Šaltibarščių istorija siekia gana senus laikus. Kaip rašo Vilniaus universiteto kulinarijos istorikas, LDK virtuvės tyrinėtojas Antanas Astrauskas, anksčiau šaltibarščių sudedamosios dalys būdavo visai kitokios. Šalia mums įprastų ingredientų visai kitokia spalva sužiba virti batvinlapiai, burokėlių ar agurkų rasalas, duonos raugas, grietinė, netgi tokie gurmaniški priedai kaip kepta žvėriena, žuvis, virtų vėžių uodegėlės...
Šiais laikais apsistota ties gana paprastu šaltibarščių receptu, seniai neužleidžiančiu savo pozicijų ir, ko gero, dar ilgai būsiančiu labai populiariu. Be to, pasimėgauti šalta sriuba karštomis vasaros dienomis – vienas malonumas. Ne veltui Lietuvoje vyksta netgi šaltibarščių valgymo čempionatai!..
Taip pamėgę šią šaltą sriubą retai susimąstome, kad visame pasaulyje egzistuoja vienokie ar kitokie šaltibarščiai. Dauguma tautų turi savąjį šaltos sriubos variantą. Pasidomėkime, kokiomis šaltsriubėmis mėgaujasi kitos tautos.
Rusija
Bene garsiausia būtų sriuba okroška. Variacijų, kokia ji turėtų būti, yra daugybė, tačiau bene įdomiausiai skamba pagaminta iš giros. Tiesa, senovėje šią sriubą užliedavo ir agurkų arba raugintų kopūstų rasalu. Šiandien tam tinka ir kefyras, pienas, jogurtas, mineralinis vanduo ir netgi alus. Taip pat į sriubą dedamos virtos morkos, ridikėliai, agurkai, bulvės, ropės, žalumynai (krapai, petražolės, svogūnai), mėgstama mėsa arba žuvis. Grietinė ir virti kiaušiniai į sriubą patenka prieš pat patiekiant ją į stalą. Kai kuriuose receptuose galima rasti, kad okroškoje turi būti keli geri šaukštai garstyčių, pipirų arba krienų.
Azerbaidžanas
Šios tautos šaltoji sriuba vadinasi dovga. Į jos sudėtį daugiausia įeina rauginto pieno produktai: tai gali būti rūgpienis, kefyras, jogurtas. Tačiau tradiciškai dažniau naudojamas rūgpienis. Beje, sriuba gali skanaujama tiek karšta, tiek šalta. Dar vienas ingredientas – kukulaičiai, kurie iš pradžių išverdami ir tik vėliau patenka į sriubą, ryžiai, žalumynai, česnakai.
Kitas šios šaltsriubės variantas – tai dogramačas, kuriam reikia natūralaus jogurto, mineralinio vandens, agurkų, žalumynų, mėtų ir virtų kiaušinių.
Baltarusija
Jų sriuba vadinama cholodnik (arba chladnik) turi daugybę paruošimo variantų. Dažniausiai pagrindiniai ingredientai būna rauginti pieno produktai (kefyras, grietinė, jogurtas), įvairios daržovės (burokėliai su lapais ir jų sultys, agurkai, salierai, maži svogūnėliai, žalumynai), kiaušiniai, krapai... Žodžiu, labai primena mūsų lietuviškus šaltibarščius.
Lenkija
Lenkiška šaltsriubė vėlgi primena mums įprastus šaltibarščius. Tačiau, tarkime, senoviniame recepte galima rasti tokių sudėtinių dalių kaip burokėlių lapai, burokėliai, svogūnai, krapai, virti kiaušiniai, agurkai, grietinė, virti vėžiai, gira ir ledo gabaliukai.
Turkija
Džadžikas (turk. Cacık) – tai nacionalinė Turkijos sriuba. Ji gaminama iš agurkų, jogurto, česnakų, alyvuogių aliejaus, mėtų, čiobrelių ir kitų prieskonių.
Uzbekija
Čalopas – dar vienas egzotiškas pavadinimas, po kuriuo slepiasi vasara kvepianti šalta sriuba. Šios valgio pagrindas – tai rauginti pieno produktai, agurkai, ridikėliai ir žalumynai.
Norite pasigaminti gardžią šaltą sriubą? Įvairių receptų rasite ČIA.