Juk iš dešrelių galite pasigaminti tikrai puikių užkandžių, kurie patiks net ir jūsų mažiesiems ar į namus netikėtai užgriuvusiems svečams.
Siūlome rinktis iš šių žaismingų ir įdomių receptų.
Daugiau įvairiausių receptų idėjų ieškokite čia.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir druską. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą (bet ne karštą!) pieną ir sumaišykite.
- Pamiltuokite rankas ir apie 3–5 min. minkykite tešlą, kol taps vientisa, elastinga. Jeigu matote, kad trūksta miltų, įberkite jų šiek tiek, kad išminkytumėte reikiamą tešlą.
- Sudėkite mažais kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir toliau minkykite, kol jis tolygiai pasiskirstys tešloje. Kai įdėsite sviestą ir pradėsite minkyti, pamatysite, kad jis ims veltis aplink dubens sieneles, ant rankų ir neįsiminkys į tešlą iš karto. Neišsigąskite, viskas yra gerai – tiesiog nenustokite minkyti ir jau po kelių minučių tešla bus lygi, elastinga ir vientisa.
- Perdėkite tešlą į švarų, šlakeliu aliejaus išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite tešlai pakilti: palikite ją 1 val. 30 min. šiltoje kambario temperatūroje. Tešlos tūris po šio laiko turi padvigubėti.
- Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite. Padalykite į 16 lygių dalių šešiolikai bandelių. Iš kiekvienos suformuokite po ritinėlį (maždaug 20–25 cm ilgio) ir 5 min. palikite ritinėlius pakilti. Po šio laiko juos dar šiek tiek „pratempkite“ ir „pakočiokite“ tarp delnų, kad būtų kiek ilgesni ir vienodo storio. Ritinėlio ilgis priklauso nuo jūsų naudojamų pieninių dešrelių ilgio – jis turi būti pakankamas, kad apvyniotumėte ją visą. Apvyniokite tešlą aplink dešrelę ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Stenkitės, kad tešlos galai būtų apačioje. O kad bandelės gražiai iškeptų, tešlos ritinėlio galus stenkitės kuo labiau prilipinti prie bandelės, antraip kepdami jie atšoks ir bandelės praras savo dailią formą.
- Uždenkite kepimo skardą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu ir vėl palikite pastovėti, kol tešla pakils dvigubai.
- Per šį laiką įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros.
- Pakilusių bandelių paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir apie 8 min. kepkite. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ºC ir dar apie 5 min. kepkite, kol bandelės bus gražios aukso spalvos.
- Išimkite iš orkaitės. Galite jas valgyti dar šiltas arba atvėsusias. Laikykite sandariame inde.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Gardžios iškylos užkandžių idėjos“
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Dešreles perpjaukite pusiau (vaikiškų nereikia pjauti, jos trumpesnės), jų galus įpjaukite kryželiu maždaug iki 1–1,5 cm gylio.
- Tešlą atšildykite, supjaustykite į 16 ilgų juostelių. Dešreles susukite į tešlą, palikdami atvirus galus. Sviestą ištirpdykite, aptepkite juo bandelių viršų ir kyšančius dešrelių galus, apibarstykite sezamų sėklomis. Šaukite į orkaitę. Kepkite 15–20 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte karšto aliejaus, tada sukrėskite medų, balzaminį padažą, įspauskite truputį citrinų sulčių, sudėkite dešreles ir maišydama mediniu šaukštu, kad neprisviltų, kepkite jas apie 10 min., kol apsivels karameline mase.
- Baltos duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kad būtų traškios.
- Paprikas nuplaukite, sumeskite į gilią keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir kepkite, kol pipirai patamsės.
- Išgriebtus nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Ant kiekvienos duonos riekelės dėkite po papriką ir po dešrelę.
1. Kiaušinius ir pieną išplakite elektriniu plakikliu. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų.
2. Maišydama mediniu šaukštu suberkite miltus (tešla turi būti tarsi skysta grietinė).
3. Apvalų ar stačiakampį nepridegantį kepimo indą ištepkite sviestu. Sukrėskite kiaušinių masę ir 15–20 minučių pašaukite į 200ºC karštumo orkaitę.
4. Dešreles pakepinkite nedideliame kiekyje karštų riebalų, kol gražiai apskrus.
5. Iš orkaitės ištrauktą omletą supjaustykite juostomis, ant kiekvienos dėkite po dešrelę ir susukite ritinėlius. Padėkite šiltai.
6. Paruoškite padažą: kiaulienos kumpį supjaustykite juostelėmis ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
7. Įpilkite pora šaukštų aliejaus, išmaišykite, suberkite smulkintus svogūnus ir maišydama kepinkite, kol šie įgaus aukso atspalvį. Sukrėskite į padažinę.
8. Dešreles tiekite supjaustytas 4–5 cm ilgio gabalėliais.
1. Bulves nulupkite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sutrinkite košę, įpilkite stiklinę pašildyto pieno, įdėkite sviesto ir gerai išmaišykite.
2. Vaflius perpjaukite pusiau, dėkite bulvių košės (norimo storio sluoksniu), o ant viršaus - dešrelę. Vaflį susukite į ritinėlį ir pakepinkite keptuvėje.
Labai paprasta ir gardu. Skanaus!
Receptą atsiuntė Rita Drobužaitė
- Iš pradžių iškočiokite tešlą, supjaustykite ją plonomis juostelėmis ir apvyniokite aplink dešreles palikdama vienodus tarpelius. Tešlą galite naudoti ir bemielę (rinkitės mėgstamą), o juosteles pjaustyti storiau – tuomet dešreles dengs storesnis tešlos sluoksnis.
- Tuomet tešla apvyniotas dešreles apibarstykite sezamų sėklomis (prieš tai jų viršų galite patepti kiaušinio plakiniu).
- Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite dešreles ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol tešlos juostelės švelniai apskrus.
- Dešrelėms iškepus, įsmeikite į jas (maždaug iki pusės) medines lazdeles. Tiekite su pomidorų arba mėgstamu padažu.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: dešrelės „kokone“
1. Pieną pašildykite iki kambario temperatūros. Suberkite cukrų, mieles ir šluotele išplakite, kol cukrus ir mielės ištirps.
2. Dubenėlį uždenkite rankšluostėliu ir padėkite šiltai 10-15 minučių, kol iš mielių paviršiuje susidarys „kepurėlė“ (tai būtina!).
3. Į didelį dubenį persijokite miltus, sumaišykite su druska.
4. Į miltų mišinį sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą (atšildykite jį natūraliai, tiesiog iš anksčiau išėmę iš šaldytuvo, nenaudokite mikrobangų krosnelės).
5. Tarp pirštų trinkite miltus su sviestu tol, kol susidarys trupinėliais.
6. Supilkite pieną su mielėmis (nepamirškite, kad turi būti susidarius mielių „kepurėlė“).
7. Išmaišykite ir pradėkite minkyti tešlą. Tešla turi būti minkšta, tačiau ne skysta. Jei ji per skysta, įberkite dar truputį miltų.
8. Reikiamos konsistencijos tešlą minkykite 3 minutes, tuomet dėkite į švarų dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir dėkite į šaldytuvą. Laikykite šaldytuve 30 minučių.
9. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite. Supjaustykite tešlą ilgomis juostelėmis.
10. Kiekvieną dešrelę apsukite tešlos juostele.
11. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotas skardas. Aptepkite plaktu kiaušiniu.
12. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol bandelės taps auksinės spalvos.
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“