Gurmanai iš bulvių dabar gamina gausybę įmantriausių patiekalų, jos įvairiai patiekiamos tiek per šeimos susibūrimus, tiek per šventes. Lietuviai pamėgę bulvių košę, bulvinius blynus, mišrainę, bulvių plokštainį ir daugybę kitų patiekalų. Gaminant bulvių patiekalus lengva pasitelkti fantaziją, mat jie ne tik lengvai paruošiami, bet ir dera šalia mėsos, kitų daržovių ar žuvies, rašoma prekės ženklo „Daumantų“ pranešime žiniasklaidai.
Bulvė tradiciškai dažniausiai patiekiama su įvairiausiais prieskoniais, žolelėmis, padažais. Lietuviai virtas bulves dažnai valgo su krapais, pipirais, druska, sviestu ar kastiniu, o keptas skanauja su pomidorų padažu ar majonezu.
Maisto tinklaraštininkė Asta Černė, populiaraus tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė, mėgaujasi galėdama pasiūlyti maisto mylėtojams vis naujų patiekalų receptų.
Save bulvių mylėtoja laikanti moteris atskleidė, kad namuose ruoštas maistas jai visuomet skaniausias, o ši daržovė – tiesiog paprastumo ir genialumo įsikūnijimas. Būtent todėl ji nusprendė pagaminti itin lengvai paruošiamą patiekalą – su sūriu apkeptas česnakines bulvytes su šonine.
„Šis receptas paprastas kaip dukart du – nereikia nei daug laiko, nei ingredientų, o viską sukrėsti į vieną skardą galima praktiškai užsimerkus. Orkaitė padarys visą likusį darbą. Už gero pusvalandžio beliks čepsėti ir galvoti apie visus kitus kartus, kai kepsite šias bulvytes“, – sako „Saulėta virtuvė“ autorė.
„Saulėtos virtuvės“ su sūriu ir šonine apkeptos česnakinės bulvytės
Ingredientai (3–4 asm.):
(gaminimo laikas: 60 min.)
bulvėms:
- 1 kg mažų bulvyčių;
- ¼ stiklinės (62 ml) alyvuogių aliejaus;
- 2–3 česnako skiltelių;
- 2 arbat. šaukšt. džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, rozmarinų);
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. grūstų juodųjų pipirų.
ant viršaus:
- 2/3 stiklinės (155 g) majonezinio padažo su česnakais ir ciberžole;
- 125 g čederio sūrio;
- 125 g mocarelos sūrio;
- 100 g šaltai rūkytos šoninės.
patiekti:
- ryšelis šviežių žalumynų (rozmarinų, svogūnų laiškų, laiškinių česnakų ar petražolių).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Bulvytes gerai nuplaukite, nušveiskite ir perpjaukite perpus arba į keturias dalis (skiltelėmis). Suberkite į dubenį, ten pat supilkite alyvuogių aliejų, išspauskite česnakus, suberkite prieskonines žoleles, druską ir grūstus juoduosius pipirus. Gerai išmaišykite, kad visi bulvių gabalėliai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.
3. Paskleiskite bulves ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, kol bus minkštos ir iškepusios, gražiai apskrudusios. Viduryje kepimo pamaišykite ir apverskite, kad tolygiai apskrustų iš visų pusių.
4. Kol bulvės kepa, sutarkuokite sūrius. Šoninę supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol išskirs riebalus ir apskrus.
5. Iškepusias bulvytes perdėkite į šiek tiek gilesnį kepimo indą. Tolygiai apšlakstykite majoneziniu padažu. Ant viršaus tolygiai apiberkite tarkuotu čederio sūriu, tarkuota mocarela. Apiberkite paskrudintos šoninės kubeliais.
6. Dėkite atgal į orkaitę, nustatykite grill kepimo režimą, ir kepkite dar apie 5–7 minutes arba tol, kol sūris išsilydys ir skaniai apskrus.
7. Apiberkite smulkintais šviežiais žalumynais ir patiekite.