1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, tada nuvarvinkite ir atvėsinkite.
2. Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Alyvuoges nuvarvinkite, supjaustykite griežinėliais.
4. Salotas nuplaukite, nusausinkite, stambiai suplėšykite ir išdėliokite į 4 lėkštes.
5. Giliame dubenyje makaronus gerai išmaišykite su daržovėmis, išdėliokite į lėkštes, ant viršaus uždėkite nuvarvintų tunų.
6. Paruoškite padažą: smulkintus česnakus, citrinų sultis ir vynuogių kauliukų aliejų išplakite elektriniu plakikliu. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir apliekite makaronų ir tunų salotas.
1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite grūstus česnakus ir minutę pakepinkite. Tada sudėkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus pomidorus, uždenkite ir 5 min. patroškinkite. Keptuvę atidenkite ir maišydami dar 5 min. pakepinkite, kad išgaruotų dalis skysčio. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.
2. Makaronus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite, kiek nurodyta ant pakuotės. Išvirusius iš karto nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite ataušti.
3. Cukiniją supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite cukinijų kubelius ir pakepinkite 3–4 min. Kiaurasamčiu išgriebkite ir palikite ataušti.
4. Kai visi paruošti komponentai bus vienodos temperatūros, juos sumaišykite viename dubenyje, sudėkite kubeliais supjaustytą sūrį, susmulkintus prieskoninius žalumynus. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, keliais acto lašeliais ir dar kartą viską atsargiai išmaišykite.
Patarimas. Salotos nepabos, jei vieną kartą vietoj cukinijų dėsi paprikų, kitą kartą sūrį pakeisi tuno gabaliukais ir pan.
1. Pagaminsite per 50 min. neskaičiuojant tešlos brandinimo ir džiovinimo laiko.
2. Miltus suberkite ant lentelės, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, įberkite druskos ir suminkykite elastingą tešlą. Palikite valandai pastovėti.
3. Iškočiokite plonus lakštus ir palikite 15 minučių, kad apdžiūtų. Gausiai apibarstykite miltais, tada supjaustykite juostelėmis. Palikite dar valandai džiūti. Makaronus apie 5 minutes virkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išgriebusi palikite atvėsti.
4. Avokado ir mango minkštimą supjaustykite kubeliais. Apšlakstykite citrinų sultimis, apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir palikite pastovėti.
5. Žuvį pabarstykite druska, itališkomis žolelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, dėkite į sviestu išteptą nepridegantį kepimo indą ir 20 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ištraukusi palikite atvėsti, tada supjaustykite dideliais gabalais.
6. Į serviravimo lėkštes dėkite makaronų, lašišų, avokadų ir mangų gabalėlių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi su smulkintais svogūnų laiškais.
1. Makaronus išvirkite, nusausinkite. Supjaustykite pomidorus, papriką, svogūną, agurkus, kiaušinius.
2. Į lėkštę dėkite salotos lapus, supjaustytas daržoves, tuną, užpilkite alyvuogių aliejaus, šiek tiek vyno acto ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite, perpilkite šaltu ir gerai nuvarvinkite.
2. Mėsą supjaustykite juostelėmis, agurką – plonais griežinėliais, pomidorus – skiltelėmis, salierą – nedideliais gabalėliais. Pievagrybių galvutes nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Gatavus produktus sumaišykite su visiškai ataušusiais makaronais.
3. Paruoškite padažą: aliejų sumaišykite su actu, garstyčiomis, sugrūstu česnaku, žalumynais, druska, pipirais (dar geriau – išplakite maišikliu).
4. Padažą supilkite ant salotų, atsargiai pamaišykite, dubenį uždenkite ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve. Prieš patiekdami apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
- Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
- Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
- Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
- Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
- Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.
1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Nuskalaukite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti 10 min. Suberkite į didelį dubenį, užpilkite 2 šaukštus aliejaus nuo džiovintų pomidorų ir gerai išmaišykite – taip makaronai nesulips.
2. Nupjaustykite pupelių ankščių galiukus, jei ankštys ilgos – perpjaukite jas per pusę. Sudėkite paruoštas pupeles į verdantį vandenį ir virkite 4–6 minutes, priklausomai nuo ankšties storio. Nupilkite virimo vandenį ir panardinkite pupeles į kuo šaltesnį vandenį, kad virimo procesas sustotų. Atvėsintas pupeles nuvarvinkite.
3. Pomidorus išimkite iš aliejaus, nuvarvinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Aliejaus dar reikės, tad neišpilkite jo. Kaparėlius nuvarvinkite, petražoles sukapokite.
4. Sudėkite į makaronus pupeles, pjaustytus pomidorus, kaparėlius, pinijas, petražoles ir sutrupinkite fetą. Gerai išmaišykite. Pagardinkite salotas nuo pomidorų likusiu aliejumi, druska ir pipirais. Skanaus!
Pastabos:
Alyvuogės: Čia dar labai tinka stambiai pjaustytos juodosios arba kalamatos alyvuogės, bet šįkart pamiršau jų nusipirkti :)
Sūris: fetą galite keisti halumiu, tradiciniu lietuvišku varškės sūriu arba ožkos sūriu.
Be pieno produktų: vietoj fetos naudokite tofu arba nedėkite sūrio visai.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės, su šlakeliu aliejaus, nuvarvinkite ir atvėsinkite.
2. Kukurūzus gerai nuvarvinkite.
3. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite juostelėmis, apibarstykite Viduržemio jūros prieskoniais, apkepkite svieste iš abiejų pusių.
4. Makaronus gerai išmaišykite su daržovėmis ir tarkuotu parmezanu, ant viršaus uždėkite gerai nuvarvintų tunų.
5. Paruoškite užpilą. Smulkintus česnakus, žalumynus, citrinų sultis ir vynuogių kauliukų aliejų išplakite iki vientisumo elektriniu plakikliu. Pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir apliekite makaronų ir tunų salotas.
1. Į verdantį vandenį įpilkite šaukštą aliejaus ir išvirkite makaronus al dente – kad būtų ne per minkšti. Išgriebkite makaronus, nuplaukite šaltu vandeniu per kiaurasamtį ir suberkite į dubenį. Sudėkite visas kitas likusias dalis ir išmaišykite.
2. Šiose salotose daug vietos improvizacijai – galite pabandyti su vištiena, kumpiu, kitokiu sūriu ar žalumynais. Taip pat tinka ir prieskoniai – čiobreliai ar raudonėliai. Bandykite atrasti savo skonį.
1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.
2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.
3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.
4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.
5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.