1. Į platų puodą aukštais kraštais įpilkite porą šaukštų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus, česnakus, didelį žiupsnį druskos ir čiobrelius, kepkite 7–8 min. dažnai pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps rusvi. Perdėkite į nedidelį dubenėlį.
2. Baklažanų juosteles ir pomidoriukus sudėkite į nemažą dubenį, įpilkite likusį šaukštą aliejaus, įberkite ketvirtį šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite.
3. Užkaiskite tą patį puodą, kuriame kepėte svogūnus, ir, kai įkais, suberkite baklažanus bei pomidoriukus, kepkite 8–10 min. ant vidutinės ugnies, kol baklažanai ims skrusti, o pomodoriukų odelė pajuoduos, ims išsiskirti sultys. Tuomet į puodą suberkite jau pakepintų svogūnų mišinį, supilkite lęšius, sultinį, vyną (arba actą), 450 ml vandens, 2/3 šaukštelio druskos, viską užvirkite ir leiskite virti apie 40 min., kol lęšiai išvirs, bet vis dar bus išlaikę šiek tiek tvirtumo.
4. Patiekite troškinį šiltą ar kambario temperatūros su šaukštu grietinės/jogurto, pabarstę aitriosios paprikos dribsniais ir raudonėlio lapeliais.
1. Svogūną susmulkinti. Neluptą baklažaną taip pat supjaustyti smulkiais kubeliais.
2. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, suberti svogūnus ir pakepinti, kol suminkštės. Tada suberti baklažanus ir pakepinti. Kai keptuvė išsausėja, įpilti 100 ml vandens, įberti druskos, sumažinti kaitrą ir patroškinti daržoves 3-5 min.
3. Į didesnį dubenį sudėti faršą, įberti 4-5 valg. šaukšt. džiuvėsėlių, įmušti kiaušinį, įberti maltos mėsos prieskonių, sudėti troškintas daržoves ir viską gerai išmaišyti.
4. Pašlapinti rankas ir iš gautos masės formuoti rutuliuko formos kroketus. Ant lėkštės paberti džiuvėsėlių ir juose apvolioti baklažanų kroketus.
5. Prikaistuvyje įkaitinti alyvuogių aliejų (įpilti aliejaus tiek, kad gerai apsemtų kroketus) ir jame apskrudinti baklažanų kroketus. Išimtus iš puodo sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių, ir pabarstyti druska.
6. Patiekti, kaip karštą užkandį. Skanūs ir atvėsę.
1. Neluptus baklažanus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite miltuose ir keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, išimkite.
2. Česnako skilteles susmulkinkite, paprikas ir pomidorus supjaustykite šiaudeliais. Berkite į keptuvę, kur kepė baklažanai. Pagardinkite druska, pipirais ir pakepkite kelias minutes, tada supilkite sultinį ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite baklažanus ir troškinkite dar 5 minutes. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite tarkuotu parmezanu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Baklažanus, cukinijas ir pomidorus supjaustykite centimetro storio griežinėliais, apibarstykite druska, pipirais, bazilikais ir grūstais česnakais. Palikite 10 minučių pastovėti.
2. Daržovių griežinėlius apvoliokite kiaušinio plakinyje ir miltuose, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite orkaitėje 8–10 minučių.
3. Daržoves susluoksniuokite su mocarela ir vėl šaukite į 170 laipsnių orkaitę 5–7 minutėms arba kol išsilydys sūris.
4. Kol kepa ritinėliai, sumaišykite visus padažui skirtus produktus. Jei padažas pasirodys saldokas, įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių (arba balzaminio acto) ir aliejaus.
5. Iškeptus ritinėlius sudėkite į lėkštę ir apšlakstykite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite prieskoniais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (aliejaus nepadauginkite!)
2. Sūrį sutarkuokite.
3. Paruoškite faršą - kokį įprastai ruošiate maltinukams. Mėsos kukuliukus apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
4. Ant baklažano dėkite mėsos kukulį, užberkite žiupsnelį sūrio, supjaustykite mažus pomidoriukus ir patiekite su salotomis.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite druska, sudėkite į dubenį ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
2. Pomidorus kelioms minutėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite ir susmulkinkite. Baklažanus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apkepkite alyvuogių aliejuje. Į juos suberkite smulkiai kapotus česnakus, pomidorus ir kepkite 10–15 minučių, kol masė šiek tiek sutirštės. Sudėkite smulkintus bazilikus ir pagardinkite pipirais bei druska.
3. Brinzos sūrį sutrupinkite. Makaronus išvirkite ir nusunkite. Į lėkštes sudėkite makaronus, užpilkite daržovių padažo ir apibarstykite sūriu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Pomidorus supjaustykite. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir su aliejumi apkepkite storadugniame puode. Sudėkite grūstą česnaką, laurų lapelį ir kaitinkite dar kelias minutes.
2.Sudėkite pomidorus ir pusvalandį troškinkite. Laurų lapelį išimkite, pagardinkite druska, maltais pipirais. Įmaišykite smulkintus žalumynus.
3.Baklažanus supjaustykite išilgai apie pusės centimetro storio šiaudeliais. Sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepkite aliejumi ir 230 laipsnių orkaitėje kepkite apie 15 minučių. Apverskite, vėl aptepkite aliejumi ir kepkite dar 10 minučių.
4.Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Pagardinkite aštriais prieskoniais.
5.Į skardą dėkite ploną sluoksnį pomidorų padažo, ant jo – sluoksnį baklažanų, ant jų vėl pomidorų padažo, apibarstykite batono kubeliais. Sluoksnius dar kartą pakartokite. Viršų apibarstykite tarkuota mocarela.
6.Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.
2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.
3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.
4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.
5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.
1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.
2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.
3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.
4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.
1. Švariai nuplaukite baklažanus, perpjaukite pusiau ir išskaptuokite vidų. Išskaptuotąją vidaus masę supjaustykite kubeliais.
2. Keptuvėje alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Suberkite baklažanų kubelius, trumpai pakaitinkite.
3. Supjaustykite kubeliais mocarelą, pusiau perpjaukite pomidoriukus. Smulkiai sukapokite bazilikus ir petražoles.
4. Suberkite pomidoriukus į keptuvę su baklažanais, išmaišykite ir pakaitinkite.
5. Ant šiltos masės suberkite mocarelos kubelius, žoleles, viską išmaišykite ir sudėkite masę į išskaptuotų baklažanų vidų.
6. Patarkuokite ant baklažanų pecorino sūrio ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol išsilydys pecorino sūris.
7. Dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir patiekite kaip karštą patiekalą su šviežia balta duona.
1. Supjaustyti baklažanus 0,5 cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti daug saulėgrąžų aliejaus ir kepti jame miltais apvoliotus baklažanų griežinėlius, kol jie gražiai apskrunda. Tada ištraukti ir dėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų aliejaus perteklius. Pasūdyti.
2. Gaminame padažą. Į keptuvę pilti šlakelį aliejaus, dėti česnaką ir ančiuvių filė bei ant didelės kaitros maišant kepti, kol filė suyra ir česnakas paskleidžia savo aromatą. Sumažinti kaitrą ir supilti pomidorų konservus. Paskaninti džiovintu baziliku. Uždengti ir troškinti apie 20 minučių. Kai pasklinda pomidorų aromatas, viryklę išjungti, sudėti šviežius bazilikų lapelius ir pagardinti druska.
3. Supjaustyti mocarelą 4 mm storio griežinėliais.
4. Nedideliame kepimo inde komponuoti patiekalą: dėti truputį pomidorų padažo, tada sluoksnį baklažanų, vėl padažo, tada plėšytos mocarelos, tarkuoto parmezano, tada vėl – baklažanų, padažo, mocarelos, parmezano. Priklausomai nuo indo dydžio priklausys ir sluoksnių skaičius. Viršuje – parmezanas.
5. Kepti 20 minučių iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol tarkuotas sūris gražiai paruduoja.
1. Baklažanus supjaustykite maždaug 3 cm storio griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 20 min. pastovėti. Nusausinkite griežinėlius popieriniu rankšluosčiu.
2. Paruoškite pomidorų padažą. Įkaitintame svieste trumpai apkepkite smulkintus svogūnus ir česnaką, sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, įmaišykite pomidorų padažą, supilkite vyną. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol sukris pomidorų gabalėliai – apie 20 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis: bazilikais, raudonėliais, mairūnais. Lazanijai reikės maždaug 800 ml pomidorų padažo.
3. Iš nurodytų produktų paruoškite sūrio padažą.
4. Baklažanų griežinėlius iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
5. Kepimo indo dugną ištepkite pomidorų padažu, dėkite sluoksnį lazanijos lakštų, užtepkite pomidorų padažo, išdėliokite baklažanų griežinėlius, apšlakstykite sūrio padažu. Dėkite sluoksniais ingredientus, kol užsipildys indas. Viršutinį lazanijos lakštų sluoksnį užtepkite sūrio padažu. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje, kol suminkštės makaronų lakštai – apie 30 min.