Kaip pastebima prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai, įsibėgėjus pavasario sezonui, agurkų pardavimai išauga kone dvigubai, o patį piką pasiekia gegužės–birželio mėnesiais.
Pasak to paties tinklo maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, sveikatai ypač naudingi agurkai yra puikus pasirinkimas, kurį kiekvienas turėtų įtraukti į savo mitybos racioną. „Nors agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vandens, vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurką sudaro 95 proc. vandens, dėl kurio žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį, o dėl jame esančių skaidulų galima išvengti vidurių užkietėjimo. Ir tai tik kelios naudos, kurias žmogus gali gauti valgydamas šią daržovę“, – teigia V.Juodkazienė.
„Scanpix“ nuotr./Bulvių mišrainė su agurkais ir krapais
Ką gaminti?
Agurkus galima valgyti šviežius arba marinuotus. Virtuvėje jie neretai atranda vietą kaip mažai kaloringas užkandis arba įvairiausių patiekalų ingredientas.
„Šią daržovę galima pjaustyti įvairiausiomis formomis ir dydžiais – kubeliais, lazdelėmis ar griežinėliais. Jų sėklos yra valgomos ir maistingos, tačiau kai kurie žmonės mieliau renkasi jų nevalgyti. Tokiais atvejais agurkus galima pjaustyti išilgai ir šaukšto galiuku švelniai išimti sėklas. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų“, – sako V.Juodkazienė.
Pasak jos, nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindiniu ingredientu taps būtent ši daržovė. Sugrįžtant šiltajam metų laikui V.Juodkazienė dalijasi receptais, kurie puikiai atgaivins.
Šalta agurkų ir jogurto sriuba
Puiki alternatyva šaltibarščiams – tokia pat gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Rinkdamiesi prieskonines žoleles galite improvizuoti, o patiekdami papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 2 ilgavaisiai agurkai;
- 400 ml graikiško jogurto;
- 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 1valgomasis svogūnėlis;
- 1 skiltelė česnako;
- 15 g krapų;
- 15 g petražolių;
- 15 g peletrūno;
- 60 ml alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- grūstų baltųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite.
2. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi.
„Scanpix“ nuotr./Šalta sriuba su agurkais
Agurkų limonadas
Švieži agurkai ir sultingos citrinos – puikus derinys gaiviam ir aromatingam naminiam limonadui. Sumanę atsigaivinti, neužtruksite nė 15 minučių.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 500 g agurkų;
- 7 citrinos;
- 5 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
- 400 ml gazuoto vandens.
Gaminimas:
1. Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę.
2. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais.
Vida Press nuotr./Gėrimas su agurkais
Ieškote daugiau receptų su agurkais? Jūsų dėmesiui – nedidelis rinkinukas:
Ingredientai
Duona:
1.00 riekės (šešių grūdų)
Tepamas varškės sūrelis: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Duonos riekę aptepkite sūriu, apdėkite agurko griežinėliais ir perpjaukite pusiau arba padalykite į keturias dalis.
2. Sukraukite gražų bokštelį.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
"Wasabi" pasta: 2.00 arbat. š.
Agurkai:
3.00 vnt. (švieži apie 15 cm ilgio)
Kiauliena:
250.00 g (karštai rūkytos nugarinės, plonai pjaustytos)
Sezamo sėklos:
1.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. baltųjų ir juodųjų)
Kaip gaminti
1. „Wasabi“ pastą išsukite su majonezu, citrinos sultimis, trupučiu druskos, aitriosios paprikos. Kremą supilkite į konditerinį indą.
2. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galus ir specialiu įrankiu išilgai supjaustykite plonomis lanksčiomis juostelėmis. Imbierą supjaustykite labai plonais griežinėliais.
3. Ant agurko juostelės uždėkite nugarinės griežinėlių (jeigu per dideli – dalį nupjaukite), ant jos – imbiero griežinėlių, susukite ir sutvirtinkite mediniu smeigtuku.
4. Suktinukus sudėkite į lėkštę, į kiekvieną įspauskite kremo, pabarstykite sezamais ir papuoškite pipirnėmis.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
2.00 sauja (švieži lapeliai)
Krapai:
1.00 arbat. š. (smulkinti)
Česnakai:
3.00 skiltelės (agurkams marinuoti)
Citrinos:
1.00 vnt. (agurkams marinuoti - pusės sulčių)
Aliejus:
4.00 valg. š. (agurkams marinuoti)
Imbieras:
10.00 g (Agurkams marinuoti - gabalėlis imbiero šaknies)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę ir valandą laikykite šaldytuve, kad būtų traškios. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir be riebalų paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
- Agurkus perpjauti išilgai, sėklas išskobkite, agurkus supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į gilesnį dubenį. Česnakus nulupkite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
- Imbierus, česnakus sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir pipirais. Valandą marinuokite.
- Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, berkite gerai nuvarvintų agurkų, išdėliokite šoninės juosteles. Salotas pagardinkite kapotais žalumynais.
Suskleisti
Ingredientai
Agurkai:
1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai:
1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos:
4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Krapai:
20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Kaip gaminti
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
Suskleisti
Ingredientai
Mėtos:
1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti
1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.
Suskleisti
Ingredientai
Kalendros:
3.00 valg. š. (supjaustytos šviežios)
Actas:
60.00 ml (baltojo vyno arba ryžių)
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.
2. Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.
3. Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.
Suskleisti
Ingredientai
Agurkai:
2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai:
2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras:
1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Kaip gaminti
- Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
- Patiekite iš karto.
Receptą rasite čia.
Suskleisti