Anot prekybos tinklo „Lidl“ pranešime žiniasklaidai cituojamos pašnekovės, lietuvių šventinis stalas pamažu keičiasi, tačiau meduolinių, šildančiais prieskoniais iškvėpintų kepinių tradicijos taip pat niekur nedingsta. Tarp pačių mėgstamiausių – medaus pyragai, purūs meduoliai, imbieriniai sausainiai, kurie kasmet įgauna vis kitokias formas.
Brolių Grimų išpopuliarintas gardėsis
Nors Lietuvoje įmantriai išpuoštų meduolių ir meduolinių namelių istorija nėra sena, svetur ji siekia tolimus laikus. Meduoliai buvo kepami dar senovės Graikijoje, o į Europą atgabenus imbierą, šis prieskonis puikiai tiko kepinių pagardinimui bei ilgesniam jų išlaikymui.
Meduolinių namelių išpopuliarėjimas XIX a. pradžioje siejamas su brolių Grimų pasakomis apie Jonuką ir Grytutę. Šie pasakos veikėjai miške aptiko būtent tokį žvakės apšviestą namelį, kurį dabar vis dažniau gamina visa šeima. „Meduolinis namelis – labai puošnus kepinys, kurio gamyba suburia visą šeimą. Pavyzdžiui, tėtis užmaišo tešlą, mama su vaikais ją iškočioja ir parenka figūrėlių formas. O tada – jau tik fantazijos reikalas: galima namelį puošti glajumi, karamele, įvairiais pabarstukais, guminukais, kokosų drožlėmis. Tokia žaidimo formos pramoga gali atnešti geros nuotaikos dozę visai dienai“, – pasakoja maisto žinovė.
Ji pasakoja, jog sniego pusnys gali būti sukuriamos iš zefyrų ir kokoso drožlių, o langus galima pagaminti iš karamelinių saldainių. Žinoma, jau paruoštų skanėstų visada galima įsigyti parduotuvėse, bet ruošti savomis rankomis jie skleidžia visai kitas emocijas. Tiems, kurie nori duoti kelią fantazijai ir kalėdinį stalą papuošti savo gamybos kepiniais, maisto ekspertė siūlo receptų trejetuką.
Meduolinis namelis
Ingredientai:
- 500 g miltų;
- 100 g margarino;
- 200 g medaus;
- 200 g cukraus;
- 2 kiaušiniai;
- 1–2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- meduolių prieskonių.
glajui:
1 kiaušinio baltymas;
2 stiklinės cukraus pudros;
1 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Medų ištirpinkite su margarinu, į atvėsintą masę įpilkite su cukrumi išplaktus kiaušinius. Visą šią masę sumaišykite su miltais, kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais.
2. Minkykite gautą masę pabarstydami miltais tol, kol ji taps vientisa, nelimpančia prie rankų tešla. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 1–3 valandoms.
3. Praėjus šiam laikui iškočiokite 5 mm storio tešlą (maži vaikai gali naudoti ir storesnį sluoksnį), suformuokite namelių detales ir kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
4. Pagaminkite glajų, kuris taps „cementu“ statant namelį. Baltymus išplakite iki standumo, įpilkite cukraus, citrinos sulčių ir gerai išmaišykite. Galima įpilti ir maistinių dažų, jei tokius naudojate.
Imbieriniai sausainiai
Ingredientai:
- 2 stiklinės miltų;
- 4 valg. šaukšt. kakavos;
- 200 g margarino;
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
- meduolių prieskonių;
- 1 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 2 valg. šaukšt. cukraus.
Gaminimas:
1. Medų ištirpinkite kartu su margarinu, atvėsinkite ir įpilkite kartu su cukrumi išplaktus kiaušinius.
2. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, meduolių prieskonius ir visa tai sumaišykite su anksčiau paruoštu mišiniu.
3. Gautą masę minkykite pabarstydami miltais tol, kol ji taps vientisa, nelimpančia prie rankų tešla. Suvyniokite ją į maisto plėvelę ir palikite šaldytuve 1–3 valandoms.
4. Iš šaldytuvo išimtą tešlą iškočiokite iki 5 mm storio (maži vaikai gali kočioti ir storesnę, kad nelūžtų), išpjaukite meduolių formas ir kepkite 10 minučių iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Minkšti ir purūs meduoliai
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų;
- 1,5 valg. šaukšt. kakavos;
- 200 g medaus;
- 125 g margarino;
- 2 valg. šaukšt. meduolių prieskonių;
- 100 ml grietinėlės;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
- 0,5 puodelio cukraus;
- 4 kiaušinių trynių;
- 2 kiaušinių baltymai.
Gaminimas:
1. Dieną prieš kepant meduolius išsijokite miltus ir kakavą, sumaišykite juos dideliame dubenyje.
2. Sumaišykite grietinėlę su soda, palikite keletui minučių. Medų išvirkite su meduolių prieskoniais, nukelkite nuo ugnies ir įdėkite į gautą masę margarino. Maišykite, kol visiškai ištirps.
3. Baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu pridėkite cukraus ir supilkite trynius.
4. Į miltus su kakava įmaišykite išplaktus kiaušinius, medų su prieskoniais, grietinėlę su soda, gerai viską išmaišykite. Paruošta tešla bus minkštoka, tad ją suvyniokite į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.
5. Meduolių kepimo dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į 3–4 mažesnes dalis. Tešlą iškočiokite po gabalėlį (likusią dalį laikydami šaldytuve), iš formos išpjaustykite bet kokias meduolių formas. Orkaitėje kepiniai išsipučia, todėl geriau iškočiokite tešlą kuo ploniau.
6. Kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą su suformuotais meduoliais dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–7 minutes (didesniems kepinukams gali prireikti ir 10 minučių).
7. Šie meduoliai yra minkšti ir purūs vos tik iškepę, o laikydami juos sandariame inde galėsite tuo minkštumu mėgautis ir ilgiau.