Jas pasidaryti galite labai įvairiai – pagardinti įvairiomis daržovėmis ar tiesiog obuoliais, išsikepti kepenėlių apkepėlę ar pasidaryti gardų kepenėlių užkandį su apelsinais ir svogūnais. O galbūt susiviliosite makaronais su kepenėlėmis?
Metas išsirinkti receptą!
1. Nuplaukite vištienos kepenėles.
2. Į atskirą plokščią indą įberkite miltų, žiupsnelio druskos ir sumaišykite. Kiekvieną kepenėlę apvoliokite miltuose.
3. Įkaitusioje keptuvėje kepkite kepenėles alyvuogių aliejuje. Kai miltų sluoksnis įgaus rudą atspalvį, užpilkite giros. Uždenkite keptuvę dangčiu ir apie 20 min. kepkite.
1. Bulves išvirkite, nulupkite, supjaustykite kubeliais. Kepenėles užpilkite pienu ir pusvalandį mirkykite.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite porą minučių. Sudėkite kepenėles ir maišydama kepinkite dar 4 minutes.
3. Išdėliokite į porcijos dydžio nepridegančius kepimo indelius, ant viršaus užberkite smulkintų virtų bulvių. Salierą, pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais, virtą kumpį – juostelėmis.
4. Produktus po lygiai susluoksniuokite į indelius su kepenėlėmis ir bulvėmis, pabarstykite druska, maltais pipirais, Provanso žolelėmis.
5. Apšlakstykite grietinėle ir apie 5–7 minutes kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ištraukusi užberkite tarkuoto sūrio ir vėl dėkite į orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys.
- Kepenėles nuplaukite, nuvarvinkite ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kepkite iš abiejų pusių po 3 minutes. Perdėkite į puodą.
- Kol kepa kepenėlės, susmulkinkite saldžiąsias paprikas ir svogūnus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberkite paprikas, svogūnus, mažas morkytes ir maišydami kepkite 5 minutes. Sudėkite į puodą.
- Į 100 ml vandens įdėkite miltus, pomidorų padažą, išmaišykite ir supilkite į puodą. Uždenkite ir troškinkite 10 minučių. Tuo metu nuvarvinkite kukurūzus ir suberkite į puodą. Maišydami kaitinkite 3 minutes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kepenėles nuplaukite, nuvarvinkite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Svogūną nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais. Obuolius supjaustykite į aštuonias dalis, išpjaustykite sėklalizdžius.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir trumpai apkepkite kepenėles iš abiejų pusių. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Gilioje keptuvėje storu dugnu trumpai pakepkite svogūnų griežinėlius. Kai svogūnų gabalėliai taps perregimi, ant viršaus išdėliokite obuolius, ant jų – keptas kepenėles.
5. Įpilkite verdančio vandens, kad obuoliai būtų beveik apsemti. Pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10 min., kol suminkštės obuoliai. Tik neleiskite jiems sukristi.
6. Tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.
1. Kalakutų kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite visas plėves, gysleles ir susmulkinkite.
2. Keptuvėje išlydykite trečdalį sviesto ir apie 10 min. pakepinkite jame kepenėles. Jos turi apkepti, bet neperkepti.
3. Likusią dalį sviesto ištirpinkite kitoje keptuvėje ir jame pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną.
4. Masę pasūdykite, pagardinkite čiobreliais ir Provanso žolelėmis. Tada supilkite brendį, pakaitinkite, kol užvirs, ir atvėsinkite.
5. Atvėsintas kepenėles suverskite į plastikinį dubenį, sukrėskite padažą ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
6. Pasiruoškite apelsinų ir svogūnų padažą: apelsino žievelę smulkiai nutarkuokite, o iš vaisiaus išspauskite sultis. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite cukrų. Kai jis ištirps, sumeskite tarkuotą imbierą, apelsinų žieveles, griežinėliais pjaustytą svogūną ir apie 5 min. pakaitinkite, tada supilkite apelsinų sultis, sojų padažą ir kaitinkite, kol sutirštės.
7. Į norimą formą krėskite truputį pašteto, tada užpilkite atvėsinto svogūnų ir apelsinų padažo, ant viršaus vėl krėskite pašteto ir paskirstykite likusį padažą.
8. Tokį užkandį tiekite supjaustytą gabalėliais su baltos duonos skrebučiu.
1. Kepenėles supjaustykite 1 cm pločio ir 5 cm ilgio juostelėmis.
2. Nuo vieno apelsino nutarkuokite žievelę, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Kitą apelsiną nulupkite ir išskirstykite skiltelėmis.
3. Makaronus suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 10 min. Tada sudėkite žiedynėliais išskirstytus brokolius ir virkite dar 2–3 min.
4. Kol makaronai su brokoliais verda, didelėje keptuvėje (kad kepenėles būtų galima sudėti vienu sluoksniu) įkaitinkite šaukštą aliejaus, 1 min. pakepinkite sugrūstus česnakus ir smulkintas aitriąsias paprikas, sudėkite kepenėlių juosteles ir vartydami kepkite dar kelias minutes.
5. Kai kepenėlės gražiai apskrus, suberkite apelsinų žieveles, supilkite sultis, vyną ir 1 min. patroškinkite. Kiaurasamčiu išgriebkite kepenėlių juosteles, o likusį padažą neuždengtoje keptuvėje kaitinkite, kol maždaug pusė skysčio išgaruos. Tada supilkite actą, sudėkite sviestą, apelsinų skilteles ir dar 1 min. pakaitinkite. Prieš nukeldami nuo ugnies padažą pagardinkite pipirais ir, jei reikia, pasūdykite.
6. Išvirusius makaronus ir brokolius nukoškite, sumaišykite su kepenėlėmis, padažu ir tuoj pat patiekite.
Patarimas. Šį patiekalą galima gaminti ir su vištų kepenėlėmis (jos pigesnės, bet sausesnės už veršelių kepenėles). Į troškinamas vištų kepenėles įpilkite dvigubai daugiau apelsinų sulčių ir įberkite žiupsnelį cukraus.