Sriuba puikiai tiks savaitgalio pietums, be to, ją pagaminti galite iš pačių įvairiausių produktų. Trumpai tariant, kaip toje pasakoje – šį patiekalą nesunku ir iš kirvio paruošti... Mėgaukitės į sveikatą!
1. Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.
2. Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikite virti.
3. Prieš patiekdami sriubą pagardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde. Beje, kubeliais supjaustytą duoną geriau kepti ne keptuvėje įkaitintuose riebaluose, o paskrudinti orkaitėje.
Šiai be galo gardžiai sriubai, kilusiai iš Indijos Bengali regiono, virti tiks tik labai gerai sunokę minkšti pomidorai. Šiame recepte naudoti įprasti raudonieji, tačiau tokią pačią ne mažiau puikią sriubą galite išvirti ir iš geltonųjų pomidorų. Obuolį rinkitės taip pat minkštą, sultingą, pavyzdžiui, alyvinį. Jei sriuba Jums pasirodytų per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens, o vietoje pieno galite naudoti grietinėlę, tik tuomet įpilkite dar daugiau vandens. Galite parinkti ir kitokį prieskonių derinį, svarbiausia išlaikyti sriubos esmę – pertrinti pomidorai, tirštinti miltų padažu.
1. Pomidorus nuplaukite, išimkite kotelio vietą ir stambiai supjaustykite. Nuplaukite obuolį, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto. Kai sviestas įkais, sudėkite lauro lapus, asafetidą, aitriąją papriką, imbierą, cinamono lazdelę, maltą kmyninį kuminą ir maltą kalendrą.
3. Kepkite prieskonius maišydami keliolika sekundžių ir sukrėskite supjaustytus pomidorus bei obuolį. Pasūdykite, suberkite cukrų ir maltus juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir troškinkite uždengę keptuvę 20-25 min., kol pomidorai suminkštės ir sukris.
4. Tuo metu kitoje mažoje keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite likusį išvalytą lydytą sviestą. Kai šis įkais, suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Iš lėto pilkite pieną intensyviai maišydami arba plakdami rankiniu plaktuvu. Kai padažas užvirs, taps vienalytis ir sutirštės, nukaiskite.
5. Pomidorų masę pertrinkite per sietelį į puodą, pertrintą tyrę užkaiskite. Likusias pomidorų odeles ir sėklas išmeskite. Kai tyrė pradės kunkuliuoti, įmaišykite miltų-pieno padažą ir sudėkite kapotus kalendros žalumynus. Tuoj pat nukaiskite. Patiekite dar karštą su plokščiąja indiška duona, pūstiniais arba „samosais“. Pagardinkite šlakeliu grietinės.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
1. Nedideliais, kelių centimetrų kubeliais sujaustykite mėsą. Į puodą pripilkite 3 l šalto vandens, sudėkite kubeliais pjaustytą mėsą ir virkite 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies, vis pamaišydamos ir nepamiršdamos nugraibyti susidariusių putų.
2. Likus pusvalandžiui iki išvirs mėsa, sumaišykite pomidorų pastą, „Tkemali“ padažą, raudoną aitriąją papriką (nepadauginkite, nes „Tkemali“ padažas taip pat yra aštrokas), paprikos miltelius, smulkiai supjaustytus kalendrus, „Chmeli-suneli“ prieskonius, juoduosius pipirus. „Tkemali“ ir „Chmeli-suneli“ padažų galima rasti ir prekybos centruose. Tačiau reikalui esant juos galite pakeisti ir kitais produktais. „Tkemali“ padažo tikslas suteikti sriubai pikantiškos rūgštelės. Jį neblogai kompensuos 100 ml šviežiai spaustų granatų ar citrinų sulčių (jei pilsite pastarąsias, galite įberti ir žiupsnelį tarkuotų žievelių). Jei nerasite „Chmeli-suneli“, panašų džiovintų prieskonių mišinį galite susimaišyti pati: po žiupsnelį džiovintų mairūnų, bazilikų, mėtų, krapų, kelis smulkiai sumaltus gvazdikėlius, juodųjų pipirų ir cinamono.
3. Keptuvėje ištirpdytame svieste apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilkite sumaišytų padažų ir prieskonių tyrę ir minutę patroškinkite viską.
4. Gerai nuplaukite ryžius ir suberkite į puodą su mėsa. Virkite apie 15 minučių, paskui suberkite prieskonių ir kepintų svogūnų masę.
5. Iki vientisos masės sutrinkite česnakus, graikinius riešutus, įberkite druskos pagal skonį ir dar kartą permaišykite. Šiek tiek sriubos skystimo sumaišykite su česnakais, graikiniais riešutais ir supilkite į sriubą.
6. Dar šiek tiek pavirkite ir, nuėmusios nuo ugnies, palaikykite 20 minučių. Prieš skanaudamos galite pabarstyti mėgstamų smulkintų žalumynų.
Plačiau skaitykite: „Kulinarinė pamokėlė: verdame aromatingą charčio sriubą“
1. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir 10–15 minučių kepkite sviesto ir aliejaus mišinyje ant mažos ugnies. Į baigiamus kepti svogūnus suberkite cukrų, smulkiai pjaustytus česnakus ir dar kelias minutes pakepkite. Galiausiai sudėkite žalumynus, garstyčias ir miltus.
2. Svogūnų masę sukrėskite į puodą su karštu sultiniu, užvirkite ir supilkite baltąjį vyną. Įberkite druskos, pipirų ir virkite ant mažos ugnies 1,5–2 valandas.
3. Orkaitėje (galite naudoti ir skrudintuvą) apkepkite duonos riekeles. Sutarkuokite šiek tiek parmezano.
4. Sriubą kartu su svogūnais išpilstykite į karščiui atsparius indus, ant viršaus uždėkite duonos riekeles ir apibarstykite sūriu. Kepkite 160–180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių arba kol ištirps sūris.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kukulius ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite sriubą.
2. Puode storu dugnu įkaitinkite 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir maišydami apkepkite, tada sudėkite pomidorų pastą, aitriųjų pipirų padažą ir dar pakepinkite.
3. Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Į sriubą sumeskite kukulius, smulkintus rozmarinus, paskaninkite druska, cukrumi ir virkite dar 10 minučių.
4. Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5–7 minutes pavirkite. Tiekite su balta duona.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Puode įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir apkepkite pjaustytus svogūnus, morkas ir česnaką. Tada sudėkite faršą ir dar viską pakepkite kelias minutes. Į puodą įpilkite 1,5–2 litrus vandens, sudėkite konservuotus pomidorus, aitrųjį pipirą, pomidorų padažą, paskaninkite žolelėmis, pipirais, druska, cukrumi ir virkite ant mažos ugnies apie 40 minučių.
2. Baigdami virti suberkite pupeles ir dar 10 minučių pavirkite. Išvirtą sriubą sutrinkite iki vientisos masės. Tiekite su grietine ar pabarstę fermentiniu sūriu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.
2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.
3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kruopščiai nuplautą mėsą įdėkite į puodą, sukrėskite pomidorus su visomis sultimis.
2 Sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus, salierus, morkas, supilkite sultinį, suberkite čiobrelius ir pipirus.
3. Puodą uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite maždaug 4 val. Nugaravusį skystį papildykite verdančiu vandeniu.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę, griežinėliais supjaustytus česnakus, susmulkintą aitriąją papriką, plonais žiedais supjaustytą svogūną, suberkite čiobrelius ir kepinkite, kol šoninės griežinėliai gražiai apskrus.
2. Nuo duonos nupjaukite plutą, minkštimą sutrupinkite į puodą. Pagardinkite malta saldžiąja paprika, supilkite sultinį, užvirinkite ir virkite10 min. retkarčiais pamaišydami. Sriuba išvirusi, kai duonos gabalėliai išsileidžia ir skystis sutirštėja.
3. Prieš nukeldami nuo ugnies pagardinkite pipirais.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mėsą supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais (tai padaryt lengviau, kai ji gerokai pašalusi).
2. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir kepinkite svogūnus, kol truputį paruduos. Išgriebkite, į tą pačią keptuvę supilkite likusį aliejų, sudėkite mėsos kubelius ir maišydami kepkite, kol gražiai apskrus.
3. Į puodą su svogūnais sukrėskite mėsą su visu skysčiu, supilkite sultinį, sudėkite pomidorus, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite, kol mėsa visiškai suminkštės.
4. Viralą ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui palaikykite šaldytuve, kad sustingtų į paviršių išplaukę riebalai. Juos nugriebkite ir išmeskite, puodą vėl užkaiskite.
5. Į užvirusią sriubą sudėkite sugrūstus česnakus, bulves, įberkite saldžiosios paprikos, uždenkite ir virkite ant mažos ugnies dar 20 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žirnius palaikykite užmerktus per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį,berkite druskos, pipirų, sudėkite žirnius.
2. Kai žirniai bus beveik minkšti, supilkite kubeliais supjaustytas bulves, smulkiais kubeliais pjaustytą morką.
3. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, suberkite prieskonius, smulkiai pjaustytą aitriąją papriką, smulkiai kapotą česnaką. Po kelių minučių suberkite supjaustytus pomidorus bei įpilkite 3 valg. š. pomidorų pastos. Viską patroškiname apie 1 min.
4. Padažą sukrėskite į puodą su žirniais ir kitomis daržovėmis. Įdėkite vieną sultinio kubelį ir viską dar pavirkite apie 5 min. Galiausiai suberkite kapotus žalumynus, pavirkite ir patiekitei su grietine.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
- Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Porus supjaustykite griežinėliais. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais. Nuplautus ridikėlius susmulkinkite, nuluptus agurkus ir virtą mėsą supjaustykite šiaudeliais.
- Dideliame puode išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite 5 minutes. Sudėkite bulves, supilkite sultinį. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 minučių.
- Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektrine trintuve. Maišydama supilkite pieną, grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, palikite atvėsti. Porą valandų laikykite šaldytuve.
- Į dubenėlius įpilkite po porą samčių ledinės sriubos, įberkite po kelis šaukštus smulkintų agurkų, ridikėlių, įpilkite paukštienos mišinio.
- Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite ir iškrapštykite sėklas.
- Supjausčiusi vidutinio dydžio skiltelėmis, sudėkite į skardą be riebalų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite, kol moliūgo skiltelės šiek tiek apskrus, – bus gardesnė sriuba.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
- Vištienos arba daržovių sultinį supilkite į puodą, sukrėskite moliūgų gabalėlius, kepintus svogūnus ir česnakus.
- Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir muskatų.
- Uždengusi puodą dangčiu, sriubą virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Supilkite aliejų, grietinėlę ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Karštą trintą sriubą išpilstykite į dubenėlius.
- Tiekite su pasirinktais priedais. Kaskart išbandykite vis kitus – atrasite mėgstamiausią.
- Susmulkinkite visas daržoves;
- Pjaustytus svogūnus lengvai apkepkite keptuvėje su aliejumi;
- Į keptuvę dėkite pjaustytas saldžiąsias paprikas ir dar minutę pakaitinkite;
- Visą keptuvės turinį, supjaustytus kopūstus, morkas, salierą, grybus ir konservuotus pomidorus dėkite į puodą, pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų, įmeskite daržovių sultinio kubelius ir įpilkite 12 puodelių vandens;
- Ant vidutinės ugnies sriubą virkite tol, kol daržovės suminkštės.