„Dolce far niente“ – sako italai, taip išreikšdami malonumą nieko neveikti. O mėgautis dabartimi mes iš jų turėtume pasimokyti. Arba bent maistu ant vakarienės stalo. Italų vakarienės svarbiausi ingredientai: vynas, daug skanaus maisto, gera muzika ir linksma kompanija. Bet, kaip sako italai, „non tutte le ciambelle riescono col buco“, todėl šiai kelionei į Italiją užteks ir trijų.
Lazanija su varške ir špinatais bei bešamelio padažu
6 porcijoms reikės:
- 10 vnt. lazanijos lakštų,
- 400 g „Dvaro“ varškės,
- 150 g tarkuoto fermentinio „Dvaro“ sūrio,
- 250 g špinatų,
- 2 kiaušinių,
- 2 svogūnų,
- žiupsnelio žalumynų,
- druskos, pipirų.
Padažui reikės:
- 2 valg. šaukšt. miltų,
- 500 ml „Dvaro“ pieno,
- 40 g „Dvaro“ sviesto,
- šiek tiek malto muskato,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
1. Nuluptus svogūnus supjaustyti ir pakepinti su gabalėliu sviesto. Vėliau sudėti smulkintus špinatus ir kelias minutes maišant patroškinti.
2. Atvėsintus svogūnus su špinatais sumaišyti su varške, 100 g tarkuoto sūrio, įmušti kiaušinius, įberti druskos, pipirų, žalumynų (tinka krapai, bazilikai, petražolės) ir gerai viską išmaišyti.
3. Likusį sviestą ištirpinti puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie minutę. Tada supilti pieną ir virti tol, kol padažas šiek tiek sutirštės. Į padažą įberti druskos, pipirų bei muskato.
4. Kepimo indą patepti aliejumi arba sviestu, tada dėti lazanijos lakštų sluoksnį, ant jo pilti dalį padažo, o ant viršaus paskleisti dalį varškės įdaro. Kartoti. Viršutinis sluoksnis turi būti padažo, o ant jo viršaus užberti likusį sūrį.
5. Indo viršų uždengti folija. Kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Vėliau foliją nuimti ir pakepti dar 15–20 min., kol viršus šiek tiek apskrus.
Fa venire l’acquolina in bocca.
Mangiamo!
Skanaus!