamono.
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Norėdami, kad kokteilis būtų kreminės konsistencijos, naudokite šaldytus bananus. Jeigu kokteilis jums per tirštas – įpilkite šlakelį migdolų pieno arba vandens.
Įmaišykite kelis šaukštelius ispaninio šalavijo sėklų (chia) ir kokteilis bus kur kas sotesnis.
Per naktį brinkinta avižinė košė
Ingredientai:
- 60 g neskaldytų avižinių dribsnių;
- 1 valg. šaukšt. ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- 240 ml migdolų pieno;
- žiupsnelis cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. medaus;
- mėgstamų uogų ar vaisių.
Gaminimas:
1. Šiuos pusryčius rekomenduojame pasigaminti iš vakaro, nes košei išbrinkti reikia bent trijų valandų. Sandariame inde sumaišykite avižas, ispaninio šalavijo sėklas, cinamoną ir užpilkite migdolų pienu. Norėdami košei suteikti šiek tiek saldumo, įdėkite šaukštelį medaus arba kito norimo saldiklio, kaip pvz. agavų sirupo. Viską gerai išmaišykite ir palikite šaldytuve per naktį.
2. Ryte košę pagardinkite norimais vaisiais ar uogomis.