Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Jau galime skanauti šviežių lietuviškų obuolių: įdarytų varškės kremu receptas

Obuolių, ir ne vienos rūšies, parduotuvėse galima nusipirkti visus metus, tačiau kai pasirodo šviežio derliaus lietuviški, paaiškėja, kokie jie buvo laukti ir pasiilgti. Kaip tik šiuo metu startuoja naujas šių vaisių sezonas, tad pats metas ir galvoti, ką skanaus iš jų ruošti.
Kepti įdaryti obuoliai
Kepti įdaryti obuoliai / Vida Press nuotr.

Tiesa, obuolių augintojai teigia, jog šiemet jiems teko susidurti su iššūkiais, tad derlius bus kiek kuklesnis.

„Užsitęsęs vėlyvas pavasaris buvo gana šaltas, todėl labai vangiai skraidė bitės, prasčiau apdulkino žiedus – tai turėjo didelės įtakos ir derliui. Jis šiemet numatomas šiek tiek kuklesnis. Be abejo, dar vienas iššūkis, su kuriuo teko susidurti, – nepalankios oro sąlygos. Kadangi turėjome labai permainingus orus – vieną dieną daug saulės, kitą dieną daug lietaus, atsirado palankios sąlygos plisti ir ligoms, veistis įvairiems kenkėjams“, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojamas UAB „Luksnėnų sodai“ vadovas Vaidas Stanaitis.

Šiame ūkyje paprastai užauginama apie 1400 t obuolių. Šiais metais rekordų pagerinti nepavyks, per sezoną tikimasi užauginti apie 70 proc. įprasto derliaus.

Kaip tik prieš kelias dienas ūkyje nuskinti anktyviausi obuoliai – alyviniai. Paskutinius šiųmečius obuolius planuojama skinti antroje spalio pusėje, o jei bus palankios oro sąlygos – ir lapkričio pirmosiomis dienomis.

Vida Press nuotr./Pjaustomi obuoliai
Vida Press nuotr./Pjaustomi obuoliai

Laikymo sąlygos – itin svarbu

Nuskinti obuoliai, anot V.Stanaičio, keliauja į šaldytuvus, kuriuose gali išsilaikyti nuo derliaus iki derliaus. „Obuolius laikome pramoniniuose vaisių šaldytuvuose, taip pat turime ir kelis modernesnius, kuriuose yra kontroliuojama atmosfera: ne tik palaikoma 1–2 laipsnių temperatūra, bet ir mažinamas deguonies kiekis. Jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 1–2 proc. Obuoliai, kaip ir dauguma augalų, yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, o laikant juos tokiomis sąlygomis sulėtėja jų gyvybiniai procesai ir tokiu būdu išsaugomos gerosios medžiagos, o obuoliai išlieka švieži“, – sako V.Stanaitis.

Jis įsitikinęs, jog obuoliai yra tikra lietuviškos kultūros dalis. Iš jų spaudžiame ir sultis, kepame pyragus, verdame obuolienes ir gaminame ypatingą lietuvišką desertą, kurio pasaulyje greičiausiai nelabai rastume – obuolių sūrį.

Obuolienė
Receptas: Birutės obuolienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 65
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg (skaniausia antaniniai, kitus rinkitės kuo rūgštesnius)
Cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis, užpilame cukrumi ir palaikome gerą pusdienį.

2. Kai atsiranda skysčio, obuolius dedame ant viryklės ir verdame gerą valandą, kol obuolienė pasidaro tiršta ir rusvos spalvos. Nepamirškite maišyti, ypač prieš pabaigą, kad neprisviltų.

3. Išvirusią obuolienę karštą supilstome į stiklainius, palaukiame, kol atvės, tada užsukame. Laikome šaldytuve.

Suskleisti
Obuolių džemas
Receptas: Obuolienė su kriaušėmis ir apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 kg (išvalytų, supjaustytų, rūgštesnių)
Kriaušės: 2.00 vnt. (vidutinės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Cukrus: 250.00 g (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vaisius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti. Apelsiną supjaustyti kuo smulkiau, nes jis sunkiau „suverda“. Užpilti cukrumi, palaikyti bent kelias valandas. kol atsiras skysčio. Prieš verdant galima įdėti ir žiupsnelį malto cinamono, jei norite.

2. Virti ant mažos ugnies gerą pusvalandį, supilti į iškaitintus stiklainius ir uždaryti dangteliais. Nuolat maišykite, kad neprisviltų, jei matysite, kad reikia, įpilkite šlakelį vandens.

Suskleisti

„Kad pajustumėte naudą, obuolių nebūtina valgyti dideliais kiekiais – užtenka suvalgyti vieną ar du per dieną“, – sako jis ir dalijasi abejingų nepaliksiančiu obuolių ir varškės derinio receptu.

Kepti obuoliai su varškės kremu

Ingredientai:

  • keli obuoliai;
  • varškės;
  • keli šaukšteliai medaus;
  • citrina;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis cinamono;
  • žiupsnelis smulkintų migdolų.

Gaminimas:

1. Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite dalį minkštimo su sėklomis.

2. Iš likusių sudėtinių dalių pasiruoškite įdarą: į dubenėlį sudėkite varškę, medų, įtarkuokite citrinos žievelės ir pabarstę vaniliniu cukrumi bei cinamonu gerai išsukite iki vientisos masės.

3. Išskobtus obuolius pripildykite ką tik paruošto varškės kremo ir prieš dėdami kepti jų šonus subadykite šakute, kad orkaitėje obuoliai nesusprogtų.

4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol suminkštės, o varškės kremas švelniai apskrus.

5. Dar karštus obuolius apliekite skystu medumi ir patiekite su saujele smulkintų migdolų.

Astos Černės nuotr./Varškės kremu įdaryti kepti obuoliai
Astos Černės nuotr./Varškės kremu įdaryti kepti obuoliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos