Mažieji kepiniai:
- Smulkiai kapotas česnako skilteles ir išvalytas kapotas aitriąsias paprikas pakepinkite žemės riešutų aliejuje, sumeskite stambiai supjaustytą kopūstą.
- Kai jis suminkštės, supilkite sojų ir austrių padažus, suberkite cukrų ir pipirus.
- Viską pagal skonį pasūdykite, įmaišykite tarkuotą sojų sūrį.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Pievagrybius nuvalykite, susmulkinkite, saliero gumbą supjaustykite, pakepinkite svieste.
- Į masę sukrėskite pievagrybius ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Dubenėlyje sumaišykite trupintus sūrius, riešutus, atvėsintus pievagrybius.
- Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir palikite ~15~20 min kambario temperatūroje, kad atšiltų.
- Tuo metu nulupkite ir supjaustykite obuolius, sumaišykite su 2 rūšių cukrumi ir cinamonu (galite užpilti šiek tiek citrinos sulčių, kad obuoliai nepatamsėtų).
- Tešlą šiek tiek iškočiokite, iš jos išpjaustykite norimo dydžio kvadratėlius.
- Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite obuolių, ir patepę kraštelius tirpintu sviestu (kad geriau suliptų) suklijuokite.
- Bandeles patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite 2 rūšių cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite ~20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio.
- Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir druską. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą (bet ne karštą!) pieną ir sumaišykite.
- Pamiltuokite rankas ir apie 3–5 min. minkykite tešlą, kol taps vientisa, elastinga. Jeigu matote, kad trūksta miltų, įberkite jų šiek tiek, kad išminkytumėte reikiamą tešlą.
- Sudėkite mažais kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir toliau minkykite, kol jis tolygiai pasiskirstys tešloje. Kai įdėsite sviestą ir pradėsite minkyti, pamatysite, kad jis ims veltis aplink dubens sieneles, ant rankų ir neįsiminkys į tešlą iš karto. Neišsigąskite, viskas yra gerai – tiesiog nenustokite minkyti ir jau po kelių minučių tešla bus lygi, elastinga ir vientisa.
- Perdėkite tešlą į švarų, šlakeliu aliejaus išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite tešlai pakilti: palikite ją 1 val. 30 min. šiltoje kambario temperatūroje. Tešlos tūris po šio laiko turi padvigubėti.
- Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite. Padalykite į 16 lygių dalių šešiolikai bandelių. Iš kiekvienos suformuokite po ritinėlį (maždaug 20–25 cm ilgio) ir 5 min. palikite ritinėlius pakilti. Po šio laiko juos dar šiek tiek „pratempkite“ ir „pakočiokite“ tarp delnų, kad būtų kiek ilgesni ir vienodo storio. Ritinėlio ilgis priklauso nuo jūsų naudojamų pieninių dešrelių ilgio – jis turi būti pakankamas, kad apvyniotumėte ją visą. Apvyniokite tešlą aplink dešrelę ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Stenkitės, kad tešlos galai būtų apačioje. O kad bandelės gražiai iškeptų, tešlos ritinėlio galus stenkitės kuo labiau prilipinti prie bandelės, antraip kepdami jie atšoks ir bandelės praras savo dailią formą.
- Uždenkite kepimo skardą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu ir vėl palikite pastovėti, kol tešla pakils dvigubai.
- Per šį laiką įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Pakilusių bandelių paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir apie 8 min. kepkite. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ºC ir dar apie 5 min. kepkite, kol bandelės bus gražios aukso spalvos.
- Išimkite iš orkaitės. Galite jas valgyti dar šiltas arba atvėsusias. Laikykite sandariame inde.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Gardžios iškylos užkandžių idėjos“
1. Dubenyje gerai sumaišykite visus biriuosius produktus, tada supilkite pieną, sviestą, įmuškite kiaušinį ir kiek galima per trumpesnį laiką išmaišykite.
2. Tešlą dar paminkykite ir suvoliokite labai mažas bandeles.
3. Bandeles sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, paspauskite iš viršaus, kad „kąsneliai“ būtų maždaug 1 cm storio.
4. Apibarstykite juos tarkuotu sūriu ir ant vidurinių grotelių 12–13 minučių kepkite 225 laipsnių orkaitėje. Patiekite su sviestu.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. „Filo“ tešlą atšildykite ne iki galo. Imkite vieną tešlos lakštą, dėkite ant kiek didesnio kepimo popieriaus lakšto, aptepkite lydytu sviestu. Ant viršaus dėkite antrąjį tešlos lakštą, taip pat aptepkite lydytu sviestu. Taip suporuokite likusius tešlos lakštus.
2. Fetą dubenyje sutrinkite šakute, sumaišykite su konditeriniu šluotele ar šakute paplaktu kiaušiniu.
3. Špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu, gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, susmulkinkite.
4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sviesto, suberkite smulkintus svogūnus, porą minučių pakepinkite. Sudėkite smulkintus špinatus ir kepkite dar porą minučių. Sumaišykite su fetos ir kiaušinių mase, pagal skonį krėskite ant dviejų susluoksniuotų tešlos lakštų, susukite nestorą ilgą ritinėlį, likusią tešlos dalį nurėžkite peiliu. Ritinėlį susukite, t. y. suformuokite apvalią bandelę. Tokias pačias bandeles pagaminkite iš likusios tešlos.
5. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 25–30 minučių.
- Miltus sumaišykite su mielėmis ir druska.
- Į vandenį supilkite pieną, dėkite sviestą, cukrų, kiaušinį ir lengvai paplakite.
- Į skystąją masę suberkite miltus ir užminkykite kiek lipnią tešlą (minkykite apie 10 minučių), įdėkite į švarų dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
- Kildinkite, kol padvigubės, tada iškočiokite nemažą stačiakampį.
- Aptepkite pesto padažu ir apibarstykite sūriu, susukite pailgą vyniotinį ir aštriu peiliu padalinkite į 12 dalių.
- Kiekvieną dalį įstatykite į metalinę keksiuko formelę (jei reikia, patepkite sviestu), apdenkite švariu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite.
- Tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, kepkite, kol tolygiai gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir mieles (saujelę miltų pasilikite). Kitame dubenyje sumaišykite vandenį, sviestą, cukrų ir bulvių košę.
2. Supilkite skystą mišinį į sausąjį ir išmaišykite. Pradėkite minkyti vis įdėdami atsidėtųjų miltų. Jei minkant tešla lips, patepkite rankas trupučiu lydyto sviesto.
3. Išminkę suvoliokite tešlą į rutulį, dėkite į dubenį ir uždengę plastiko plėvele statykite į šaldytuvą. Ten tešla gali praleisti ne mažiau kaip 2 ir ne ilgiau kaip 12 val.
4. Iš šaldytuvo išimtą tešlą švelniai išverskite ant miltais pabarstyto lygaus paviršiaus, perminkykite ir padalykite į 24 vienodas dalis. Suvoliokite rutuliukus.
5. Išdėliokite rutuliukus į kepimo popieriumi išklotą ir miltais pabarstytą skardą, palikdami nemažus tarpus. Šiltoje vietoje, kur nėra skersvėjų, leiskite pakilti dar 30–40 min.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C, dėkite skardą su bandelėmis ir kepkite 16–20 min., kol taps auksiškai rusvos.
Pyragai ir tartos:
1. Mediniu šaukštu išsukame labai minkštą sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos iki purios masės. Įmaišome kiaušinių trynius, du šaukštus labai labai šalto vandens ir miltus. Suminkome į vieną rutulį – neperminkome, kai ingredientai „susikabina“, nebeminkome. Įpakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 3-4 valandos, kad pilnai sušaltų, geriausia per naktį.
2. Tešlą iš šaldytuvo išimame pusvalandis iki kočiojimo.
3. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
4. Špinatus nuplauname ir metaliniame sietelyje nuliejame verdančiu vandeniu.
5. Lengvai sumaišome kiaušinį, varškę, pieną, tarkuotą parmezaną, nedidelį žiupsnelį druskos ir visai nemažai šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
6. Praėjus pusvalandžiui, kurį tešla pabuvo kambario temperatūroje, šiek tiek paminkome tarp rankų, kol ji taps kočiojama, bet ne per daug. Kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojame 24 cm skersmens šone atsegamą formą, kurią išklojame tešla, suformuojame ir kelių centimetrų aukščio kraštelį. Pilame įdarą ir ant viršaus išdėliojame špinatus. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 30 minučių.
7. Iškepusiam pyragui leidžiame šiek tiek pravėsti, valgome šiltą. Jei pyragą planuojate vežtis į pikniką ar į svečius, tuomet prieš kepant pirmiau į tartą sudėliokite špinatų lapelius, o tada užpilkite mišiniu. Tokiu būdu špinatų lapeliai neapdžius tartai stovint kambario temperatūroje.
Gaminame pagrindą:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Į karščiui atsparų dubenėlį sudėkite sviestą, aliejų, vandenį, druską. Ištirpdykite mikrobangų krosnelėje ar vandens vonelėje.
3. Į karštą skystį supilkite miltus. Išmaišykite šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo šonų, panašiai kaip ruošiant plikytą tešlą. Vos pravėsusią tešlą išminkykite rankomis.
4. Tešlą sudėkite į kepimo skardą ir pirštais išlyginkite.
5. Dugną subadykite šakute. Įklokite foliją ir įberkite pupelių, kad kepdama tešla nesusitrauktų.
6. Kepkite apie 10 minučių. Tada išimkite foliją bei pupeles ir kepkite dar 5–7 minutes, kol tešla atrodys sausa.
Įdaro gaminimas:
1. Jei naudojate šviežius špinatus, juos smulkiai sukapokite. Jei naudojate šaldytus, juos atšildykite.
2. Varškės sūrelį sumaišykite su pienu, kiaušiniais. Įmaišykite likusius ingredientus.
Kepame:
1. Įdarą supilkite į iškepusį pagrindą ir kepkite, kol bus tvirtas ir švelniai paruduos – apie 15–20 minučių.
2. Tiekite šiltą, su žaliomis salotomis.
1. Lengvai iškočiokite tešlą iki kepimo formos dydžio. Tešlą įdėkite į kepimo formą ir subadykite šakute. Ant viršaus uždėkite kepimo popieriaus ir užberkite sausomis pupelėmis. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Tuomet nuimkite pupeles ir popierių, dar kepkite apie 20 min.
2. Kol kepa tarta, pasiruoškite česnakus. Sudėkite juos į mažą puodelį, užpilkite vandeniu, užvirkite, virkite 3 minutes. Vandenį nukoškite ir česnakams leiskite nudžiūti.
3. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir sudėkite česnakus, kepkite juos ant didelės ugnies apie 2 minutes. Sumažinkite ugnį, supilkite balzamiką ir vandenį, kaitinkite apie 5 minutes. Suberkite cukrų, druską, sukapotus rozmariną ir čiobrelį. Kaitinkite viską iki skystis beveik visas išgaruos, o česnakai pasidengs sirupu. Palikite atvėsti.
4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, lengvai šluotele suplakite, sudėkite ožkos pieno sūrį, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį ir viską išmaišykite. Supilkite grietinėlę ir graikišką jogurtą. Sumaišykite viską iki vientisos masės.
5. Į iškepusią tartą supilkite gautą masę, ant viršaus tolygiai užberkite karamelizuotus česnakus. Viską šaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 30–40 minučių – tarta turi būti gražiai apskrudusi.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
- Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
1. Miltus, kepimo miltelius ir cukrų gerai permaišykite dubenyje. Įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilės pastą ir supilkite lydytą sviestą. Plakikliu viską gerai išplakite – darykite tą apie minutę.
2. Suberkite rabarbarus, viską permaišykite.
3. Sviestu ištepkite 20 cm kepimo formą. Supilkite tešlą.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40–45 min. Įkišus medinį pagaliuką, pyragas turi būti sausas. Jei dar „žalias“ – kepkite dar šiek tiek.
5. 2 valg. šaukšt. abrikosų uogienės sudėkite į mažą puodelį, įpilkite 1 valg. šaukšt. vandens. Viską išmaišykite ir užvirinkite. Šiek tiek pavirkite, kol pradės tirštėti. Nukelkite nuo ugnies, leiskite pravėsti. Konditeriniu teptuku aptepkite pyrago paviršių.
Arba galite pyragą tiesiog apibarstyti cukraus pudra. Arba galite visai nieko nedaryti.
1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Migdolus trumpai paskrudinkite 160 laipsnių orkaitėje ir stambiai sukapokite.
2. Kepimo formoje patieskite kepimo popierių, ant jo pabarstykite gabalėliais pjaustytą sviestą. Kepimo formą su sviestu trumpam pašaukite į įkaitusią orkaitę, kad sviestas ištirptų.
3. Į kepimo forma ant išsilydžiusio sviesto suberkite kapotus migdolus ir pjaustytus rabarbarus, juos apibarstykite 4 šaukštais cukraus.
4. Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus iki standumo išplakite su žiupsneliu druskos, o trynius gerai išsukite su likusiu cukrumi ir vanilės ekstraktu. Į išsuktus trynius suberkite migdolų miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užmaišykite tešlą. Galiausiai į paruoštą tešlą įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.
5. Paruoštą tešlą užpilkite ant rabarbarų kepimo formoje. Pyragą pašaukite kepti į iki 180C laipsnių temperatūros įkaitusią orkaitę 30 minučių.
6. Iškepusį pyragą trumpam palikite, kad praauštų, atsekite kepimo formą ir apverskite taip, kad rabarbarai būtų viršuje. Palikite pyragą, kad visiškai atauštų, pjaustykite ir skanaukite.