Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau džiugina lietuviški smidrai: 15 receptų su vėlyvo pavasario gražuoliais

Traškiųjų, gražiųjų smidrų gerbėjai kiekvieną pavasarį su nekantrumu laukia, kada gi pasirodys lietuviškos gėrybės. Šiuo metu jos jau dorojamos ir parduodamos visu tempu, tereikia tik pasidairyti mažesnėse ir didesnėse turgavietėse ar parduotuvėse – būtinai rasite. O kai ryšelis smidrų jau virtuvėje, belieka nutarti, ką iš jų ruošite!
Samuštinis su varške ir smidrais
Samuštinis su varške ir smidrais / Vida Press nuotr.
Salotos su šparagais
Receptas: Salotos su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 43
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (t. y. švieži smidrai)
Agurkai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Gražgarstės: 50.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.

2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir  nuvarvinti.

3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.

4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.   

Suskleisti
Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Receptas: Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 200.00 g (t. y. smidrai)
Žirniai: 200.00 g (žalieji žirneliai)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (0,5 skysto - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.

3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.

4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Makaronų salotos su smidrais
Receptas: Smidrų ir makaronų salotos su fetos sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g
Smidrai: 10.00 vnt.
Pomidorai: 300.00 g (vyšninių)
Fetos sūris: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Druska: 2.00 žiupsnelis (1 - makaronams ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (sulčių - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
  2. Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
  3. Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
  4. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  5. Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
  6. Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
  7. Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
  8. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
  9. Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.

 

Suskleisti
Smidrų salotų ingredientai
Receptas: Traškios smidrų salotos su riešutais ir džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 8.00 vnt. (storesnių šviežių žaliųjų)
Špinatai: 100.00 g (jaunų)
Gražgarstės: 100.00 g
Džiovinti pomidorai: 40.00 g (aliejuje konservuotų)
Sūris: 1.00 valg. š. (bet kurio patinkančio tarkuoto ar trupinto kietesnio)
Riešutai: 3.00 valg. š. (pakepintų ir stambiai kapotų be odelės (tinka žemės, lazdynų riešutai, pistacijos, migdolai, anakardžiai))
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Bazilikai: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Mėtos: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti.

2. Nulauždami galiukus pašalinkite kietąsias sumedėjusias šparagų dalis, nuplaukite, nusausinkite, o tada tarka ar skustuku supjaustykite išilgai ilgomis plonomis drožlėmis.

3. Pagaminkite žalią padažą: smulkiai sukapokite baziliką, petražoles ir mėtą, sumaišykite su 6 šaukštais aliejaus, 6 šaukštais citrinos sulčių, įberkite po žiupsnį druskos ir pipirų.

4. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, gražgarstes, šparagų drožles, juostelėmis pjaustytus pomidorus. Užpilkite žolelių padažu ir užbaikite salotų ruošimą pabarstydami riešutais (ir, jei norite, sūriu).

Suskleisti
Brusketa su smidrais
Receptas: Brusketa su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 12.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 4.00 riekės (čiabatos duonelės)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis šviežiai spaustų sulčių)
Kaip gaminti
  1. Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
  2. Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
  3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
  4. Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Suskleisti
Smidrai su šonine
Receptas: Smidrai su šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 67
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 10.00 g (po 5 žaliuosius ir baltuosius ūglius)
Šoninė (plonyčiai griežinėliai): 10.00 riekės
Parmezano sūris: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai malti, pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.

2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.

3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.

Suskleisti
Smidrai su olandišku padažu
Receptas: Smidrai su olandišku padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 100.00 arbat. š. (pusė pakelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žaliųjų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Suskleisti
Smidrų sriuba
Receptas: Smidrų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g ("Smidrai" šviežių)
Bulvės: 150.00 g (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g
Miltai: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (kavai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kumpis: 120.00 g (vytinto "Serrano" riekelių)
Kaip gaminti

1. Smidrus nuplaukite, sumedėjusius galiukus nupjaukite, daržoves susmulkinkite.

2. Nuskustas bulves supjaustykite smulkiais kubeliais. Puode užvirinkite litrą vandens. Įberkite du šaukštelius cukraus, pusę šaukštelio druskos, įdėkite gabalėlį sviesto, supilkite citrinos sultis, sumeskite sumedėjusius šparagų galiukus.

3. Kai užvirs, porą minučių pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies, uždenkite, palikite pusvalandį. Perkoškite per sietelį. Švariame sausame puode išlydykite likusį sviestą. Maišydami suberkite miltus ir kelias minutes pakaitinkite.

4. Maišydami supilkite smidrų nuovirą. Kai užvirs, sudėkite smulkintus smidrus, bulves ir virkite apie 10 minučių. Supilkite grietinėlę, suberkite muskatus, pasūdykite ir kaitinkite dar 5minutes.

5. Tiekdami į kiekvieną sriubos dubenį įdėkite sausoje keptuvėje paskrudintų kumpio riekelių.

Suskleisti
Smidrai su mimoza
Receptas: Elegantiškieji smidrai su kiaušinių ir kaparėlių mišraine
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 500.00 g (žaliųjų)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (kapotų; arba raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti, smulkiai kapoti)
Petražolės: 2.00 valg. š. (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.

1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.

2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.

3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.

4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.

Suskleisti
Trinta sriuba su smidrais
Receptas: Šalta trinta smidrų ir žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 10
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 24.00 vnt. (nupjautais sumedėjusiais galais ir supjaustyti 2-3 cm gabaliukais)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis, nuplautas ir suskirstytas žiedynais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, nuluptas ir supjautytas kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nuluptos ir susmulkintos)
Sultinys: 1.00 l (arba vandens)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui))
Krapai: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui))
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių lapelių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir daugiau)
Pistacijos: 50.00 g (nesūdytų, tik švelniai pakepintų keptuvėje ir stambiai sukapotų; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Plačiadugniame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir suberkite svogūnus. Maišydami pakepinkite 2-3 min., kol ims minkštėti, suberkite česnakus, pakepinkite apie minutę, kol pakvips, tačiau neleiskite pradėti svilti.

2. Suberkite į puodą ir smidrus (kelias viršūnėles pasilikite papuošimui) bei žiedinius kopūstus, įpilkite kelis šaukštus vandens, karštį sumažinkite iki minimalaus ir uždengę patroškinkite apie 7-9 min. Tada supilkite sultinį (ar vandenį), pasūdykite, užvirkite ir palikite toliau virti ant silpnos ugnies apie 15 min., kol daržovės bus visiškai minkštos.

3. Nukelkite puodą nuo kaitros, suberkite žoleles, palaikykite uždengę kelias minutes, o tada sutrinkite elektriniu trintuvu, kol gausite skystą kreminę konsistenciją.

4. Jei dar reikia, pasūdykite, įberkite šviežiai maltų pipirų, įpilkite citrinos sulčių, paragaukite, ar nieko netrūksta.

5. Sriubą galite atvėsinti, galite valgyti ir šiltą. Prieš pat patiekiant į dubenėlius įberkite pasiliktų šviežių žolelių, pistacijų ir plonyčiais griežinėliais supjaustytų smirdų viršūnėlių.

Suskleisti
Rizotas su smidrais ir vištiena
Receptas: Rizotas su smidrais ir vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiais kubeliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (filė puselė, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais)
Ryžiai: 0.50 st. (skirtų risotto (arborio))
Vynas: 0.25 st. (baltojo)
Vištienos sultinys: 600.00 ml
Smidrai: 1.00 vnt. (ryšelis; supjaustytų 2-3cm gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kietasis sūris: 0.30 st. (parmezano, grana padano ar pan.; tarkuoto)
Šoninė: 3.00 riekės (paskrudintos (nebūtina))
Ciberžolė: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Rizotą išvirti tikrai nėra sudėtinga. Tereikia turėti vištienos sultinio (naminis – geriausias, ką čia slėpti) ir šlakelį baltojo vyno. Na ir ryžiai – svarbu, kad jie būtų itin krakmolingi, arborio rūšies.

1. Puode storu dugnu įkaitinkite apie 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Bebaigiant kepti svogūnams, suberkite česnakus ir pakepinkite apie pusę minutės, tik kol česnakai paskleis aromatą.

2. Pastumkite svogūnus į puodo kraštą ir įmeskite gabalėlį sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska, pipirais, maltais aitriaisiais pipirais, ciberžole ir saldžiąja paprika bei kepkite pamaišydami apie 3 minutes, kol vištiena šiek tiek apkeps.

3. Tada suberkite ryžius (jų neplaukite!) ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai švelniai apkeps. Supilkite vyną ir maišydami pakepinkite, kol vynas visiškai išgaruos.

 

4. Įpilkite į puodą samtelį sultinio (apie pusę stiklinės) ir lėtai virkite rizot1 atidengtame puode, kartkartėmis pamaišydami. Kai ši sultinio porcija susigers, pilkite kitą samtelį. Ryžiai turi būti ne pernelyg minkšti – al dente. Užtruksite apie 17 minučių, kol būtent tokią konsistenciją pasieksite.

5. Kai įpilsite paskutinę porciją sultinio, sudėkite ir smidrus. Kaitinkite, kol paskutinė sultinio porcija susigers į ryžius ir nukelkite nuo ugnies.

4. Įmaišykite į rizotą 2 šaukštus sviesto ir du trečdalius tarkuoto sūrio (likusį palikite pabarstyti paitiekiant). Galite patiekti su paskrudintais šoninės gabalėliais ir tarkuotu sūriu.

 

Suskleisti
Makaronai su smidrais
Receptas: Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka trumpi, pvz., spiralės formos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Smidrai: 300.00 g (nupjautais sumedėjusiais galiukais, apskustų, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabaliukais)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina, arba galite keisti bazilikais)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g (minkšto šviežio ožkų pieno sūrio (jei nemėgstate, galite keisti rikota, tačiau ožkos sūris patiekalui suteiks daugiau charakterio))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Virkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai iki makaronų virimo pabaigos (laikas nurodytas ant pakuotės) liks 3 minutės, į tą patį puodą suberkite ir smidrų gabaliukus. Nukoškite viską kartu, pasilikdami gerą samtį virimo vandens.

2. Kol makaronai verda, nemažame dubenyje sumaišykite aliejų, sūrį, citrinos žievelę ir naudojamas žoleles. Vos tik nukoštus makaronus ir šparagus dėkite į šį dubenį, dar užpilkite pasilikto virimo vandens ir labai gerai viską išmaišykite, kad sūris ir kiti priedai gerai pasiskirstytų.

3. Dosniai pasūdykite, užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, jei norisi, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir iškart tiekite.

Suskleisti
lašiša su citrinomis
Receptas: Lašiša su citrinomis ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 42
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (4 lašišų pjausniai po 140 g)
Smidrai: 500.00 g (t. y. smidrai; tinka ir kitokios žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Grietinė: 125.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, muskatų)
Kaip gaminti

1. Lašišą pasūdykite, pabarstykite pipirais. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais. Grietinę sumaišykite su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.

2. Smidrus perpilkite verdančiu vandeniu ir nuvarvinkite.

3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite svieste. Paskui sudėkite smidrus, supilkite sultinį, pagardinkite muskatais ir 3–4 min. patroškinkite.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną galą užriškite ir viduje paskleiskite smidrus. Ant jų išdėliokite citrinos griežinėlius ir žuvį. Viską aptepkite grietine ir užriškite kitą plėvelės galą.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 20 min. kepti iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje. Prie taip paruoštos žuvies labiausiai tinka žalios salotos.

Suskleisti
Pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
Receptas: Nesaldus pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - tešlai ir ¼ arbat. š. - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kumpis: 150.00 g (mėgstamo - įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 maži - įdarui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios - įdarui)
Pienas: 85.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (¼ maltų - įdarui)
Itališkos džiovintos žolelės: (mėgstamų - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto, kietojo - įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (6 - 8 - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  8. Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  9. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
  10. Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
  12. Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
  13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
  14. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
Suskleisti
Kišas su vištiena, smidrais ir porais
Receptas: Kišas su vištiena, smidrais ir porais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 25
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Vanduo: 70.00 ml (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; tešlai ir dar 3 šaukštai įdarui)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių arba džiovintų; tešlai)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių arba džiovintų; tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (įdarui)
Smidrai: 250.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Grietinėlė: 300.00 ml (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Kreminis sūris: 1.00 valg. š. (įdarui)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto; įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į virtuvinį kombainą sudėti sviestą, suberti miltus, čiobrelį ir raudonėlį. Viską gerai išmaišyti. Tada įpilti vandens ir dar kartą gerai permaišyti iki vientisos masės. Gautą tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Porą supjaustyti pusžiedžiais, vištieną – 3-4 cm dydžio gabaliukais, smidrus – 1 cm dydžio gabaliukais, o viršūnėles palikti nepjaustytas.

3. Keptuvę įkaitinti ir išlydyti joje 1 šaukštą sviesto. Sudėti porus ir apkepinti, kol suminkštės. Tada sudėti vištieną, apibarstyti persilado prieskoniais ir gerai apkepinti iš visų pusių. Suberti smidrų gabaliukus, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes. Įpilti pusę puodelio vandens, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 10 minučių. Pabaigoje išjungti kaitrą, įdėti 1 šaukštą sviesto ir išmaišyti.

4. Atskiroje keptuvėje ant likusio sviesto apkepinti smidrų viršūnėles.

5. Dubenyje išplakti kiaušinius, įdėti kreminio sūrio ir dar kartą perplakti. Tada supilti grietinėlę, suberti tarkuotą parmezano sūrį, įtarkuoti muskato riešuto žiupsnelį, įberti maltų juodųjų pipirų, druskos. Viską gerai išmaišyti.

 

6. Tešlą plonai iškočioti ir gautu lakštu iškloti miltais pabarstytos kepimo formos dugną bei kraštus. Palikti didesnį tešlos kraštelį, išsikišusį virš formos krašto. Tada sudėti vištienos ir daržovių troškinį bei užpilti jį kiaušinių ir sūrių plakiniu. Tešlos kraštelius gražiai užlenkti į vidų ir išdėlioti ant paviršiaus apkepintas smidrų viršūnėles.

7. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių statiniu rėžimu (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Iškepusiam kišui leisti 10 minučių „pailsėti“.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais