Tiesa, obuolių augintojai teigia, jog šiemet jiems teko susidurti su iššūkiais, tad derlius bus kiek kuklesnis.
„Užsitęsęs vėlyvas pavasaris buvo gana šaltas, todėl labai vangiai skraidė bitės, prasčiau apdulkino žiedus – tai turėjo didelės įtakos ir derliui. Jis šiemet numatomas šiek tiek kuklesnis. Be abejo, dar vienas iššūkis, su kuriuo teko susidurti, – nepalankios oro sąlygos. Kadangi turėjome labai permainingus orus – vieną dieną daug saulės, kitą dieną daug lietaus, atsirado palankios sąlygos plisti ir ligoms, veistis įvairiems kenkėjams“, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojamas UAB „Luksnėnų sodai“ vadovas Vaidas Stanaitis.
Šiame ūkyje paprastai užauginama apie 1400 t obuolių. Šiais metais rekordų pagerinti nepavyks, per sezoną tikimasi užauginti apie 70 proc. įprasto derliaus.
Kaip tik prieš kelias dienas ūkyje nuskinti anktyviausi obuoliai – alyviniai. Paskutinius šiųmečius obuolius planuojama skinti antroje spalio pusėje, o jei bus palankios oro sąlygos – ir lapkričio pirmosiomis dienomis.
Laikymo sąlygos – itin svarbu
Nuskinti obuoliai, anot V.Stanaičio, keliauja į šaldytuvus, kuriuose gali išsilaikyti nuo derliaus iki derliaus. „Obuolius laikome pramoniniuose vaisių šaldytuvuose, taip pat turime ir kelis modernesnius, kuriuose yra kontroliuojama atmosfera: ne tik palaikoma 1–2 laipsnių temperatūra, bet ir mažinamas deguonies kiekis. Jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 1–2 proc. Obuoliai, kaip ir dauguma augalų, yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, o laikant juos tokiomis sąlygomis sulėtėja jų gyvybiniai procesai ir tokiu būdu išsaugomos gerosios medžiagos, o obuoliai išlieka švieži“, – sako V.Stanaitis.
Jis įsitikinęs, jog obuoliai yra tikra lietuviškos kultūros dalis. Iš jų spaudžiame ir sultis, kepame pyragus, verdame obuolienes ir gaminame ypatingą lietuvišką desertą, kurio pasaulyje greičiausiai nelabai rastume – obuolių sūrį.
„Kad pajustumėte naudą, obuolių nebūtina valgyti dideliais kiekiais – užtenka suvalgyti vieną ar du per dieną“, – sako jis ir dalijasi abejingų nepaliksiančiu obuolių ir varškės derinio receptu.
Kepti obuoliai su varškės kremu
Ingredientai:
- keli obuoliai;
- varškės;
- keli šaukšteliai medaus;
- citrina;
- žiupsnelis vanilinio cukraus;
- žiupsnelis cinamono;
- žiupsnelis smulkintų migdolų.
Gaminimas:
1. Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite dalį minkštimo su sėklomis.
2. Iš likusių sudėtinių dalių pasiruoškite įdarą: į dubenėlį sudėkite varškę, medų, įtarkuokite citrinos žievelės ir pabarstę vaniliniu cukrumi bei cinamonu gerai išsukite iki vientisos masės.
3. Išskobtus obuolius pripildykite ką tik paruošto varškės kremo ir prieš dėdami kepti jų šonus subadykite šakute, kad orkaitėje obuoliai nesusprogtų.
4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol suminkštės, o varškės kremas švelniai apskrus.
5. Dar karštus obuolius apliekite skystu medumi ir patiekite su saujele smulkintų migdolų.