Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itališkai savaitgalio vakarienei – baklažanai su parmezanu ir nuostabus tiramisu tortas

Savaitgalis – gera proga susikviesti į svečius giminaičius ar draugus, kartu pasimėgauti skaniu maistu. Be jokios abejonės, bet ką nustebinsite paruošę itališkos virtuvės patiekalų, pavyzdžiui, baklažanų su parmezanu ar tiramisu. Nuostabiais receptais dalinasi TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas.
Itališkų patiekalų dvejetas savaitgaliui
Itališkų patiekalų dvejetas savaitgaliui / TV3 nuotr.

Kepti baklažanai su parmezanu

Ingredientai:

  • 2 baklažanai;
  • saulėgrąžų aliejaus virimui (fritiūrinimui);
  • miltų (baklažano riekėms apvolioti);
  • druskos;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 6 ančiuvių filė iš stiklainiuko;
  • 2 skardinės smulkintų pomidorų savo sultyse (po 400 g);
  • žiupsnelis džiovintų bazilikų;
  • 50 g šviežių bazilikų;
  • 80 g tarkuoto parmezano;
  • 2 didesni itališkos mocarelos rutuliukai.

Gaminimas:

1. Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotus baklažanų griežinėlius, kol jie gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.

2. Gaminame padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė bei ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas paskleidžia savo aromatą. Sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti šviežius bazilikų lapelius ir pagardinti druska.

3. Supjaustyti mocarelą 4 mm storio griežinėliais.

4. Nedideliame kepimo inde komponuoti patiekalą: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.

5. Kepti 20 minučių iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.

TV3 nuotr. /Kepti baklažanai su parmezanu
TV3 nuotr. /Kepti baklažanai su parmezanu

Tiramisu tortas

Ingredientai:

kakavinei biskvito masei:

  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 2 kiaušiniai;
  • 60 g cukrus;
  • 2 kiaušinių baltymai;
  • 30 g miltų;
  • 30 g kakavos (100 proc.).

vaniliniam mascarponės kremui:

  • 125 g cukraus;
  • 60 g vandens;
  • 90 g kiaušinių trynių;
  • 4 želatinos lakštai;
  • 300 g grietinėlės;
  • 925 g mascarponės sūrio.

kavos sirupui:

  • 100 ml užpiltos kavos;
  • 20 ml romo.

Gaminimas:

1. Kiaušinius ir kiaušinių trynius kartu išplakti su 60 g cukraus iki purumo.

2. Baltymus išplakti su kita dalimi cukraus iki standžių putų. Sudėti kakavą bei miltus ir plakti iki vientisos masės.

3. Abi mases lengvai permaišyti kartu.

4. Tortui reikės 3 biskvitų, taigi tešlą reikia dalinti į tris dalis. Šio kiekio pakaks trims 18 cm skersmens biskvitams. Kepti biskvitus iki 180°C laispnių temperatūros įkaitintoje apie 10min.

5. Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovėle nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.

6. Į masę sudėti permaišytą mascarponės kremą ir šiek tiek paplakti iki vientiso kremo.

7. Formuojant tortą pirmiausia reikia sulaistyti kavos sirupu biskvitus. Ant biskvito tepti kremą ir taip trimis aukštais. Torto viršų apiberti kakava.

TV3 nuotr. /Tiramisu tortas
TV3 nuotr. /Tiramisu tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais