Prancūziška virtuvė – pasaulio kulinarinių tradicijų pamatas
Pasak pašnekovės, maisto kultūra užima labai didelę dalį kiekvieno tikro prancūzo širdyje ir gyvenime, o nei vienas draugų ar šeimos susibūrimas tikrai neapsieina be tikromis prancūziškomis gėrybėmis gausaus ir iki smulkmenų išpuoselėto stalo. „Negana to, jog prancūziški receptai yra daugelio pasaulio virtuvių pagrindas, nemaža dalis kulinarinių tradicijų ir gastronominės kultūros yra kilę būtent iš Prancūzijos. Kiekvienas šalies regionas garsėja ir ypač didžiuojasi savo kulinariniais atradimais. Prisiminkime kad ir garsųjį Marselio pyragą ar burgundiškąsias sraiges. Taip pat, garsiosios Michelin žvaigždės, kuriomis dabar yra vertinami tik patys geriausi viso pasaulio restoranai, gimė irgi čia pat“, – pasakoja R.Eidukonytė.
Pasak jos, ilgainiui klasikiniai prancūzų receptai išplito per visą pasaulį, transformavosi ir tapo netgi mūsų pačių, lietuvių, virtuvės dalimi. „Gaminame troškinius, sultinius, padažus, pasirenkame sau labiausiai patinkančius produktus, bet gamybos technikas dažniausiai naudojame prancūziškas. Daugeliui lietuvių prancūziška virtuvė lig šiol asocijuojasi su svogūnų sriuba, foie gras (red. produktas, pagamintas iš anties ar žąsies kepenų), o ką jau kalbėti apie prancūziškus sūrius, kuriuos dauguma tiesiog dievina. Lietuviai į prancūzišką virtuvę žiūri su pagarba, tad ir per šventes, norėdami nustebinti ir pamaloninti savo artimuosius, juos vaišina klasikiniais prancūziškais patiekalais“, – tikina moteris.
Naujųjų metų išvakarėse – gurmaniška kelionė Prancūzijos skoniais
R.Eidukonytės teigimu, prancūzai, švęsdami savo naujuosius metus, kuriuos vadina „Le reveillon de la Saint-Sylvestre“, laiką skiria artimiausiems žmonėms – šeimai bei draugams, su jais leisdamiesi į gurmanišką skonių kelionę. „Šventės metu ragaujami gurmaniški patiekalai, tokie kaip foie gras, austrės, žuvis, įvairūs desertai, kuriais didžiuojasi ne viena prancūzų karta. Kartu, be abejo, derinamas šampanas. Po vakarienės visi keliauja į pagrindines miesto aikštes, išpuoštas gatves, linksminasi, triukšmauja, džiaugiasi ir, varpams mušant vidurnaktį, keldami šampano taures pasitinka Naujuosius metus“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, jog restoranas „Prancūzai“, siekdami suteikti lietuviams būtent tokią Naujųjų metų sutikimo atmosferą, gruodžio 31-osios vakarę rengia degustacinę vakarienę.
„Degustacinės vakarienės meniu – tai tikra prancūziška šventė, kuriai ruošėmės visus 2019-uosius metus. Degustacinės vakarienės metu galėsite paragauti foie gras, karvelio supreme, kurie jau yra išbandyti ir išgirti mūsų svečių. Pasitiksime svečius su austrėmis ir prancūzišku putojančiu vynu. Antieną ir sterką gaminsime tikromis prancūziškomis technikomis. Na, o vakarą vainikuosime burnoje tirpstančiu Marselio pyragu“, – teigia restoraną „Prancūzai“ valdančios įmonės UAB „Miesto restoranai“ vadovė ir primena, jog siekiant sukurti tikrą prancūzišką atmosferą dalyvaujantiems vakarienėje tereiks nepamiršti vieno dalyko – sveikinant draugus ar artimuosius pabučiuoti juos į skruostus du kartus.
Bilietus įsigyti galima čia.