Kepti baklažanai su parmezanu
Ingredientai:
- 2 baklažanai;
- saulėgrąžų aliejaus virimui (fritiūrinimui);
- miltų (baklažano riekėms apvolioti);
- druskos;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 6 ančiuvių filė iš stiklainiuko;
- 2 skardinės smulkintų pomidorų savo sultyse (po 400 g);
- žiupsnelis džiovintų bazilikų;
- 50 g šviežių bazilikų;
- 80 g tarkuoto parmezano;
- 2 didesni itališkos mocarelos rutuliukai.
Gaminimas:
1. Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotus baklažanų griežinėlius, kol jie gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.
2. Gaminame padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė bei ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas paskleidžia savo aromatą. Sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti šviežius bazilikų lapelius ir pagardinti druska.
3. Supjaustyti mocarelą 4 mm storio griežinėliais.
4. Nedideliame kepimo inde komponuoti patiekalą: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.
5. Kepti 20 minučių iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.
Tiramisu tortas
Ingredientai:
kakavinei biskvito masei:
- 2 kiaušinių tryniai;
- 2 kiaušiniai;
- 60 g cukrus;
- 2 kiaušinių baltymai;
- 30 g miltų;
- 30 g kakavos (100 proc.).
vaniliniam mascarponės kremui:
- 125 g cukraus;
- 60 g vandens;
- 90 g kiaušinių trynių;
- 4 želatinos lakštai;
- 300 g grietinėlės;
- 925 g mascarponės sūrio.
kavos sirupui:
- 100 ml užpiltos kavos;
- 20 ml romo.
Gaminimas:
1. Kiaušinius ir kiaušinių trynius kartu išplakti su 60 g cukraus iki purumo.
2. Baltymus išplakti su kita dalimi cukraus iki standžių putų. Sudėti kakavą bei miltus ir plakti iki vientisos masės.
3. Abi mases lengvai permaišyti kartu.
4. Tortui reikės 3 biskvitų, taigi tešlą reikia dalinti į tris dalis. Šio kiekio pakaks trims 18 cm skersmens biskvitams. Kepti biskvitus iki 180°C laispnių temperatūros įkaitintoje apie 10min.
5. Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovėle nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.
6. Į masę sudėti permaišytą mascarponės kremą ir šiek tiek paplakti iki vientiso kremo.
7. Formuojant tortą pirmiausia reikia sulaistyti kavos sirupu biskvitus. Ant biskvito tepti kremą ir taip trimis aukštais. Torto viršų apiberti kakava.