Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai dalijasi keliais patarimais ir receptais, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.
Pirmiausia, pasak jo, planuojant pirkinius rekomenduojama gerai apgalvoti, ką ir kiek gaminsite, kad kuo mažiau susidarytų perteklinio maisto, kuris dažniausiai vėliau atsiduria aplinką teršiančiuose sąvartynuose. „Dažnai nutinka taip, kad prie pagrindinio patiekalo pagaminama per daug garnyro iš kruopų. Tačiau neverta skubėti šio pertekliaus išmesti. Jau apdorotos kruopos greitai nesugenda, o gaminant ką nors iš jų galima atrasti netikėtus ir naujus skonius“, – teigia A.Poleninas.
Grikių kotletai
„Grikiai – itin populiarios tarp lietuvių kruopos. Kaip garnyras jie itin tinka prie mėsos patiekalų. Tačiau šios kruopos gali būti naudojamos ir kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, kaip kotletai. Gaminat šį patiekalą galima panaudoti ir mėgstamas daržoves, pavyzdžiui, morkas, brokolius, burokėlius. Tik prieš tai ir jas reikėtų tinkamai apdoroti – pakepinti ar išvirti. Mėsos mėgėjai šiuos kotletus gali kepti ir su vištiena, supjausčius ją mažais gabaliukais ir pakepinus arba išvirus“, – pataria ekspertas.
Ingredientai:
- Apie 170 g jau išvirtų grikių;
- 1 kiaušinis;
- 1 česnako skiltelė;
- apie 20 g susmulkintų petražolių;
- sviesto;
- 1 svogūnas;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Grikius sumaišykite su kiaušiniu, sutrinta ar smulkiai supjaustyta česnako skiltele, petražolėmis.
2. Pakepinkite ant sviesto susmulkintą svogūną ir suberkite į grikių masę, visą masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai išmaišykite ar net sutrinkite naudodamiesi trintuvu.
3. Šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę, maždaug 3 minutėms iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies.
Plovas „kitaip“
„Plovas itin tiks maisto likučių sunaudojimui. Tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas su kiauliena ir pomidorų padažu, tačiau siūlomas receptas kiek kitoks“, – teigia A. Poleninas.
Ingredientai:
- Apie 200 g jau išvirtų ryžių;
- apie 150 g vištienos krūtinėlės filė;
- druskos;
- pipirų;
- mėgstamų vištienos prieskonių;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 morka;
- 6–8 pievagrybiai.
Gaminimas:
1. Ryžius suberkite į puodą.
2. Vienoje keptuvėje pakepinkite stambokai supjaustytą vištienos krūtinėlės filė, pagardinkite pipirais, druska ir mėgstamais vištienos prieskoniais.
3. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, raudonąją papriką, tarkuotą morką ir smulkintus pievagrybius.
4. Viską suberkite į puodą prie ryžių, išmaišykite ir įpilkite karšto vandens tik tiek, kad lengvai apsemtų gaminamą plovą. Viską troškinkite apie 15–20 minučių nuolat pamaišydami, kad neprisviltų.
Perlinių kruopų salotos
„Tokios salotos puikiai tiks greitai vakarienei ar pietums į darbą. Naudojant jau išvirtas perlines kruopas, šių salotų pagaminimas užtruks vos apie pusvalandį, o savo turtingu skoniu jos pamalonins net ir išrankų gomurį“, – sako maisto gamybos ekspertas.
Ingredientai:
- 350 g išvirtų perlinių kruopų;
- 1 granatas;
- apie 350 gramų sviestinio moliūgo minkštimo;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- sojų padažo;
- 1 krapų šakelė;
- 40 gramų karijų riešutų;
- 1 apelsinas;
- šlakelis rapsų aliejaus;
- šlakelis balzaminio acto.
Gaminimas:
1. Pirmiausia nulupkite sviestinį moliūgą, iš jo išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pakepinkite juos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ant aukštos ugnies apie 15 minučių nuolat pamaišant, o po to įpilkite ir sojos padažo, toliau kepinkite ir pamaišykite. Tuomet įpilkite šlakelį rapsų aliejaus, kepinkite dar 10 minučių ant vidutinio kaitrumo ugnies. Tik nedėkite druskos – sojų padažas yra sūrus.
2. Į didelį indą suberkite perlines kruopas, suberkite tarkuotą apelsino žievelę ir šio citrusinio vaisiaus sultis. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto. Suberkite kepintą sviestinį moliūgą, smulkintus krapus bei granato sėklas.
3. Karijų riešutus 3–4 minutes pakepinkite, vėliau juos perpjaukite perpus ir suberkite į salotas.
4. Pagardinkite salotas druska ir pipirais, tik druską berti reikėtų atsargiai – prieš beriant paragaukite salotų, kad nebūtų per sūru. Šios salotos skaniausios dar šiltos, bet ir šaltų skonis bus puikus.