Kodėl jie skirtingų formų?
Tokia daugybė makaronų formų gaminama tikrai ne dėl to, kad sustojusioms prie jų lentynų mums būtų sunkiau išsirinkti. Italų makaronų meistrai sako, kad kiekvienas rantelis ar įdubimas specialiai modeliuojamas taip, kad geriau derėtų su atitinkamos sudėties ir tirštumo padažu.
|
Penne
Lygūs, gana stambūs vamzdeliai. Išverda per 10–15 min. |
||
|
Penne rigate
Vamzdelių formos, įžambiai nupjauti makaronai rantytu paviršiumi. Išverda per 12–15 min. |
||
|
Chifferotti
Maži riesti rageliai rantytu paviršiumi. Išverda per 8–12 min. |
||
|
Fusilli
Ilgoki, suspaustas spirales primenantys makaronai, kuriuose patikimai įstringa ir gana stambūs padažo gabaliukai. Išverda per 8–12 min. Svarbiausia šios rūšies makaronų virimo taisyklė – jie privalo būti kietoki – al dente. |
||
|
Gemelli
Trumpesnės, ne tokios suspaustos spiralės, kurios sulaiko mažiau padažo. Išverda per 8–10 min. |
||
|
Gnocchi
Plonos, bet gana didelės kriauklelės stambiai rantytu paviršiumi. Išverda labai greitai, per 6 min. |
||
|
Orecchiette
Pažodžiui – „mažos ausytės“. Gaminami iš manų kruopų, todėl yra šviesesni už kitų rūšių makaronus. Išverda per 6–7 min. |
||
|
Conchiglie
Spalvingi (skirtingas spalvas įgauna dėl tešlos priedų – špinatų, burokėlių, morkų sulčių), plonyčių kriauklelių formos makaronai. Išverda per 4–5 min. |
||
|
Pastini
Bendras įvairiausių formų „vaikiškų“ makaronų pavadinimas. Gaminami gyvūnėlių, raidelių, skaičiukų, žvaigždučių formos makaronai. Išverda per 4–5 min. Šios rūšies makaronai su padažu netiekiami – jų paprastai dedama į sriubas. |
||
|
Farfalle
Dailių, didokų kaspinėlių formos makaronai. Smulkesni kaspinėliai vadinami farfalline (jų dedama tik į sriubas). Išverda per 9–12 min. |
||
|
Conchigliette piccole
Miniatiūrinės kriauklytės, paprastai naudojamos sriubai sutirštinti. Italijoje šios rūšies makaronų dažnai dedama į sultinius. Išverda per kelias minutes (kuo tirštesnės sriubos norima, tuo ilgiau verdama). |
||
|
Rotelle
Įvairiaspalviai ratukų formos makaronai. Gaminami iš plonai iškočiotos tešlos. Išverda per 5–6 min. |
Įdaryti makaronai
Įdaryti makaronai – sotus patiekalas, kurį labai lengva paruošti, ypač jei laikysiesi itališkos taisyklės – kuo paprasčiau, tuo skaniau. Išvirusius įdarytus makaronus pakanka paskaninti tirpintu sviestu ar pomidorų padažu. Beje, džiovinti įdaryti makaronai ne tokie skanūs kaip švieži. Tokių ieškok didžiųjų prekybos centrų šaldymo vitrinose.
|
Cannelloni. Stori makaronų vamzdeliai, kurių mūsų parduotuvėse dažniausiai gali nusipirkti tik tuščių (italai savo parduotuvėse randa jau įdarytų). Skaniausi cannelloni – įdaryti purios konsistencijos įdaru ir, užpylus padažu, apkepti orkaitėje. | ||
|
Ravioli. Nedideli kvadratiniai virtinukai su įvairiais įdarais. Dažniausiai įdarui naudojami produktai – vištiena, špinatai, parmezanas (kietas sūris). Būna įdarytų cukatomis – tokie tinka saldžiam patiekalui. | ||
|
Tortellini. Į mažas ausytes panašūs virtinukai. Dažniausiai naudojamas įdaras – mėsa. Džiovinti tortellini nelabai skanūs (verčiau jau suvalgyti lietuviškų koldūnų). Jei nori paragauti tikrų itališkų, pirk šviežių (ne džiovintų, ne sušaldytų, o tik atšaldytų). |
Geri patarimai
♦ Džiovinti makaronai išverda (al dente) maždaug per 5–15 min. (nelygu rūšis). Beje, lietuviams tokie atrodo ne visai išvirę, todėl gali pavirti porą minučių ilgiau nei nurodyta ant atitinkamos rūšies pakuotės.
♦ Švieži (nedžiovinti ir nešaldyti) makaronai verdami dvigubai trumpiau.
♦ Šviežių makaronų patiekalus reikia gaminti atidžiai pagal nurodymus, antraip brangus produktas akimirksniu virs klampia koše. Jų nereikėtų troškinti su kitais produktais ar ilgam palikti mirkti padaže. Pirmiausia visada paruošk padažą (tinkamiausias šviežiems makaronams – paprastas sūrio ar pomidorų padažas), o prieš pat tiekdama į jį sudėk ką tik išvirtus ir nusunktus makaronus. Patiekalo gamink tiek, kiek reikia vienam kartui. Mat dar kartą pašildytas šviežių makaronų patiekalas nebūna skanus.
♦ Džiovinti makaronai parankesni tuo, kad iš jų likučių gali paruošti įvairiausių salotų, apkepų, atšildyti sudėjusi į padažą ir pan.