Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japoniška moliuskų sriuba iš Kobo Abe romano „Moteris smėlynuose“

„Smėlio bergždumą, kaip įprasta įsivaizduoti, lemia ne jo sausumas, o nuolatinis judėjimas, dėl to smėlyje niekas negali gyventi. Kaip tai skiriasi nuo nuobodaus žmonių įpratimo laikytis vienas kito ilgus metus. Aišku, smėlis – netinkama gyvybei terpė. Bet ar iš tikrųjų nejudrumas yra absoliučiai būtina egzistencijos sąlyga?“ Kaip tik jame – smėlyje – jis ir įstrigs: vienišas mokytojas ir vabzdžių kolekcininkas Nikis Džiumpėjus iš alegoriškojo Kobo Abe romano „Moteris smėlynuose“.
Japoniška moliuskų sriuba
Japoniška moliuskų sriuba / Giedrės Barauskienės nuotr.

Atvykęs į keistą pajūrio kaimą ieškoti vabzdžių savo kolekcijai, jis su nuostaba stebės, kaip vietos gyventojai, regis, nieko daugiau neveikia, tik nuolat kovoja su srūvančiu smėliu. Nikas Džiumpėjus irgi bus į tai įtrauktas. Įveltas taip, kad jam net ims patikti tas sizifiškas triūsas.

Bet kol kas jis tik pernakvos vienos moters namuose. Ši atneš jam „moliuskų sriubos ir virtos žuvies“. „Jūros gėrybės – neblogai“, – pagalvos svečias. Ir liks čia dar vienai nakčiai.

Praėjus septyneriems metams jis bus paskelbtas mirusiu. Bet tai nebus tiesa.

Šis receptas – iš neseniai išleistos knygos „Prie stalo su rašytoju. Patiekalai, įkvėpti mėgstamų knygų“. Jos autorės Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė siūlo pasigaminti patiekalų, kuriais herojai mėgaujasi žinomuose literatūros kūriniuose.

Ingredientai (6 porcijoms):

  • 36 nuplautų ir nuvalytų moliuskų;
  • 1 svogūno;
  • 250 ml baltojo sauso vyno;
  • 2 l žuvų sultinio;
  • 2–4 šafrano gijų;
  • 2–3 nuplautų ir nuskustų morkų;
  • 2 saliero lapkočių;
  • 60 g plonyčių makaronų angel hair;
  • 10 išmirkytų džiovintų grybų shiitake ;
  • 500 g baltų žuvų filė (pavyzdžiui, jūrų velnio);
  • 300 g krevečių be kiauto ir pašalinta vena;
  • 1 šaukšto smulkintų svogūnų laiškų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Sudėkite į puodą moliuskus, nuluptą ir sukapotą svogūną, supilkite vyną ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.

2. Kriaukles nusunkite (nuoviro neišpilkite, jo prireiks vėliau), išgliaudykite, keletą palikite neišgliaudytų sriubai papuošti.

3. Dideliame puode užvirinkite žuvų sultinį ir moliuskų nuovirą, sudėkite šafraną, susmulkintas morkas, salierus, makaronus ir grybus. Kai užvirs, karštį sumažinkite ir maždaug 3 minutes dar pakaitinkite ant nesmarkios ugnies.

4. Tada sudėkite žuvį. Sriubai užvirus, pavirkite dar apie minutę, tada sumeskite krevetes ir išgliaudytus moliuskus. Virkite dar maždaug 1 minutę. Pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais. Tada įmaišykite svogūnų laiškus.

4. Sriubą išpilstykite į lėkštes, sudėkite į ją atidėtus neišgliaudytus moliuskus ir ragaukite.

Giedrės Barauskienės nuotr. /Japoniška moliuskų sriuba
Giedrės Barauskienės nuotr. /Japoniška moliuskų sriuba

Cituota iš: Kobo Abe Moteris smėlynuose. Vilnius: Vaga, 2013. Iš anglų kalbos vertė Kęstutis Šidiškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai