Siūlome išbandyti ir baklažanų apkepą, itališką daržovių sriubą, ryžių apkepą, žymiuosius virtinukus „Gnocchi“ arba išbandyti itališkos žuvies receptą su „salsa verde“ padažu.
Belieka išsirinkti receptą ir keliauti į virtuvę, kurioje jūsų fantazija tegu liejasi laisvai!
1. Paruoškite tešlą: ištirpdykite alaus mieles vandenyje, gerai išmaišykite, paskui įberkite miltų, druskos, įpilkite vandens ir viską išminkykite. Gautą tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir 2 val. palaikykite šiltoje sausoje vietoje. Iškilusią tešlą padalykite į 4–6 dalis ir palikite kilti dar 4 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešla turi būti suvartota per artimiausias 6 val. (jokiu būdu nepalikite jos šaldymo kameroje kitam kartui!).
2. Iš padalytos tešlos suformuokite apvalius plonus papločius.
3. Paruoškite pomidorus: gerai prinokusius pomidorus nulupkite, sutrinkite, nuvarvinkite sulčių perteklių ir į masę įmaišykite šiek tiek druskos.
4. Gautą pomidorų masę užtepkite ant tešlos papločių ir apie 15–20 min. kepkite iki 250 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Po 15–20 min. ant picos išdėliokite mocarelos riekeles ir alyvuogių aliejumi apšlakstykite picą.
6. Kai sūris išsilydys, uždėkite kelis lapelius baziliko, palaukite apie 2 min. ir traukite picą iš orkaitės. Valgykite neataušusią.
Pica |
- Į kambario temperatūros vandenį suberkite cukrų ir mieles, pamaišykite ir palikite keletą minučių ramybėje.
- Suberkite džiovintus bazilikus, druską ir miltus, minkykite tešlą iki vientisos masės. Ji turi būti šiek tiek lipni. Sufomuokite kelis rutuliukus.
- Padalytą tešlą apipurškite vandeniu, aptraukite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 4 valandoms. Vėliau tešlą bent porai valandų dėkite į šaldytuvą (jei kepsite iš karto) arba palikite per naktį.
Picos kepimas:
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, apibarstykite miltais ir suformuokite blyną.
- Iškočiokite maždaug 30 cm. skersmens padą, tolygiai aptepkite jį pomidorų pasta.
- Ant viršaus barstykite tarkuotą fermentinį sūrį, dėkite plonai supjaustytus pievagrybius, kitus priedus ir galiausiai vytintą kumpį, supjaustytą vištienos filė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 270 °C temperatūros ir kepkite picą 6–8 minutes. Iškeptą picą paskaninkite pjaustytais vyšniniais pomidoriukais.
- Pagaminsite per valandą, neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko.
Skanaus!
Pica |
Receptą atsiuntė Dominykas Sutkus
Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.
Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.
1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.
2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.
3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.
4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.
5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!
6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.
2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
P. S. Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
1. Užvirinkite keturis puodelius sultinio, įmeskite laurų lapą, suberkite nuplautus ryžius, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 30 min. Išvirusius ryžius sukrėskite į dubenį, laurų lapą išmeskite.
2. Dideliame puode išlydykite sviestą, sudėkite kubeliais supjaustytą mėsą, susmulkintus svogūnus, griežinėliais supjaustytus salierus ir kepinkite 8 min. Sudėkite juostelėmis supjaustytus kopūstus, suberkite mairūnus ir troškinkite dar 5 min. retkarčiais pamaišydami.
3. Kopūstų troškinį sukrėskite į dubenį su ryžiais, suberkite susmulkintus riešutus, supilkite išplaktus kiaušinius, likusį sultinį, gausiai pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
4. Apkepo indą patepkite aliejumi, sukrėskite visą masę. Uždenkite folija ir kepkite 180 °C orkaitėje 30 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
- Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
- Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)
Ruošiame pomidorų pastą:
- Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
- Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
- Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
- Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Miltus prasijokite ir iš jų suformuokite duobutę. Įmuškite į ją kiaušinius, suberkite druską, supilkite vandenį, alyvuogių aliejų. Viską gerai suminkykite ir iš tešlos suformuokite rutulį. Jeigu reikia – įberkite daugiau miltų ar įpilkite vandens.
2. Tešlą plonai iškočiokite ir formele ar stikline išspauskite apskritimus.
3. Paruoškite įdarą: svogūną ir česnaką susmulkinkite, patroškinkite keptuvėje, kol gražiai apkeps, sumaišykite su jautienos faršu ir pagardinkite druska bei pipirais.
4. Atvėsusį įdarą dėkite ant tešlos skrituliukų ir sukite vamzdelius, bet neužspauskite – palikite virtinuko kraštelį neužlipdytą. Tuomet sujunkite skrituliuko galus ir gražiai juos užspauskite.
5. Itališkus virtinukus su mėsa virkite 8–10 minučių. Patiekite pabarsčiusios žalumynais, brandintu sūriu ar apliejusios mėgstamu padažu.
Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: gaminame „raviolius“ su mėsos įdaru
1. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite svogūną, česnaką ir morką. Apkepus daržoves, įdėkite supjaustytą kalakutienos filė ir kepkite su daržovėmis.
2. Kai mėsa iškeps, sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir toliau truputį pakepkite. Puode užvirkite vandenį ir sukrėskite į jį visą keptą masę.
3. Pavirus 6–7 min., dėkite supjaustytą cukiniją, įberkite susmulkintų norimų žalumynų. Palaukite, kol sriuba užvirs, ir tada pagardinkite juodaisiais pipirais bei druska.
4. Prancūzišką batoną supjaustykite 1 cm pločio riekelėmis, aptepkite sviestu ir apkepkite keptuvėje. Skrebučius patiekite prie sriubos.
1. Į didelį puodą supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves, svogūnus, morkas, salierus, paprikas, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite 15 min.
2. Sudėkite kitus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, uždenkite ir virkite dar 15 min.
3. Sudėkite mėsą, kelias minutes pavirkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei sriuba per tiršta, prieš nukedami nuo ugnies galite įpilti verdančio vandens ir dar kartą užvirinti.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Makaronus išvirkyte sūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais, svogūną susmulkinkite.
2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite faršą ir kepkite 5 minutes. Suberkite pievagrybius, svogūnus, pagardinkite druska, pipirais, maltos mėsos prieskoniais ir kepkite dar 10 minučių.
3. Nukoškite makaronus. Į puodą sudėkite pomidorų padažą, išmaišykite ir pakaitinkite dar minutę. Sudėkite makaronus, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Jei turite, troškinį pagardinkite šaukštu grietinės. Jei bus per tirštas padažas, įpilkite šiek tiek nuoviro, kuriame virė makaronai.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuskustą morką ir saliero stiebą – vidutinio stambumo griežinėliais, papriką – juostelėmis.
- Į puodą storu dugnu dėkite sviestą, pilkite aliejų, berkite svogūnus ir minutę kitą pakepinkite. Sudėkite paruoštas daržoves ir retsykiais pamaišydama apie 5 minutes patroškinkite.
- Supilkite vandenį ir vyną. Kai užvirs, imkitės pomidorų: kiekvieną perpjovusi per pusę, stambia trintuve minkštimą nutarkuokite į puodą su sriuba taip, kad odelė liktų rankoje.
- Sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių. Suberkite makaronus, konservuotas pupeles ir virkite, kol suminkštės makaronai. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir šviežiais smulkintais bazilikais. Tiekdama į kiekvieną sriubos lėkštę įberkite po žiupsnį tarkuoto parmezano.
Skaitykite daugiau: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paragauti!
- Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, palikite atvėsti.
- Kiaušinius išvirkite. Kai atvės, nulupkite, supjaustykite riekelėmis. Nuplautas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas salotas suplėšykite.
- Nuo tunų gabaliukų nupilkite marinatą, šakute juos kiek pasmulkinkite.
- Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais, petražoles susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite makaronus ir plėšytas salotas.
- Sudėkite pomidorus, kiaušinius, atsargiai išmaišykite. Ant viršaus sudėkite tunus, suberkite smulkintas petražoles. Paruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite vermutą ir aliejų.
- Sudėkite trintus česnakus, dar sykį viską sumaišykite.
- Pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai išsukite. Įmaišykite kaparėlius.
- Pipirus sutrinkite, česnakus susmulkinkite, nuo citrinos nutarkuokite žievelę, baziliką susmulkinkite.
- Visus ingredientus sumaišykite, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
- Žuvį apipilkite gautu marinatu ir palikite bent valandai marinuotis.
- Užmarinuotą žuvį kepkite į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto (ją galite kepti kur norite, arba keptuvėje, arba orkaitėje ar ant laužo).
- Salsa verde padažui viską sutriname elektriniu trintuvu po truputį pildami aliejų, kol gausis tinkama konsistencija.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com
1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir trumpai pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą vištieną. Maišydama kepkite, kol mėsa pabals. Įmaišykite griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir stambiai pjaustytus pomidorus. Jei naudosite šviežius pomidorus, prieš tai nuplikykite juos karštu vandeniu ir nulupkite odelę. Sudėkite puselėmis pjaustytas alyvuoges, įmaišykite pomidorų padažą, pagardinkite pipirais, pasūdykite.
2. Kitoje keptuvėje paruoškite sūrio padažą: trumpai apkepkite miltus, įmaišykite sviestą, supilkite pieną, kai padažas ims tirštėti, suberkite tarkuotą sūrį. Pagardinkite muskatu, jei reikia, pasūdykite.
3. Į stiklinį kepimo indą sluoksniais dėkite lazanijos lakštus, vištienos troškinį ir sūrio padažą. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje apie 40 min. Prieš patiekdama bent 10 min. palaikykite šiltai.
1. Paruoškite tešlą: ištirpdykite alaus mieles vandenyje, gerai išmaišykite, paskui įberkite miltų, druskos, įpilkite vandens ir viską išminkykite. Gautą tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir 2 val. palaikykite šiltoje sausoje vietoje. Iškilusią tešlą padalykite į 4–6 dalis ir palikite kilti dar 4 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešla turi būti suvartota per artimiausias 6 val. (jokiu būdu nepalikite jos šaldymo kameroje kitam kartui!).
2. Iš padalytos tešlos suformuokite apvalius plonus papločius.
3. Paruoškite pomidorus: gerai prinokusius pomidorus nulupkite, sutrinkite, nuvarvinkite sulčių perteklių ir į masę įmaišykite šiek tiek druskos.
4. Gautą pomidorų masę užtepkite ant tešlos papločių ir apie 15–20 min. kepkite iki 250 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Po 15–20 min. ant picos išdėliokite mocarelos riekeles ir alyvuogių aliejumi apšlakstykite picą.
6. Kai sūris išsilydys, uždėkite kelis lapelius baziliko, palaukite apie 2 min. ir traukite picą iš orkaitės. Valgykite neataušusią.
1. Didelėje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus, česnakus ir faršą, paskaninkite druska, pipirais, kmynais ir paprika. Atskirai apkepkite kubeliais pjaustytus baklažanus, paskaninkite prieskoniais, pipirais, druska ir apšlakstykite citrinų sultimis.
2. Į keptuvę su faršu sudėkite trintus konservuotus pomidorus, supilkite vyną ir troškinkite apie 30 minučių. Baigdami troškinti sudėkite baklažanus.
3. Į aliejumi pašlakstytą didesnę skardą dėkite du lazanijos lakštus, gausiai apipilkite padažu ir pabarstykite tarkuotu sūriu, tada vėl dėkite lazanijos lakštų ir sūrio.
4. Lazanijos lakštai turi būti visiškai padengti padažu. Viršutinis sluoksnis – lakštų ir sūrio. Skardą dėkite į 180 laipsnių orkaitę, uždenkite folija ir kepkite apie 25 minutes. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar apie 20 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė