Kaip sako prenešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nutarus gaminti žuvies kotletus, pirmiausia reikėtų pagalvoti, kokią žuvį geriausia rinktis. Jei tokius kotletus gaminsite pirmąsyk, verčiau rinktis lengviau apdorojamą žuvį.
„Rinkitės jau išskrostą žuvį, pavyzdžiui, skrostą atlantinę menkę. Taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuviai išvalyti. Parduotuvėje įsigijus tokios žuvies, prieš tai pašalinus odą ir kaulus, ją teliks tik sumalti. Be to, atlantinės menkės skonis itin subtilus, todėl ruošiant ją drąsiai galima eksperimentuoti su prieskoniais ar garnyrais“, – teigia V.Juodkazienė.
Prieš malant žuvį reikėtų įsitikinti, kad pjausniuose neliko kaulų, todėl prieš dedant menkę į mėsmalę reikėtų atidžiai juos išrankioti. Tam į pagalbą galima pasitelkti paprasčiausią pincetą. Ruošiant masę žuvies kotletams reikėtų atkreipti dėmesį ir į dar kelis dalykus. Pavyzdžiui, tinkamai parinkti prieskonius. Tiems, kurie mėgsta klasikinius skonius, V.Juodkazienė pataria žuvies kotletams prieskonius rinktis saikingai.
Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie juodieji pipirai, druska ar krapai.
„Gaminantiems šį patiekalą verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius ar raudonąją aitriąją papriką. Taip pat kaip prieskonius galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V.Juodkazienė.
Nepamirškite daržovių
Maisto ekspertė sako, kad tie, kas žuvies kotletus nori pasigaminti kuo sveikesnius, į jų masę gali įmaišyti šiek tiek pakeptų špinatų, tarkuotų morkų, cukinijų, kopūstų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržo gėrybių – taip ne tik suteiksite kotletams ypatingesnio skonio, bet ir valgysite daugiau daržovių.
Kaip gaminsite ir su kuo patieksite šį patiekalą – taip pat fantazijos reikalas. Kotletus galite pavolioti miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepti aliejuje. Jeigu norite sunaudoti mažiau riebalų, juos galite kepti ir orkaitėje. O jeigu norite ypatingai sveikuoliško patiekalo – gaminkite žuvies kotletus garuose.
„Žuvies kotletai – ne tik Lietuvoje populiarus patiekalas. Įvairiausios rūšies žuvies kotletai dažnai valgomi ir Amerikoje, Australijoje, šis patiekalas ypatingai populiarus Azijos šalyse. Žuvies kotletai vienas iš tradicinių Šri lankos bei Indijos patiekalų. Jiems dažniausiai naudojamas tunas, į masę taip pat dedamos bulvės, česnakas ir galybė įvairiausių prieskonių, tokių kaip imbieras ar kuminas. Iš gautos masės dažniausiai gaminami nedideli rutuliukai, jie apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Žuvies kotletai populiarūs ir kitose šalyse. Pavyzdžiui Kinijoje žuvies kukuliais dažnai gardinamos tradicinės sriubos“, – teigia ekspertė ir dalijasi net trimis ypatingais receptais.
Indijos įkvėpti žuvies kotletai
Ingredientai:
- 425 g atlantinės menkės;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1,5 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų;
- gabalėlis imbiero, sutarkuotas;
- aitrioji paprika, susmulkinta;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 3 didelės virtos bulvės, sutrintos;
- druskos, pagal skonį;
- 2 kiaušiniai, lengvai išplakti;
- 2 puodeliai maltų džiūvėsėlių;
- aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą, aitriąją papriką ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite.
2. Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus.
3. Pasiruoškite du indelius – viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius.
4. Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą.
5. Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.
Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Ingredientai:
- atlantinės menkės;
- svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- kelios skiltelės česnako;
- susmulkinto poro;
- šlakelis citrinos sulčių;
- kelios saujos susmulkintų petražolių;
- nedidelio gabalėlis imbiero, susmulkintas;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių;
- keli šaukšteliai prieskonių mišinio, tinkančio žuviai;
- druskos;
- pipirų;
- miltų, pavoliojimui;
- aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų.
3. Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Tradiciniai žuvies kotletai
Ingredientai:
- atlantinės menkės gabalėlių;
- kelios bulvės;
- 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių;
- 2 kiaušiniai;
- sauja petražolių;
- 0,5 stiklinės tarkuoto sūrio;
- kelios skiltelės česnako;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite.
2. Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite.
3. Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus.